PRÁCE 🧰

Geometrie kol Olomouc

1. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Kola a pneumatiky patří k nejvíce namáhaným dílům vozidla. Řidiči se každý den setkávají s některými riziky (např. najetí do výmolu), při kterých dochází mimojiné k poškození pneumatik. Hlavně se ale mění přesné nastavení geometrie kol. To má vliv na horší ovladatelnost vozu nebo také nižší životnost pneumatik. Proto se její seřízení nevyplácí podcenit.

Geometrie kol Olomouc

V Olomouci a okolí najdete několik pneuservisů, které se zabývají kontrolou a seřízením geometrie kol.

Proč se nevyplatí geometrii kol podcenit?

Geometrie kol představuje seřízení úhlu jejich náklonu tak, aby se podvozek a pneumatiky opotřebovali co nejméně a aby bylo dosaženo nižší spotřeby pohonných hmot,  vyšší jízdní stability a především zvýšení vaší jízdní bezpečnosti. Pokud je tedy seřízení provedeno správně, přináší řadu výhod a zároveň zamezuje vzniku nejrůznějších ohrožení.

    Geometrie kol v Olomouci a okolí

      Správné seřízení geometrie kol přináší řadu výhod

      Pokud není geometrie kol seřízena správně, hrozí nebezpečí v podobě menší jízdní stability, předčasného opotřebení částí systému řízení, nižší jízdní bezpečnosti nebo nesymetrického a rychlého opotřebení pneumatik. Jestliže ale seřízení proběhne správně, přináší následující výhody:

      • méně opotřebené pneumatiky
      • vyšší komfort při jízdě
      • nižší spotřeba paliva
      • vyšší jízdní stabilita
      • vyšší jízdní bezpečnost
      • úspory peněz

      Jak lze poznat špatnou geometrii kol?

      Pokud chcete poznat stav geometrie kol sami, můžete si provést jednoduchý test na bezpečném a rovném úseku silnice. Jestliže na chvíli pustíte volant a uvidíte, že se vůz stáčí samovolně na jednu stranu, zřejmě je geometrie kol poškozená. Dále vás také upozorní nadměrné opotřebení pneumatik z jedné strany. Pokud si všimnete některého z těchto dvou znaků, měli byste zamířit do pneuservisu.

      Zajímají vás další informace o pneumatikách? Prohlédněte si ostatní články na Portálu řidiče.

      Kdy je vhodné objednat se na geometrii kol k odborníkovi?

      Seřízení geometrie kol by se mělo provádět pravidelně. Nabízí se například využití návštěvy pneuservisu za účelem výměny zimních a letních pneumatik spojit právě s kontrolou geometrie kol. Zároveň byste se ale na ni podle odborníků měli zaměřit také po kontaktu s terénní nerovností (najetí na obrubník, do výmolu a podobně). Vyplatí se vám to jak z ekonomických, tak i z bezpečnostních důvodů.

      Geometrie kol pro osobní vozy v Olomouci a okolí

      Jak často absolvovat kontrolu a na kolik vás vyjde?

      Není určena konkrétní doba vhodná pro změření geometrie kol. Výrobci vozidel ale doporučují absolvovat kontrolu nejméně jednou ročně. Tato služba vás vyjde na několik stovek korun. Cena kontroly včetně seřízení se pohybuje v rozmezí 1200 až 1300 Kč. Měření samotné pak stojí asi 500 až 600 Kč.

      Jak probíhá seřízení geometrie kol

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články