PRÁCE 🧰

Tip na výlet do pár set metrů od hranic: Kopalnia zlota Złoty Stok

5. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

Chtěli byste vyrazit na výlet k našim severním sousedům, ale nechce se vám trávit dlouhé hodiny v autě? Máme pro vás skvělý tip na populární turistickou atrakci, která se nachází doslova pár set metrů od hranic.

Kopalnia zlota Zloty stok

Złoty Stok – Kopalnia zlota

Kopalnia zlota, neboli česky Zlaté doly, se nachází ve městě Złoty Stok nedaleko českých hranic. Místní zlaté doly se chlubí opravdu dlouhou a spletitou historií. Zlato se v okolí města těžilo totiž už kolem 2000 let před naším letopočtem. Od té doby vzniklo ve Zlotém stoku více než 300 km tunelů a šachet ve 21 úrovních, z nichž je ale dnes naprostá většina zatopená. Hornická činnost byla ukončena až roku 1961, poté byly doly na dlouhá léta uzavřené. Až roku 1996 došlo k zpřístupnění některých štol veřejnosti. Dnes Zlaté doly navštěvuje každoročně 200 000 turistů.

Zajímavost: Během dlouhé historie dolů bylo vytěženo 16 tun ryzího zlata!

Program na celý den

Areál dolů je opravdu rozlehlý a nabízí nepřeberné množství aktivit, atrakcí a zábavy. Co všechno lze ve Zlotém stoku vidět?

Prohlídka zlatého dolu

Prohlídku areálu doporučujeme odstartovat Zlatým dolem. Prohlídka se skládá ze dvou šachet – Gertrudy a následně Černé šachty, přičemž každá z nich nabízí návštěvníkům unikátní zážitek. Zde jsme náš pobyt v areálu započali i my. Možná si říkáte, proč se štola jmenuje právě Gertruda. S názvem se pojí legenda. V minulosti totiž došlo ve zlatém dole k závalu, při němž přišlo o život několik horníků. Vzhledem k tomu, že pátrací akce nebyla zorganizována, vyrazila manželka jednoho z horníků do dolů sama zachránit svého manžela. Z dolů ale už nikdy nevyšla. Šachta je dnes pojmenována právě po ní.

A co vás tedy v šachtě čeká? Dozvíte se spoustu informací o historii dolů, projdete expozicemi s bohatými sbírkami map, fotek a rozličného hornického náčiní. Zajímavá je i kaplička se sochami patronů horníků – svatou Barborou a svatým Kryštofem. Dále navštívíte zlatou místnost, která připomíná množství zlata, které se zde vytěžilo. Součástí prohlídky je i chodba smrti s velmi ponurou historií. Zde byli totiž trestáni horníci podezřelí z krádeže zlata. Odsouzeným zabetonovali ruce až po lokty a nechali je tu pomalu umírat. Chodbou se prochází po tmě, což ještě umocňuje dojem z místa. Nově se zde setkáte dokonce i s duchem Gertrudy. Po tomto intenzivním zážitku následuje možnost svézt se na podzemní skluzavce.

Štola Gertruda

Černá štola

K Černé štole, která tvoří druhou část prohlídky, nejdřív musíte s průvodcem vyšlápnout kopec a ujít cca 500metrový úsek. Po cestě projdete kolem úžasného lanového parku, který rozhodně doporučujeme navštívit. V této štole na vás čeká opravdový unikát – jediný podzemní vodopád v Polsku! Voda padá z výšky 8 metrů přímo před oči návštěvníků. Druhým lákadlem je závěrečná 300m jízda důlním vláčkem, který vás dopraví zpátky do centra areálu.

Okrová štola

Další štolou, kterou můžete v rámci areálu navštívit, je štola Okrová. Ta byla pro veřejnost zpřístupněna teprve nedávno. Ve 130m dlouhém klikatém tunelu můžete vidět zajímavě oranžovo-žluté zbarvené chodby, díky kterým štola získala své jméno. Uvidíte zde dokonce i část zaplavené staré šachty se středověkým systémem odvodňovacího potrubí.

Hornická osada

Štoly a šachty nejsou to jediné, co v areálu Zlatých dolů můžete navštívit. Oblíbenou atrakcí je také Hornická osada, která se nachází v blízkosti Okrové štoly. Jedná se o imitaci středověké hornické osady v poměru 1:1, což činí osadu evropským unikátem. Můžete si tu prohlédnout i vyzkoušet stroje jako je žentour, drtič nebo 3metrové šlapací mlýnské kolo. Děti se tu naučí, jak fungují základní pravidla fyziky, využité k pohonu různých zařízení. Součástí osady je labyrint i katova chatrč, která skrývá rozličné mučící nástroje. Je ale třeba počítat s tím, že prohlídka probíhá v polštině.

Hornická osada

Doprovodné aktivity

Kromě výše popsaných atrakcí můžete při své návštěvě absolvovat ještě různé doprovodné aktivity, které areál nabízí. Mezi ně patří například:

  • Podzemní plavba lodí – probíhá v zaplavené části štoly Gertruda a je dlouhá 200 m, kvůli omezenému počtu osob je nutná rezervace,
  • rýžování zlata,
  • ražení zlatých mincí,
  • hledání diamantů,
  • odlévání zlaté cihly.

Jaké jsou ceny?

Pokud se rozhodnete pro návštěvu, máte v podstatě dvě možnosti. Buď si můžete vstupenky na jednotlivé atrakce koupit odděleně, nebo je spojit do jedné podle vašich preferencí. Vybírat si můžete ze čtyř výhodných kombinací, které jsou příznačně nazvané jako zlatá, stříbrná, bronzová a okrová. Ceník přímo z místa najdete u nás v galerii. V následující tabulce najdete ceny jednotlivých atrakcí bez využití zmíněné kombinace.

Zloty stok Kopalnia zlota – Ceny
AtrakcePlný vstup / zlevněný vstup
Zlatý důl46 PLN / 38 PLN (= 257 CZK / 212 CZK)
Hornická osada33 PLN / 26 PLN (= 184 CZK / 145 CZK)
Okrová štola26 PLN / 21 PLN (= 145 CZK / 117 CZK)
Podzemní plavba lodí20 PLN (= 112 CZK)
Rýžování zlata12 PLN (= 67 CZK)
Ražení zlatých mincí10 PLN (= 56 CZK)
Odlévání zlaté cihly10 PLN (= 56 CZK)
Hledání diamantů8 PLN (= 45 CZK)

Areál dolů můžete navštívit po celý rok kromě svátků. V letní sezoně od dubna do října je areál otevřen mezi 9:00-18:00, od listopadu do března pak jenom do 17:00.

Závěrečné zhodnocení

Areál Zlatých dolů můžeme více než vřele doporučit. Díky spoustě atrakcí si z místa odnesete stoprocentní zážitek a odejdete plní intenzivních dojmů. Vyzdvihnout musíme i pohotové a vtipné průvodce, kteří dokáží přizpůsobit výklad přesně na míru daným návštěvníkům. Místo je skvělé hlavně pro rodiny s dětmi. Pro ty je tu připraveno kromě poutavých prohlídek mnoho doprovodných aktivit. Jedna rada na závěr: Na návštěvu dolů si připravte teplejší oblečení. Teplota se totiž v dolech pohybuje celoročně kolem 7 stupňů!

  Výhodné cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text, Kopalnia Złota Złoty Stok.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Fotogalerie (7 fotek)

Podobné články