PRÁCE 🧰

Hokej v Ostravě a oblíbený způsob dopravy cizinců

13. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ostrava se po devíti letech připravuje na další hokejové mistrovství světa. Tamní hala, do které se vejde více než 12 tisíc lidí, přivítá i obrovské množství zahraničních fanoušků. Jak se tyto skupiny budou do Ostravy sjíždět a který transport dominuje?

Ostravar aréna

V rámci ostravské skupiny se spolu postupně střetnou následující státy: Německo, Švédsko, Slovensko, USA, Lotyšsko, Kazachstán, Polsko a Francie. I proto se v Ostravě očekává bouřlivá atmosféra, až na výjimky jde totiž o země, které hokejem mnohdy velmi žijí, každé hokejové mistrovství s napětím sledují a svým týmům srdnatě fandí.

Značná část zahraničních fanoušků se do Ostravy rovněž chystá osobně. V prvé řadě se k nim řadí Slováci, z nichž někteří to mají do Ostravy opravdu blízko. Velká část Slováků se proto do Moravskoslezského kraje chystá autem po dálnici. Jde pro ně často o nejjednodušší variantu, se kterou je navíc spojený i solidní komfort. Zvlášť velké skupiny Slováků ale nedají dopustit ani na vlaky, a i proto někteří dopravci přichystali na mistrovství několik dodatečných kapacit navíc.

Ostrava přivítá i tisíce Poláků

Na letošní mistrovství světa do Ostravy se po dlouhé době budou sjíždět také Poláci, kteří to budou mít ještě blíž než již zmínění Slováci. V jejich případě platí v podstatě to stejné jako u Slováků. Někteří při cestě do Ostravy vsází na své auto, jiní na vlak a menší část Poláků také na autobus. Podobně jako v případě Slováků ale platí, že volba konkrétního dopravního prostředku se odvíjí hlavně od vzdálenosti. Pokud se jedná o fanoušky z druhého konce Polska z blízkosti Baltského moře, vítězí hlavně cesta po železnici.

Kromě Poláků a Slováků se do Ostravy chystají i Němci, kteří hokej stále více milují. Dominantní část z nich se chystá do Ostravy vlakem, někteří ale plánují i cestu autobusem. V praxi se jedná zejména o kapacity dopravce Flixbus, který nenechal letošní hokejové mistrovství světa v Praze ani Ostravě náhodě a připravil několik dodatečných spojů, které mohou řadě fanoušků přijít vhod.

Švédové i Lotyši se do Ostravy řítí letadly

Do Ostravy plánují dorazit také Lotyši nebo Švédové. Jejich způsob transportu ale bude jiný než v případě již zmíněných Slováků, Němců a Poláků. Oproti nim totiž půjde hlavně o sázku na letecké spoje, a to zejména na ty, které míří na Letiště Leoše Janáčka. Část Lotyšů a Švédů však dorazí také na letiště v polských Katovicích, které se od Ostravy nachází jen pár desítek kilometrů daleko. Do centra hokejového dění se následně přesunou vlakem či autobusem.

Zajímavé bude také sledovat, zda a případně kolik fanoušků se do Ostravy vypraví z USA. Ve Spojených státech se sice hokej řadí mezi velmi populární sporty, každoroční mistrovství světa však není příliš lákavým highlightem. Řada Američanů raději sleduje zápasy hokejové NHL, ve které se ve stejnou chvíli koná Play-Off, které je pro ně mnohdy citelně zajímavější.

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.

Podobné články