PRÁCE 🧰

Geometrie kol Plzeň

1. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

K nejvíce namáhaným dílům na vozidle patří nápravy, kola a pneumatiky. V situaci, kdy narazíte do výmolu nebo obrubníku, dochází ke změně nastavení geometrie kol. Její špatné nastavení ovlivňuje ovladatelnost vozu i životnost pneumatik. Nevyplatí se ji tedy podcenit. V Plzni a okolí naleznete několik pneuservisů, kde vám s kontrolou a seřízením geometrie kol pomohou.

Geometrie kol Plzeň

Proč je vhodné nepodcenit seřízení geometrie kol?

Čím se vlastně geometrie kol zabývá? Seřízením úhlu jejich náklonu tak, aby se pneumatiky a podvozek opotřebovali co nejméně a zároveň bylo dosaženo vyšší jízdní bezpečnosti nižší spotřeby pohonných hmot. Správným seřízením zabráníte několika nebezpečím a zároveň získáte řadu výhod.

    Geometrie kol v Plzni a okolí

      Správné seřízení geometrie kol přináší několik výhod

      Při nesprávném seřízení geometrie kol dochází k ekonomickým ztrátám v podobě zvýšení spotřeby paliva a rychlého opotřebení pneumatik, nápravy nebo řízení. Taková jízda také může být  nebezpečná. Pokud je ale seřízení v pořádku, přináší tyto výhody:

      • větší přesnost při jízdě
      • vyšší komfort při řízení
      • větší bezpečnost jízdy
      • menší míra opotřebení pneumatik
      • nižší spotřeba paliva
      • úspory vašich peněz

      Jak poznat špatnou geometrii kol?

      Geometrii kol lze často poznat i bez pomoci odborníka. Použít můžete základní test, který je ale nutné provést na rovném a bezpečném úseku silnice. Pokud se při puštění volantu váš vůz stáčí samovolně na jednu stranu, není pravděpodobně geometrie kol seřízena správně. Také vás na problém upozorní nadměrné opotřebení pneumatik z jedné strany, jejich pískání v zatáčkách nebo to, že má auto tendenci při zatáčení odskakovat.

      Další články o problematice pneumatik si můžete prohlédnout na Portálu řidiče.

      Kdy kvůli seřízení geometrie kol navštívit odborníka?

      Ideální je provádět seřízení geometrie kol pravidelně. Odborníci doporučují využít této služby minimálně jednou ročně, raději ale dvakrát. Kontrolu pneumatik tak můžete spojit s návštěvou pneuservisu kvůli výměně zimních nebo letních pneumatik. Podle odborníků se vám ale z ekonomických i bezpečnostních důvodů vyplatí vydat se sem i po kontaktu s terénní nerovností. Včasnou návštěvou můžete zabránit dříve zmíněným rizikům.

      Geometrie kol pro osobní vozy v Plzni a okolí

      Cena kontroly a nejvhodnější interval

      Není určena konkrétní doba vhodná pro změření geometrie kol. Výrobci vozidel ale doporučují absolvovat kontrolu nejméně jednou ročně. Tato služba vás vyjde na několik stovek korun. Cena kontroly včetně seřízení se pohybuje v rozmezí 1200 až 1300 Kč. Měření samotné pak stojí asi 500 až 600 Kč.

      Průběh seřízení geometrie kol

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články