PRÁCE 🧰

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

26. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Poznaň

Vydáte-li se do Polska k moři, není úplně špatný nápad se stavit třeba na oběd v Lešně, které je z Prahy zhruba v polovině cesty.

Kde se zastavit cestou na Balt?

Město Lešno má zhruba 65 tisíc obyvatel, což není mnoho, ale významem se zapsalo i do české historie. Působil zde totiž nějaký čas (přesněji od roku 1628) i J. A. Komenský, a to hned dvakrát. Poprvé se mu povedlo, stát se biskupem, písařem, a dokonce i zástupcem rektora gymnázia, což mělo velký vliv na jeho tvorbu, ve které se zaměřil na pedagogiku.

Komenský „kolaborant“

Druhé období, kdy se Komenský vyskytoval v Lešně, jsou roky 1654 až 1656. Problém byl v tom, že roku 1655 přitáhla švédská vojska k městu, tehdy velmi dobře opevněnému. Komenský chtěl Lešno ušetřit dlouhému obléhání, společně s několika dalšími otevřel městské brány. Nebyl to popravdě úplně dobrý nápad a „učitel národů“ na to doplatil, protože byl označen za kolaboranta a musel z Lešna prchnout. Protestantští Švédové se ve městě chovali po svém a kvůli tomu vzala v plamenech za své i Komenského zásadní díla, čehož mistr litoval až do své smrti. Jan Amos je tedy v těchto končinách vnímán lehce rozporuplně.

Polsko a jejich modely

Lešno nemělo klasické středověké hradby, ale bylo připraveno na skutečné obléhání s pomocí dělostřelectva. Celé rozložení si lze daleko lépe představit díky trojrozměrnému modelu, který je u jedné z hlavních ulic. Mimochodem, jestli je něco v Polsku opravdu super, pak jsou to právě tyto malé kovové modely, které jsou snad všude, kde historie nějakým způsobem prošla. A v Lešně skutečně odkapává doslova z každého rohu.

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Překvapivě Poláci nezahořkli a na Komenského se snaží dívat spíš pozitivně. Je tu univerzita po něm pojmenovaná, několik soch, busta a podobně. Lešnem vede i poznávací trasa, na které se člověk během zhruba hodiny až devadesáti minut dozví detailní informace o všech významných památkách. Není tedy třeba hledat nějakého průvodce, vystačíte si s angličtinou, případně překladačem. My jsme se zastavili skutečně jenom na chvíli, takže jsme stihli „zavadit“ o synagogu, která bohužel utrpěla při druhé světové válce a přišla o kopuli.

Na náměstí jako na Matějské

Město má krásné náměstí, které bohužel v době naší návštěvy malinko hyzdilo ruské kolo spojené s hlasitou hudbou. Popravdě se zdá až nepochopitelné, že něco takového si radní nechají dát doslova před mezi řadu historických domů a okna barokní radnice. Ale kdo jsme my, abychom to soudili, že…

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Co se týče stravy, v Lešně, ve městě se dá na vícero místech solidně najíst. Jednu z restaurací jsme vyzkoušeli, vše je popsáno v samostatném článku. Město má také okruh pro turisty, který se věnuje přímo Komenskému a plánek v češtině je možné vyzvednout v infocentru na adrese Słowiańska 24.

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Lešenský streetart

Za zmínku ještě určitě stojí nástěnné malby, které jsou rozeseté po celém Lešně. Některé (například ty na fotkách níže) odkazují na pověsti a historii, ale město má i velmi prestižní výcvikové centrum pro piloty kluzáků, takže se můžete setkat například i s touto tematikou. Mimochodem, když už jsme u toho, v Lešně se každý rok koná vyhlášená Airshow Leszno, letošní ročník bude 21. a 22.6.

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Lešno – ideální zastávka cestou na Balt

Zdroj info: polsko.travel.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články