PRÁCE 🧰

Poznaň autem – jaké pasti vás čekají?

2. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Poznaň

Cesta do zahraničí může být i lehce traumatickým zážitkem, který přináší určitá zjištění a uvědomění.

Cesta do Lešna a Poznaně a ostuda s D11

D11 končí zbytečně brzy

Když vyjedete do Poznaně ze Středních Čech, velmi pravděpodobně to pofrčíte po dálnici D11. Ta je skvělá, nelze k ní mít výhrady. Jejím největším problémem je, že končí za Jaroměří a pak nic. Sjedete, ze severovýchodu líznete Dvůr Králové nad Labem a vydáte se na Trutnov. Poslední obcí, před hranicemi je Královec.

V Polsku naopak kousek za hranicemi najíždíte na krásnou novou rychlostní silnici S3. Není hotová, ale je dotažená skoro „na čáru”. Člověk se cítí až trapně, když si uvědomí, jaký je to rozdíl. Až bude dokončen úsek Bolków - Kamienna Góra, bude to ještě větší potupa. Na Balt to budou řidiči moc svištět hezky po rychlostních komunikacích, ale při návratu je do trudné reality vrátí hranice ČR, za kterou najedou na škaredou ukodrcanou cestu. V 21. století je něco takového nedůstojné.

Ano, stavební povolení sice nabylo právní moci, ale až poté, co jej napadl spolek Děti země, se kterým se ŘSD dohodlo a vyřešil se výkup pozemků. Poslední novinka ohledně dostavby D11 přišla začátkem letošního roku, kdy bylo rozporováno vítězství výběrového řízení polskou firmou Budimex. Tím se samozřejmě opět celá stavba zpozdila. Zkrátka další nekonečný příběh české neschopnosti cokoliv postavit v termínu. Mimochodem, na mapy.cz je už D11 naznačená až k polským hranicím. Reálně se dočkáme kdoví kdy…

Abychom ale byli spravedliví – i Polsko má své problémy. Dálnice a rychlostní silnice má vesměs ukázkové, ale jakmile je opustíte a sjedete na běžné silnice, je stav často tristní a ještě horší než u nás.

Na co si dát v Polsku pozor?

  • U našich severních sousedů je velmi snadné si splést rychlostní silnici s dálnicí, pozor na to! Problém je, že na rychlostních silnicích smíte jet 120 km/h, pokud má každý směr dva a více jízdních pruhů. Pakliže má jenom jeden, je maximálka 100 km/h. Na dálnici pak platí rychlostní omezení 140 km/h. Kdybyste náhodou nevěděli, jestli jste na rychlostní silnici nebo dálnici, jeďte prostě tak, jak jedou ostatní.
  • Když se blížíte k obci, nemusíte hned za značkou jet 50 km/h. Označení obce je totiž jenom informační, pak je tu ještě označení jakési siluety města nebo vesnice. Až za ním pak musíte jet maximálně 50 km/h, do té doby můžete frčet devadesátkou.

Cesta do Lešna a Poznaně a ostuda s D11

Zdroj info: ŘSD.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články