PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Vápenka Łaskawy Kamień aneb Čtyři atrakce za cenu jedné!

20. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

Jestliže hledáte, kam vyrazit na výlet za hranice do Polska, máme pro vás zajímavý a netradiční tip. Vápenka Łaskawy Kamień se nachází ve Staré Morawě pouhých 13 minut od hranic a snoubí se v ní hned několik atrakcí!

Wapiennik Łaskawy Kamień

Historie vápenky

Historie unikátní staré vápenky je zahalena tajemstvím. Objekt byl pravděpodobně postaven kolem roku 1850 podle návrhu významného německého architekta K. F. Schinkela a hraběte Rumforda, kteří se zasloužili o revoluční systém kontinuálního výpalu. Zajímavým prvkem vápenky je její půdorys ve tvaru šestiúhelníku. Vápenka přestala být používána nejspíš v meziválečném období kolem roku 1920 a od té doby stále více chátrala. Druhý život jí vdechl roku 1978 až umělec a pedagog Jacek M. Rybczyński s manželkou, výtvarnicí Barbarou Ernou. Rodina původního zachránce o objekt pečuje až do dnešních dní a pořádá v něm mimo jiné různé kulturní a umělecké akce od výstav přes koncerty až po autorská čtení.

Různorodá směs atrakcí

Ne nadarmo majitelé o areálu říkají, že je jako kaleidoskop. Prolíná se tu totiž svět jedinečné průmyslové technologie v podobě vápenky s uměním, fascinující přírodou a exotikou Východu. Největším lákadlem je právě rozlehlá zahrada v japonském stylu, která se rozprostírá všude okolo zmíněné vápenky a společně s ní vytváří zajímavý kontrast. Zahrada vznikla v roce 1997 a od té doby se neustále rozšiřuje a proměňuje. Všudypřítomný břečťan, potůčky, ornamentální motivy, japonské stromy, sošky či ikonický červený můstek, to všechno tu na vás čeká. Součástí je i impozantní zvon dovezený až z Kjóta, jehož hlasitý zvuk plný vibrací vás naplní magickou atmosférou dávných dob. Na další fotky z místa se můžete podívat v galerii pod článkem.

Wapiennik Łaskawy Kamień – zahrada

Wapiennik Łaskawy Kamień – zahrada

Samozřejmostí je i prohlídka interiéru staré vápenky, ve kterém vás čekají nejen historické předměty, ale i japonské artefakty nebo známé Foucaultovo kyvadlo. Zájem majitelů o japonskou kulturu se opravdu nedá popřít. Na vrcholu vápenky se také nachází vyhlídková plošina, ke které vedou točité schody. Kromě malebných pohledů do okolí tu na návštěvníky ale čeká ještě jedna velmi unikátní atrakce. Tou je observatoř vzácných a kriticky ohrožených netopýrů – Vrápenců malých. Ti pod střechou staré vápenky nalézají svoje útočiště. Díky kamerám s nočním viděním, které zde majitelé nainstalovali, zde můžete shlédnout záznam, jenž netopýry zachycuje.

To ale stále není vše! Součástí prohlídky je i návštěva grafické dílny a ateliéru, kde můžete obdivovat rozličná umělecká díla od grafik až po linoryty. Dozvíte se tu také leccos o historii knihtisku. Nachází se zde dokonce i historické tiskárny, včetně té Gutenbergova typu.

Wapiennik Łaskawy Kamień – linoryt

Kdy areál navštívit a jaké jsou ceny vstupenek?

Vápenku doporučujeme navštívit v letní sezóně, kdy bude japonská zahrada v plném květu. My jsme tu byli na podzim, kdy má sice krásně probarvená příroda taky své kouzlo, ale společně se sychravým počasím to není úplně to pravé ořechové. Areál je otevřen od května do srpna v čase 10 –17.30 h. Otevřeno je všechny kdy kromě pondělí. Na podzim a v zimě je však vstup možný až po předchozí rezervaci, a to jen pro skupiny nad 4 osoby. Prohlídka trvá zhruba hodinku, nepočítejte tedy s tím, že se zde zdržíte na celý den. Na závěr bychom doplnili snad už jen to, že je třeba se připravit na prohlídky v polštině. Níže v tabulce najdete ceny vstupenek.

Ceny vstupenek – Wapiennik Łaskawy Kamień
Druh vstupenkyCena v PLNCena v Kč
Klasická45 PLN250 Kč
Zlevněná pro děti 3–18 let30 PLN170 Kč
Senioři, studenti40 PLN225 Kč
Organizované skupiny + 15 osob35 PLN225 Kč
Organizované skupiny – děti nad 15 osob25 PLN140 Kč

Zdroj info: Autorský text, Wapiennik Łaskawy Kamień.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Fotogalerie (10 fotek)

Podobné články