PRÁCE 🧰

Vizuální zážitek v Muzeu jantaru v Gdaňsku

4. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

Jantarovou komnatu každý zná. Ale víte, jak takový jantar vypadá, kde se bere, jak se těží a jak se opracovává? Tohle všechno vám ukáže Muzeum jantaru v Gdaňsku.

Muzeum jantaru v Gdaňsku

Polsko a jantar tak nějak patří k sobě. Vždyť také sever Polska, který omývá Baltské moře, patří k jednomu z nejvýznamnějších nalezišť jantaru v Evropě. Mezi centra jantaru v Polsku patřil a stále patří Gdaňsk. Svého vrcholu však produkce uměleckých předmětů z jantaru dosáhla v období baroka. Nejvíce ho vyváželo východní Prusko, kam v té době patřil právě zmiňovaný Gdaňsk (známý jako Danzig) a Kaliningrad (Königsberg), v jehož okolí se dodnes vyskytují obrovské zásoby zlatavě žlutého minerálu.

No a proč tak zmiňuji právě Gdaňsk? Protože se v něm nachází Muzeum jantaru, kde najdete spoustu zajímavých kusů syrového jantaru i předmětů jantarem dekorovaných. Muzeum se pak nachází ani ne deset minut chůze od historického jádra v Hlavním Městě, je tedy jednoduše dosažitelné. Pokud byste jeli autem, je kolem muzea placená zóna parkovacích míst – za hodinu parkování zaplatíte 5,50 zlotých. Samotná budova muzea je zvnějšku celkem nenápadná, expozice se totiž nachází v místě starého mlýna. Rekonstruovaný a moderně tmavý vnitřní prostor vás však spolehlivě dostane.

Muzeum jantaru v Gdaňsku

Expozice

Ještě se na chviličku vrátím k té nenápadnosti celého muzea. Já ho navštívil při ne zrovna příznivém počasí a muzeum se mi na první pohled zdálo uzavřené. Navzdory tomu, že otevírací doba je kromě úterka každý den od 10 ráno do 6 odpoledne. Rada tedy zní – nebojte se sáhnout po klice mohutných dřevěných dveří. Jakmile ty dveře otevřete, vstoupíte do otevřeného prostoru, kde si na malý okamžik budete připadat jako v černé díře. Starý mlýn totiž prošel opravdu velkou rekonstrukcí a jeho interiér si teď nezadá s interiéry moderních galerií. Prvně je tu lesklá černá podlaha, kvalitní nasvícení, a když se to skombinuje se zlatavou barvou jantaru, je to opravdový vizuální zážitek. Už jenom to je důvod, proč do Muzea jantaru vyrazit.

Vstupné do muzea se platí na pokladně přímo uvnitř. Za vstup do expozice se účtuje 32 zlotých (cca 180 Kč) za dospělého a 22 zlotých (cca 125 Kč) za snížené vstupné – to se vztahuje především na studenty a seniory. Výhodná může být i rodinná vstupenka za 80 zlotých (445 Kč). Anebo můžete využít gdaňskou turistickou kartu, se kterou vás do muzea pustí zadarmo. Pořízení karty ale stojí minimálně 60 zlotých (cca 335 Kč), a tak stojí za zvážení, zdali se chystáte i na další atrakce Gdaňska. Nebo si výlet naplánujete na pondělí – v tento den je totiž vstup do muzea zdarma.

Muzeum jantaru v Gdaňsku

Expozice je rozdělená na dvě části. První patro se věnuje výskytu jantaru v přírodě. Postupně vás tak provede procesem vzniku jantaru od pravěku až po současnost. Velkým tahákem jsou velké jantarové desky, prohlédnout si ale můžete i různě velké kusy jantaru ze soukromých sbírek. V některých exponátech jantaru se pak skrývají i pravěké rostliny nebo živočichové. Komára s DNA pravěkých ještěrů tu však nehledejte.

Druhé patro pro změnu do detailu ukazuje způsob těžení jantaru a jeho následné zpracování a opracování do podoby šperků nebo třeba nábytku. Ve vitrínách tak můžete obdivovat kupříkladu jantarovou šachovnici, šperky nebo jantarem vykládaný stůl či šperkovnici. S jantarem se pojí i móda, které je zde také věnována část muzea.

Muzeum jantaru v Gdaňsku

Vše je doplněno popisky v polštině i angličtině, nechybí ani interaktivní dotykové obrazovky, které jsou taktéž v polštině a angličtině. Celou expozici jantaru pak dokreslují miniaturní výstavy o archeologii a historii budovy mlýnu, kde se muzeum nachází. V přízemním patře navíc můžete navštívit rozlehlý obchod se suvenýry i prvotřídními jantarovými šperky. Muzeum jantaru v polském Gdaňsku je možná nenápadné, ale za návštěvu už jenom pro dechberoucí interiér určitě stojí.

  Výhodné cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články