PRÁCE 🧰

Tipy na výlet: Co navštívit v Trojměstí

31. 10. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

Trojměstí je aktuálně jednou z nejatraktivnějších částí Polska. Pojďme se společně podívat, co při návštěvě rozhodně nesmíte minout.

Co musíte vidět v Trojměstí

Trojměstí je oblast na severu Polska. Konkrétně se jedná o aglomeraci měst Gdaňsk, Sopoty a Gdyně. Sever Polska se možná z České republiky může zdát těžko dostupný, ale díky propracované síti rychlostních silnic a dálnic se tam od nás celkem bez problémů dostanete autem. Třeba z takové Ostravy to tam je lehce přes pět hodin jízdy, kterou z naprosté většiny absolvujete po moderní dálnici.

Jak už bylo řečeno, Trojměstí tvoří Gdaňsk, Sopoty a Gdyně. Výhodou je, že každé z měst nabízí úplně jiný zážitek. Gdaňsk se pyšní dechberoucím historickým jádrem, Sopoty jsou spíše lázeňské město, které svádí ke klidným procházkám, a Gdyně zase láká na tamní přístav a lodě. Rozmanitost se tedy Trojměstí upřít nedá. Co tedy stojí za navštívení?

Hlavní město – Gdaňsk

Hlavní město je klasika, kterou při návštěvě Gdaňsku nesmíte minout. V Gdaňsku probíhali během druhé světové války tvrdé boje – v roce 1939 se na Gdaňsk snesly první střely nově vznikajícího konfliktu a v roce 1945 zde naopak došlo k tvrdému boji mezi Němci a Sověty. Historické jádro tak bylo z 90 % zničeno. Po válce však došlo, a vlastně stále dochází, k precizní obnově. Dnes si tak můžete užít staronový Gdaňsk a navštívit třeba věž radnice nebo Baziliku sv. Marie s vyhlídkou.

Hlavní město – Gdaňsk

I pouhé brouzdání po zapadlých uličkách Hlavního města však stojí za to. Hlavní město je navíc plné zajímavých podniků, lhostejno jestli právě míříte za obědem, nebo za večerní zábavou. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit třeba restauraci Gdański Bowke, která se navíc nachází v těsné blízkosti gotického jeřábu Stary żuraw portowy.

Muzeum druhé světové války – Gdaňsk

Muzeum druhé světové války patří k tomu nejlepšímu, co můžete vidět v Gdaňsku. Na první pohled upoutá moderní muzejní budova. Samotná expozice se pak řadí na špičku toho, co s tématikou nejničivějšího válečného střetnutí v dějinách lidstva můžete všude po světě navštívit. Poláci šli dokonce tak daleko, že do železobetonových útrob muzea navždy pohřbili dva tanky. Muzeum druhé světové války v Gdaňsku však rozhodně není jen pro válečné nadšence, ba naopak.

Muzeum druhé světové války – Gdaňsk

Molo – Sopoty

Když se někoho z místních zeptáte, co vidět v Sopotech, s jistotou vám odpoví Molo. Molo, které se táhne do Baltského moře, je dokonce s délkou 511 metrů nejdelším dřevěným molem v Evropě. Ve skutečnosti je to ale spíš dlouhá lázeňská promenáda, která místo po pevnině vede nad hladinou moře. Molo je tak ideální na večerní i denní procházky. Zájemci si pak mohou prohlédnout pěkné jachty, které zde kotví, nebo navštívit místní restauraci. V turistické sezóně je vstup na Molo zpoplatněn, ale pokud se na něj chystáte na podzim, v zimě či na jaře, tak je vstup zdarma. Za prohlédnutí stojí i nefunkční maják hned vedle vstupu na Molo. Tak či tak Molo určitě stojí za navštívení, vzduch nad hladinou moře je totiž údajně velmi bohatý na jód.

Molo – Sopoty

Jižní molo – Gdyně

A co vidět v Gdyni? Gdyně je jedním z nejmladších měst v Polsku, dlouhá léta to totiž byla pouze rybářská vesnice. Odtud tedy pramení oblíbené téma lodní dopravy, rybaření a mořského života. Proto doporučujeme navštívit Jižní molo. Kromě toho, že tu najdete Gdyňské akvárium s 215 druhy mořských i sladkovodních živočichů, tu kotví i mnoho muzejních lodí. Na velkou část z těchto mořských bárek můžete dokonce za poplatek vstoupit a prohlédnout si je. Kromě toho je Jižní molo ideálním místem k procházkám v přímořském vzduchu.

Jižní molo – Gdyně

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články