PRÁCE 🧰

Navštívili jsme polské lázně! Stálo to za to?

22. 1. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

Během našich cest po Polsku jsme už navštívili několik lázeňských měst. Až doposud jsme ale spíš jen obdivovali památky a lázeňskou architekturu. Nyní jsme se však rozhodli procedury v polských lázních okusit doslova na vlastní kůži!

Polské lázně – Lądek-Zdrój

Lądek-Zdrój

Navštívili jsme Lądek-Zdrój, který se řadí mezi nejstarší lázně v Polsku. První zmínka o nich, respektive o jejich zničení Tatary, totiž pochází už ze 13. století. Největšího rozkvětu se lázně dočkaly v 17. století, kdy se sem sjížděli nejvýznamnější osobnosti od šlechticů a biskupů až po pruské krále nebo ruské cary. Největším bohatstvím lázní jsou termální minerální prameny s výjimečným složením a léčivými vlastnostmi, kterých tu vyvěrá rovnou sedm. Koupele ve zdejších lázních mají na tělo blahodárné účinky: přináší úlevu od bolestí kloubů a svalů, zlepšují vzhled pokožky či plodnost.

Sanatorium Wojciech

Centrem lázeňského dění je bezesporu lázeňský pavilon Wojciech, nazývaný také jako sanatorium či přírodně léčebný ústav, který svou podobou láká k návštěvě už zdálky. Původně se jednalo o osmibokou budovu podle tureckého vzoru pocházející z roku 1680. V roce 1880 byla ale budova zbořena a následně přestavěna do neobarokního stylu, kterému korunuje impozantní kupole. Tuto podobu si místo zachovalo až do dnešních dní. Hosté zde mohou absolvovat různé druhy koupelí, bahenní procedury či oxygenoterapii. Nachází se zde mimo jiné i expozice o historii lázní.

Jak jsme již zmínili, dominantou a architektonickou perlou celého pavilonu je nádherně zdobená neobarokní kupole. To ale není vše. Pod kupolí se totiž skrývá mramorový bazén s termální vodou, ve kterém taktéž probíhají koupele. V přízemí jsou k dispozici i jiné procedury, za zmínku stojí například koupání v historických mramorových vanách z 19. století, perličkové koupele či masáže. V prvním patře budovy se nachází ubytování pro lázeňské hosty, ale také čerpadlo minerálních vod, kde si můžete sami vychutnat ladecké prameny v poklidné atmosféře. Najdete tu také okouzlující kavárnu s terasou, která vůní čerstvé kávy a zákusků láká k příjemnému posezení.

Jak jsme se koupali

Ani my jsme neodolali a rozhodli jsme se vyzkoušet rovnou dvě procedury – perličkovou koupel a vyhledávanou koupel v mramorovém bazénu pod kupolí. Oba zážitky se vám tu pokusíme vykreslit.

Koupel v bazénu

Náš krátký pobyt v lázních jsme odstartovali koupelí v bazénu. Na začátek pro vás máme několik velmi důležitých informací. Počet lidí, kteří mohou současně vejít do bazénu, je omezen. Proto určitě nic nepokazíte tím, když si koupel zarezervujete předem. Počítejte také s tím, že kromě plavek a ručníku budete potřebovat také žabky a čepici do vody. Koupel probíhá po dobu třiceti minut.

Po vstupu do „bazénové části“ jsme si odložili boty a vydali jsme se směrem k šatnám. Nutno podotknout, že místní šatny, které se skládají ze dvou sad uzamykatelných skříněk umístěných nad sebou, jsou i pro relativně malou skupinu lidí opravdu malé a někdy musíte počkat, než se k té svojí vůbec probojujete. Pravděpodobně se nevyhnete ani kontaktu s ostatními návštěvníky, jelikož když se 10 lidí najednou snaží nasoukat do plavek v místnosti o velikosti zhruba 4x4 metry, nějaký efekt to zkrátka vyvolá. Před koupelí je ještě nutné se vysprchovat, abyste ze sebe smyli pot a nečistoty. Ti, kteří mají rádi soukromí, se nemusí obávat. Sprchy jsou samostatně oddělené. Pak už ale hurá do vody.

Bazén není moc hluboký, v prostředku má hloubku zhruba 150 cm a teplota vody se pohybuje kolem 30 °C. Po obvodu se nachází schody či lavice, chcete-li, na které se můžete pohodlně posadit a nechat se hýčkat teplou vodou. Využít můžete i pěnové "nudle" či destičky do vody, které jsou u bazénu návštěvníkům k dispozici. Při pohledu vzhůru můžete při koupeli také obdivovat nádherně zdobenou kopuli. Jeden tip pro vás – mnoho lidí se po koupeli jde znovu osprchovat, nám ale bylo doporučeno, abychom tento krok vynechali. To proto, aby účinky termální vody měly na tělo větší efekt.

Perličková koupel

Další procedurou, kterou jsme podstoupili, byla perličková koupel v mramorové vaně. Za své jméno vděčí perličkám či bublinkám vzduchu vycházejícím z otvorů na dně vany. Ty mají masážní účinek. Zde už se jedná o ryze soukromý zážitek, při kterém jste v místnosti naprosto sami. Koupel trvá 15 minut a můžete ji absolvovat buď v plavkách nebo kompletně nazí, záleží na vaší preferenci. Tuto proceduru bychom doporučili naprosto všem. Zvláště pak těm, kteří si nepotrpí na společnost jiných lidí. Můžeme potvrdit, že se u ní příjemně zrelaxujete a dobijete síly.

Jaké jsou ceny?

Lázeňské procedury můžete podstoupit buď v rámci lázeňské kúry nebo i samostatně. Od května do října se zde totiž konají takzvané „otevřené víkendy“, kdy jsou lázně přístupné pro širokou veřejnost i turisty. A jaké jsou ceny? Pokud byste si zvolili stejné procedury jako my, za koupel v bazénu dáte 35 zlotých (o víkendech a svátcích 37 zlotých), tedy kolem 200 Kč, a za perličkovou koupel 39 zlotých (o víkendech a svátcích 42 zlotých) – cca 220 Kč. Za nás to není vůbec špatné. Detailnější ceník procedur najdete v naší galerii.

Pokud byste chtěli v místních lázních strávit delší dobu, doporučujeme využít některý ze speciálních balíčků, které Lądek-Zdrój nabízí. Například ceny 4denního pobytu s ubytováním a stravou začínají na 1 095 zlotých za osobu, což dělá v přepočtu zhruba 6 150 Kč.

Wojciech – speciální balíčky

Zdroj info: Uzdrowisko Lądek-Długopol SA, Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová, Uzdrowisko Lądek-Długopol SA.

Fotogalerie (4 fotek)

Podobné články