PRÁCE 🧰

Geometrie kol Praha - rádce výběru správného místa

1. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Co ovlivňuje špatná geometrie kol? Například horší ovladatelnost vozu nebo také životnost pneumatik. Její seřizování se tak nesmí podcenit. V Praze se nachází hned několik ověřených pneuservisů nabízejících kontrolu i seřízení geometrie kol.

Geometrie kol Praha

Proč je vůbec geometrie kol důležitá?

Geometrie kol spočívá v seřízení úhlu náklonu pneumatik tak, aby se sjížděly co nejméně. Je důležitá pro celkovou stabilitu vozu, jeho přesné ovládání a životnost pneumatik. Pokud proběhne seřízení kol správně (v souladu s určenými technickými normami), výsledkem jsou méně opotřebené pneumatiky, lepší jízdní stabilita i menší spotřeba pohonných hmot.

    Měření a seřízení geometrie kol v Praze a okolí

      Jaké jsou výhody kontroly a seřízení geometrie kol?

      Geometrie kol se provádí u každého nového automobilu před jeho uvedením na trh. Je ale třeba si ji poté nechávat pravidelně kontrolovat. Pokud tak neuděláte, hrozí některá nebezpečí, kterými je například poškození mechanických částí systému řízení a následné omezení jízdní stability nebo rychlejší opotřebení pneumatik.

      Naopak mezi hlavní výhody seřízení geometrie kol patří:

      • vyšší životnost pneumatik
      • nižší opotřebení podvozku
      • lepší pohodlí
      • lepší jízdní vlastnosti
      • nižší spotřeba paliva o 20 %
      • šetření vašich finančních prostředků

      Špatnou geometrii kol můžete poznat sami

      Jak poznat, zda máte správně seřízenou geometrii kol? Jednoznačně vám napoví nerovnoměrně sjeté pneumatiky. Každý motorista by je měl jednou za čas nahustit a zkontrolovat, že tlak v nich odpovídá předepsaným hodnotám. Dalším patrným příznakem je, že auto táhne doleva nebo doprava a vrací se těžko do původní polohy. V takovém případě se jedná o rozdíl úhlu záklonu na levé a pravé straně. Třetí faktor se týká také ovladatelnosti vozidla - pokud volant při jízdě přímo není ve správné poloze, následkem bývá nesprávná sbíhavost kol.

      Máte zájem o více užitečných informací z oblasti pneumatik? Veškeré články ze sekce pneumatik jsme pro vás seskupili v rádci Portálu řidiče.

      Kdy je vhodné objednat se na geometrii kol?

      Objednání se na kontrolu a seřízení geometrie kol se doporučuje, pokud:

      • jste měli jakoukoli menší nebo větší havárii,
      • narazili jste kolem na překážku,
      • najeli jste do hlubokého výmolu ve vyšší rychlosti,
      • zjistili jste nerovnoměrné opotřebení pneumatiky.

      Geometrie kol pro osobní vozy v Praze

      Jaký je doporučený interval kontroly a její cena?

      Konkrétní doba vhodná pro návštěvu pneuservisu a změření geometrie nápravy není určená. Vhodné ale je řídit se pokyny výrobců vozidel. Ti doporučují objednat se na danou kontrolu minimálně jednou ročně, nejlépe po přezutí pneumatik. V pneuservisu si počkáte přibližně 30 až 40 minut. Měření geometrie kol i se seřízením se cenově pohybuje v rozmezí 1200 až 1300 Kč. Měření samotné vyjde na 500 až 600 Kč.

      Podívejte se, jak probíhá geometrie kol

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články