PRÁCE 🧰

Porovnání polských dolů: Kopalnia Zlota Zloty stok vs Kopalnia uranu Kletno

19. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

Rádi byste na dovolené či výletu po Polsku navštívili jeden z polských dolů? My jsme měli možnost navštívit rovnou dva z nich. V tomto článku je porovnáme a povíme vám, zda stojí za návštěvu.

Zloty stok: Kopalnia zlata

Kopalnia zlota Zloty stok – plusy a mínusy

Začneme Zlatým dolem, jak se místo v češtině nazývá. Ten se u Čechů těší velké oblibě, nejen proto, že se nachází od českých hranic, co by kamenem dohodil. Na své si tu přijdou hlavně rodiny s dětmi, pro které je tu přichystáno hned několik atrakcí. Ve Zlotém Stoku se nemusíte obávat nějaké sucharské prohlídky, kde vám průvodce ukáže pár kousků staré důlní techniky a tím to hasne. Právě naopak. Prohlídky jsou tu nesmírně zajímavé a ať už navštívíte šachty Gertrudu a Černou, či šachtu Okrovou, každá je něčím odlišná a má své kouzlo. Děti jistě zaujme setkání s duchem, podzemní skluzavka nebo jízda důlním vláčkem, která je součástí prohlídky. Kromě dolů můžete v areálu navštívit také hornickou osadu, kde si ratolesti mohou vlastnoručně vyzkoušet různé středověké nástroje. Areál nabízí také několik doprovodných aktivit, mezi které patří například rýžování zlata, ražení zlatých mincí nebo hledání diamantů. Detaily o Zlatém dole se dozvíte v jednom z našich předchozích článků.

Vyzdvihli bychom zejména cenově výhodné kombinace různých zmíněných atrakcí. Vybírat můžete rovnou ze 4 možností. Není to však povinné, vstupenky na jednotlivé atrakce lze samozřejmě zakoupit i zvlášť. O hladu tu taky nezůstanete. K dispozici je hned několik stánků s rychlým občerstvením, ale i restaurace a samoobslužný bufet, kde najdete mimo jiné i tradiční polské pirohy.

Hlavní mínus vidíme v tom, že i přes to, že na místo jezdí hodně Čechů, aktuálně v areálu nenabízí prohlídky v češtině, což je za nás velká škoda. Někteří průvodci ale z naší zkušenosti ovládají češtinu více než obstojně, pokud se tedy na vás usměje štěstí a absolvujete prohlídku právě s nimi, určitě vám rádi některé části přeloží.

Kopalnia zlota w Zlotym Stoku

Hornická osada Zloty Stok

Kletno: Kopalnia uranu – plusy a mínusy

Přesuneme se k našemu druhému subjektu a tím je uranový důl nacházející se v lesích za malou vesničkou Kletno. Nemusíte se obávat, návštěva dolů je naprosto bezpečná a žádné ozáření vám nehrozí. Místní doly jsou součástí masivu Sněžníku. Svědčí o tom už skutečnost, že k ukořistění vstupenek je třeba vyškrábat se do poměrně strmého kopce a následně ho zase sejít zpátky dolů. Osobně musíme přiznat, že jako nesportovcům nám výkon dal docela zabrat.

A teď pár informací o samotném dolu. Historie hornictví na území Kletna sahá až do 13. století. Horníci zde získávali rudy železa, mědi, olova a stříbra. Nejtemnější etapa dolů spadá do období po druhé světové válce, kdy zde Sovětský svaz tajně těžil uran pro výrobu atomových bomb. Sověti zde uran těžili po dobu pěti let, od roku 1948 do roku 1953. Během tohoto období bylo vytěženo na 20 tun uranové rudy a vytvořeno 37 km chodeb.

Při prohlídce se seznámíte s dlouhou historií hornictví a díky speciální expozici se přesunete v čase a absolvujete prehistorickou cestu mapující 500 milionů let evoluce na pozadí geologické historie masivu Sněžníku. Staré mapy, různé druhy hornických lamp a vybavení vám přiblíží těžkou práci horníků od starých časů až po minulé století.

Jedním z největších lákadel jsou ale barevně žíhané chodby tunelů, které hrají odstíny modré, zelené i fialové. Příčinou jsou místní minerály, jmenovitě například fluorit, ametyst, mléčný křemen, baryt nebo malachit. Návštěvníci také dostanou možnost prohlédnout si sbírku skleněných výrobků s příměsí uranu, které po nasvícení UV lampou vytváří úžasný fluorescenční efekt.

Kopalnia Uranu nabízí stejně jako Kopalnia zlota některé další atrakce. Nutno však podotknout, že většina z nich je určena pro organizované skupiny. Jako jednotlivci můžete navštívit pouze noční prohlídku či zajímavé geologické workshopy, kde se naučíte poznávat minerály.

Pokud má Kletno proti Zlotému Stoku v něčem navrch, je to možnost audio průvodce v češtině. Na pokladně obdržíte kartičku s QR kódem, který jen stačí před vstupem do dolů naskenovat do vašeho telefonu a stáhnout si příslušný soubor. Možná si říkáte, proč. Jednoduše proto, že v podzemí jaksi chybí internetové připojení a později byste už zkrátka měli smůlu. Vyplatí se mít vlastní sluchátka, ale pokud nemáte, na pokladně si můžete zakoupit jednorázová. U jednotlivých zastávek prohlídky se pak nachází čísla označující jednotlivé části nahrávky. Stačí vždy soubor stopnout a znovu spustit na zastávce následující. Jediná nevýhoda je v tom, že průvodcův výklad je oproti audioprůvodci mnohem obsáhlejší. Na druhou stranu, pořád lepší než nic.

Musíme ale podotknout, že oproti Uranovému dolu jsou prohlídky v Zlatém dole o poznání atraktivnější a pestřejší, i s ohledem na dětské návštěvníky. Nicméně obdivujeme odborný výklad a rozsah znalostí místních průvodců týkající se zejména oblasti geologie. Menší nevýhodou je poměrně malé parkoviště, které se rychle zaplní a také absence občerstvení. Nedaleko ve vesnici se však nachází restaurace Nad Stawami, kterou můžeme doporučit všem milovníkům rybích pokrmů.

Finální srovnání

Zlotý Stok

Pozitiva

  • mnoho atrakcí
  • zajímavé a pestré prohlídky
  • výhodné kombinace vstupenek
  • možnost občerstvení

Negativa

  • prohlídky v polštině

Kletno

Pozitiva

  • audioprůvodce v češtině
  • noční prohlídka

Negativa

  • absence občerstvení
  • malé parkoviště

Zdroj info: Autorský text, Kopalnia Złota Złoty Stok, Kopalnia uranu Kletno.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články