PRÁCE 🧰

Geometrie kol cena

1. 8. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Správně seřízená geometrie náprav je důležitá pro správné jízdní vlastnosti auta, rovnoměrné opotřebení pneumatik, spotřebu a celkově bezpečnost jízdy. Na kolik seřízení kol vyjde?

Geometrie kol - měření a seřízení - cena

Geometrie se v zásadě dělí na optickou a 3D geometrii, přičemž druhá jmenovaná je přesnější, ale v zásadě stačí i ta optická. Cenově je to značně individuální. Některé servisy nabízejí seřízení geometrie kompletně za ceny od 900 do 1500 korun. Jiné naopak oddělují a třeba sbíhavost předních kol seřizují samostatně za 400 až 650 korun.

Kompletní geometrie přední nápravy může vyjít i na tisíc korun (sbíhavost, odklon, záklon). Co si některé servisy účtují, je povolení hodně zatuhlých nebo zarezlých šroubů matic. Příplatek může být 50, ale taky klidně i 250 korun. 

Cena Geometrie kol

U větších aut, jako jsou dodávky, obytné vozy a malé nákladní vozy, je geometrie obvykle dražší. Za kompletní změření a seřízení dáte 1000 až 1800 korun. Cena se také může lišit v případě, že chcete geometrii jen zkontrolovat. To vyjde u osobáku na 300 až 700 korun, u dodávek na 400 až 900 korun. Jsou i firmy, které si účtují poplatky podle velikosti kol, přičemž třeba za seřízení přední nápravy s 13" koly dáte lidových 300 korun, ale pokud máte 17" kola, vyjde to i na 700 korun.

Zajímavou položkou, kterou nabízí některé autoservisy vybavené geometrií, je měření třeba světlé výšky, rozvoru, a dokonce i rozměrů karoserie. K čemu je to dobré? Třeba po větších nehodách, kdy si chce zákazník ověřit, že je karoserie narovnaná skutečně na milimetr přesně. Změřením světlé výšky lze částečně zkontrolovat správnou funkci regulace světlé výšky u aut, u kterých lze světlou výšku v určitém rozsahu měnit.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články