PRÁCE 🧰

Muzeum papiernictwa Duszniki: Turistická atrakce do půlhodiny od hranic

22. 11. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

V rámci našeho prodlouženého víkendu v polském Dolnoslezském vojvodství jsme měli možnost navštívit mezi turisty oblíbené Muzeum papírenství v lázeňském městě Duszniki–Zdrój. Co všechno zde můžete vidět a stojí tohle místo za návštěvu?

Muzeum papiernictwa Duszniki: Turistická atrakce do půlhodiny od hranic

Muzeum papiernictwa, jak se místo nazývá v polštině, je velmi populární i u Čechů. Nachází se totiž jenom slabou půlhodinku od našich hranic. Muzeum to navíc není jen tak ledajaké, nachází se totiž přímo v budově staré papírny.

Historie

Papírna je jednou z nejstarších dochovaných staveb svého druhu v Evropě. Její začátky se datují do období před rokem 1562. Od té doby si papírna prošla bouřlivým vývojem. Dobou rozkvětu bylo zejména 17. a 18. století, kdy došlo k modernizaci výroby a budova získala vysoce dekorativní fasádu, která ji odlišuje od podobných staveb. Do této doby spadá také malířská výzdoba stěn a stropu, která se nachází v třetím podlaží. Tento druh výzdoby je v prostorách, jež byly prakticky výrobním závodem, zcela unikátní a jinde v Evropě nemá obdoby. Samotné muzeum bylo zprovozněno v roce 1968 a roku 1971 byla obnovena výroba papíru, která zde probíhá dodnes. Dusznické muzeum je dokonce největším polským výrobcem ručně dělaného papíru.

Co zde můžete vidět

Muzeum nabízí rovnou několik expozic, které při své návštěvě můžete zhlédnout. Ta hlavní se věnuje převážně historii. Dozvíte se zde spoustu informací nejen o výrobě papíru, ale i o historii budovy, ve které muzeum sídlí. Postupně projdete od úplných počátků výroby papíru až prakticky po současnost. Celou expozici kromě všudypřítomného papíru doplňuje množství dobových předmětů, od rostlin, jež k výrobě papíru slouží, až po staré stroje, které se k výrobě papíru používaly. Tato trasa je komentovaná, ovšem nemusíte se bát jazykové bariéry. K dispozici je i český audioprůvodce, který vás trasou provede.

Duszniki Muzeum papiernictwa

Druhá trasa, kterou se můžete vydat, už komentovaná není a můžete si jí procházet sami, jak se vám zlíbí. V této části na vás čeká spousta menších tematických celků. Uvidíte zde historickou část budovy s krásně zdobenými stěnami a stropy, dozvíte se něco o přídělovém systému, ve kterém, jak známo, papír v podobě lístků hrál velmi významnou roli a nesmí chybět ani historie polských bankovek. Těm je věnována dokonce celá místnost. Můžete si zde i sami vyzkoušet stroje, které se používají ke kontrole pravosti bankovek. Osobně bychom vyzdvihli uměleckou část expozice, jež je sice malá, ale zato velmi efektní. Můžete tu vidět práce umělců, které jsou všechny vyrobeny právě z papíru. Garantujeme vám, že budete nevěřícně kroutit hlavou nad tím, co všechno je možné z papíru vytvořit. Nesmíme zapomenout ani na výrobnu papíru, klíčový prvek muzea. Zde se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak vlastně ruční výroba papíru vypadá a z jakých kroků se skládá.

Zajímavost: Víte, že se v muzeu vyrábí i papír ze sloního trusu? Ano je tomu opravdu tak. „Materiály“ pro jeho výrobu dodávají dvě slonice z wroclawské zoo. Pokud byste chtěli mít na muzeum opravdu neotřelou památku, tento speciální papír si můžete pořídit v obchodě se suvenýry. Nemusíte mít strach, můžeme vás ujistit, že opravdu nezapáchá.

Workshopy ruční výroby papíru

Jednou z nejpopulárnějších atrakcí, které se můžete v muzeu zúčastnit, je bezesporu workshop ruční výroby papíru. Ten je zaměřen převážně na děti, ale ani dospělí se nudit nebudou. Při workshopech projdete celým procesem středověké výroby papíru od nabírání papírové směsi na síto přes lisování až po sušení. Vyrobíte si zde nejen klasický bílý papír s působivým vodotiskem, ale i efektní barevný papír s květinami. Děti určitě ocení, že papír mohou vyrobit ve tvaru srdíček či medvídků. Workshopy jsou k dispozici v angličtině a polštině, dorozumět se ale není problém. Workshopy probíhají každou celou hodinu, trvají zhruba půl hodiny a zaplatíte za ně 22 zlotých.

Duszniki Muzeum papiernictwa

Otevírací doba a cena vstupenek

O tom, co všechno můžete v Muzeu papiernictwa vidět, jsme vám už řekli. Chybí nám ale zásadní informace – kdy muzeum navštívit a kolik vás to bude stát. Otevírací doba muzea je poměrně rozmanitá a záleží, v jakém měsíci se pro návštěvu rozhodnete:

  • Listopad – duben: otevřeno všechny dny kromě pondělí od 9.00–15.00
  • Květen – srpen: od pondělí do soboty 9.00–18.00, v neděli 9.00–16.00
  • Září – říjen: od pondělí do soboty 9.00–17.00, v neděli 9.00–16.00

Vstupenky si můžete koupit jak na pokladně, tak online na stránkách muzea. Jejich ceny najdete v následující tabulce:

Ceny vstupenek – Muzeum papiernictwa Lázně Dušníky
Druh vstupenkyCena
Klasická28 PLN
Zlevněná (senioři, studenti, mládež)22 PLN
Rodinná (dva dospělí a jedno dítě ve školním věku)72 PLN
Rodinná (+ každé další dítě ve školním věku)16 PLN

Doporučujeme si na prohlídku vyhradit dostatek času. Muzeum doporučuje 1,5 hodiny s tím, že zahájení prohlídky je možné nejpozději právě 1,5 hodiny před uzavřením. Za nás klidně pro jistotu počítejte i s dvěma hodinami. Nebudete potom litovat, že jste si muzeum nestihli prohlédnout tak, jak byste si přáli.

Parkování

Parkovací místa najdete na druhé straně silnice, kde se nachází i autoservis. Nutno podotknout, že míst je zde opravdu málo. My jsme muzeum navštívili mimo hlavní turistickou sezónu, a tudíž jsme zaparkovali bez problému, ale tušíme, že například letních měsících by to mohl být problém. Buďte tedy na tuto možnost připraveni.

Závěrečný verdikt aneb Stojí to za to?

Muzeum papiernictwa v Duszniki–Zdroj můžeme vřele doporučit. Podoba expozic je opravdu působivá a navrch se tu dozvíte opravdu spoustu informací o papíru, jeho historii a výrobě. Když k prohlídce přidáte i zmíněný workshop, získáte jedinečnou památku, kterou jste navíc sami vytvořili. Pokud bychom měli něco vytknout, je to absence překladu do jiných jazyků na informačních tabulích v expozicích. U některých je alespoň angličtina, jinde ale bohužel ani to ne, což člověku trochu ubírá na výsledném zážitku. Kromě toho je ale muzeum určitě více než vhodným kandidátem na návštěvu, a to nejen díky své blízkosti k českým hranicím.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Muzeum papiernictwa Duszniki–Zdrój.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Fotogalerie (8 fotek)

Podobné články