PRÁCE 🧰

Polanica-Zdrój: Co vidět a navštívit

24. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Cesta do Polska Tipy na výlety Kladsko a lázně –⁠ Dolnoslezské vojvodství

Během prodlouženého víkendu stráveného v polském Dolnoslezském vojvodství jsme zavítali do krásného lázeňského města Polanica-Zdrój. V následujících řádcích vám povíme, co zde při návštěvě rozhodně nevynechat.

Polanica-Zdrój – Co vidět a navštívit

Polanica-Zdrój

Polanica–Zdrój je lázeňské město ležící na úpatí Stolových a Bystřických hor. Nachází se na jihu Dolnoslezského vojvodství nedaleko Kladska i hranic s Českem. Je považováno za perlu dolnoslezských lázní, řadí se mezi nejmladší z kladské oblasti. Historie města spadá do doby před necelými 200 lety. Město je známé především svým lázeňským parkem a minerálními prameny, které se využívají k léčbě trávicího traktu, pohybového aparátu a srdečních a cévních onemocnění. Lázně ale pacientům či turistům neslouží pouze jako prostředek ke zlepšení zdraví. Díky svému podhorskému klimatu město láká také k aktivnímu odpočinku. Jaké atrakce tedy při návštěvě města neminout?

Lázeňský park

Jestli je v Polanici něco, bez čeho se při návštěvě rozhodně neobejdete, je to lázeňský park o rozloze necelých 13 hektarů, který je vysloveně srdcem a dominantou celého města. Park se dělí na několik dílčích částí, které si zaslouží pozornost – Centrální park, Lesní park a Šachový park. Součástí centrálního parku je pavilon s krytou kolonádou, který slouží k pitným kúrám a sanatorium Wielka Pienawa o kterých bude ještě řeč později, největším lákadlem ale je 12m barevná fontána, která tryská do rytmu hudby.

V Lesním parku si můžete kromě okolní přírody prohlédnout i místní zvláštnost – sochu ledního medvěda, která údajně stojí na místě, kam v minulých dobách sahal skandinávský ledovec. Ostatně sochy (nebo spíš sošky) medvědů najdete po celém městě v různých stylizacích. Pokud město navštívíte s dětmi, dejte jim za úkol, aby zkusily medvědí sochy najít. Jedna taková se nachází i v poslední části parku, která, jak název napovídá, je zasvěcena šachům. Najdete zde nejen sochu slavného polského šachisty Akiby Rubinsteina, ale i obří šachovnici s figurkami, kde si můžete šachy zahrát. Polanica Zdrój doporučujeme navštívit zejména v jarních a letních měsících, kdy lázeňský park doslova vybuchuje barvami. Tou dobou zde totiž kvetou rododendrony, kterých je v parku nespočet.

Lázeňský park

Šachový park

Lázeňské sanatorium a krytá pumpa s minerální vodou

Přímo v srdci lázeňského parku se nachází dvě mohutné budovy, které určitě nepřehlédnete. Jednou z nich je lázeňské sanatorium Wielka Pieniawa. Wielka Pienawa je luxusní přírodní léčebné zařízení s více jak stoletou tradicí. Pro pacienty zde nabízí celou řadu procedur. K tomu, abyste mohli využít nabídku lázní ale nemusíte být pacientem. Zařízení nabízí i různé výhodné balíčky, které můžete vyzkoušet.

Hned vedle sanatoria se nachází Pijalnia Wód Mineralnych, místo, kde můžete ochutnat léčivé minerální vody z dvou místních pramenů – Wielka Pieniawa  a Pieniawa Józef. Druhý zmíněný je zdrojem populární minerální vody Staropolanka, kterou můžete potkat všude na pultech polských supermarketů. Kromě pumpy s minerální vodou v budově najdete taky řadu obchůdků, kde můžete nakoupit suvenýry, ale například i přírodní kosmetiku, bylinné čaje nebo med.

Pijalnia Wód Mineralnych

Tip: Po straně budovy s Pumpou najdete nejen architektonicky zajímavé Lázeňské divadlo, ale i tzv. Pysznou Budku, kde můžete ochutnat tradiční pochoutku – gofry. Jedná se v podstatě o polskou obdobu sladkých vaflí, které se podávají nejčastěji se šlehačkou, ovocem či jinými doplňky.

Promenáda

Po návštěvě lázeňského parku doporučujeme projít si oblíbenou polanickou promenádou na ulici Zdrojowa vedoucí podél řeky Bystrzyca. Na promenádě můžete zavítat do malebných kavárniček, restaurací a obchůdků, kterých je okolo nespočet a svým vzhledem dotvářejí atmosféru poklidného lázeňského města.

Promenáda na ulici Zdrojowa

Cyklo i pěší stezky

Ani aktivnější návštěvníci města si nebudou zoufat. Polanica a její okolí jsou totiž doslova prošpikované různě náročnými cyklostezkami a cestami pro pěší. Z pěších tras bychom zmínili „medvědí stezku“ značenou medvědí tlapou. Ta je dlouhá 5 km a vede přes Lázeňský park a vyhlídkovou plošinu Góralka do Lesního parku. Trasa není náročná, můžete na ni vyrazit i vašimi ratolestmi. Polanica nabízí ale i trasy určené přímo pro rodiny s dětmi, které jsou cca 4kilometrové a lze je pohodlně projet i s kočárkem. Polanica je také skvělým startovacím bodem pro výlety do okolních hor. Z centra vede rovnou několik turistických tras.

Atrakce pro děti

Pokud v Polanici hledáte zábavu pro děti, máme pro vás rovnou tři tipy. Prvním je Letní sáňkařská dráha Góralka, která se nachází zhruba kilometr od centra. Dráha měří 450 m a na sáňkách můžete vyvinout rychlost až 40 km/h. Vedle dráhy se nachází také lanový park a dětské hřiště. V létě s dětmi taky můžete navštívit FunPark plný nafukovacích hradů, minibazénů a pískovišť. Naším závěrečným tipem je motokárová dráha Top Cart, která se nachází v blízkosti lázeňského parku. Závodnickou atmosféru si tu můžou vychutnat jak děti, tak dospělí.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Kateřina Tonarová.

Podobné články