PRÁCE 🧰

Poznaň, Stary Browar, Rynek

27. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Poznaň

Přejezd Polska při cestě třeba do Gdaňsku k moři může být únavný. Poznaň je však skvělá zastávka, kde se vyplatí navštívit třeba i obchodní centrum!

Poznaň Polsko – stavte se tam cestou na Balt, nebudete litovat

Předem upozorňujeme, že pokud byste v rámci jednoho dne nebo několika hodin chtěli poznat Poznaň, nepovede se vám to. Je tu tolik historických památek a zajímavostí, že během jednoho, ba dokonce ani dvou dnů, se vám to nepodaří. My jsme začali trochu nečekaně v obchodním centru Stary Browar.

Oceněný obchoďák Stary Browar

Jak už název trochu napovídá, jedná se původně o pivovar, který ovšem byl poměrně nedávno přestavěn na obchodní centrum. A to vcelku citlivě a hlavně vkusně. Ano, konzum tu doslova kvete, jak jinak, ale přestavba je natolik zdařilá, že si objekt vysloužil ocenění „Best Shopping Center in the World“ v roce 2005. Rekonstrukci, respektive spíše transformaci průmyslového komplexu z 19. století, dostali na starost výhradně místní architekti. Takže žádné zahraniční studio, ale lidé, kteří dobře znají místo, jeho náladu a problémy.

Uvnitř je krom obchodů a restaurací docela dost umění, nejčastěji soch. Jelikož tomuto moc neholduji a na umělecké záležitosti mě moc neužije, logicky mě zaujala nejvíce socha od autora schovávajícího se za pseudonymem Henyo – Penyo Myomyonmyo (když si to přečtete nahlas, zjistíte, že jméno je vtípek sám o sobě). Pro ty, kdo umění mají v oblibě jsou tu však i jiné exponáty, jako například tvář ženy, kterou má na svědomí známý umělec Igor Mitoraj. Nejkrásnější částí obchodního centra je půlkruhový pavilon s nádhernou dřevěnou podlahou. V celém objektu jsou navíc umístěné i artefakty z doby před přestavbou, jako například dřevěné trámy, ocelová zábradlí nebo i jiné prvky. Pakliže si tedy chcete cestou nakoupit, klidně se v tomto neobyčejném obchoďáku zastavte, parkování je na první dvě hodiny zdarma. Nacházejí se zde i restaurace se zaměřením na místní kuchyni, stejně jako známé fastfoody.

Oceněný obchoďák Stary Browar

Fara Poznańska

V Poznani stojí za vidění historické centrum s náměstím (Stary Rynek), ze kterého je to pár kroků k nádherné bazilice. Na té je nejzajímavější to, že sloupy uvnitř vlastně nic nenesou a jejich úloha je čistě estetická. Nicméně vnitřek je vcelku impozantní a v době naší návštěvy byla přítomna i jakási polská napodobenina Turínského plátna.

Fara Poznańska

Fara Poznańska

Fara Poznańska

Poznaňská radnice

Zajímavou minulost má i budova radnice, na které mimochodem každý detail má nějaký více či méně skrytý význam. Vždy ve 12 hodin a ve tři odpoledne se navíc nad hodinami odehrává drama – bojují tam proti sobě dva kozlové, samozřejmě mechaničtí, což je skvělá podívaná zejména pro děti. Má to původ v události, která kdysi údajně rozesmála celé město. V útrobách radnice je muzeum, v něm najdete za vitrínami staré artefakty a listiny města, pro fanoušky historie povinnost.

Poznaňská radnice

Radnice se nachází na překrásném náměstí, jednom z nejhezčích v Polsku. Přes dva roky bylo rozkopané a makalo se na jeho rekonstrukci. Výsledek je překrásný.

Poznaňská radnice

Rozhled na celou Poznaň

Pakliže bychom vám měli doporučit jedno místo, které byste měli navštívit, bude to Zamek Królewski, respektive jeho věž. Předně je v ní výtah, takže nemusíte do výšky šlapat po svých. A pak je z ní také velmi dobrý výhled na Poznaň, včetně jakési továrny na obzoru, která u jednoho z kolegů silně evokovala pohled na Černobyl. Vidět historické centrum takhle z výšky je super a hodnotíme to jako super zážitek za málo peněz (20 zlotých, tedy zhruba 118 korun na osobu), v ceně je i vstupenka do muzea užitého umění, které se nachází ve stejném objektu.

Rozhled na celou Poznaň

Rozhled na celou Poznaň

Zdroj info: polsko.travel.
Zdroj médií: Adam Ciereszko, Jakub Mokříš.

Podobné články