PRÁCE 🧰

Výsledky testů letních pneu 205/55 R16 2024 od AutoBild

28. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

Stojíte před důležitou koupí nových letních pneumatik 205/55 R16 a nevíte, jaký konkrétní model před sezónou 2024 vlastně vybrat? Pomohou i výsledky velkých nezávislých testů od magazínu AutoBild, které se ještě před vypuknutím letošní letní sezóny.

Test letních pneumatik 205/55 R16

Nezávislé testy jsou ideální příležitostí, jak je možné nabízené modely pneumatik dostatečně porovnat, a to hned z několika různých aspektů a pohledů. V rámci testu od magazínu AutoBild se testeři podívali kupříkladu na problematiku opotřebení, hlučnosti, celkové ovladatelnosti, chování na mokrém i suchém asfaltu či na valivý odpor.

Testy magazínu AutoBild zaujaly zejména díky vysokému počtu zastoupených modelů. Celkem se do toho testu zapojilo 20 prémiových pneumatik, které jsou na evropském trhu momentálně k mání. Svým rozsahem se tedy jedná o jeden z nejvíce průkazných testů, který mohou motoristé brát v potaz a nabízí tedy poměrně unikátní srovnání napříč trhem.

Konkrétně se jednalo o tyto modely: Michelin Primacy 4+, Continental PremiumContact 7, Bridgestone Turanza 6, Goodyear EfficientGrip Performance 2, Kumho Ecsta HS52, Firestone RoadHawk, Falken ZIEX ZE310 EcoRun, Hankook Ventus Prime 4, Toyo Proxes Comfort, Fulda EcoControl HP2, Dunlop Sport BluResponse, BFGoodrich Advantage, Kleber Dynaxer HP4, GT Radial FE2, Giti GitiSynergyH2, Pirelli Cinturato P7 C2, Nexen N Fera Primus, Uniroyal RainSport 5, Maxxis Premitra HP5 a Vredestein Ultrac.

Vítězství do společnosti Michelin

I kvůli vysokému počtu zastoupených modelů se dlouho čekalo, jaké pneumatiky si odnesou první místo. Nakonec se jednalo o model Michelin Primacy 4+, za kterým se následně umístily pneumatiky Continental PremiumContact 7 a Bridgestone Turanza 6. V konečné tabulce se na prvních místech umístilo i několik poměrně překvapujících gum, mezi kterými vynikal hlavně cenově dostupný model Kumho Ecsta HS52, který si společně s pneumatikou Goodyear EfficientGrip Performance 2 odnesl dělené čtvrté místo.

K celkovému vítězi tohoto testu, a tedy k modelu pneumatik Michelin Primacy 4+, hodnotitelé uvedli, že se jedná o velmi příkladný model na evropském trhu. Tato pneumatika nemá výraznější nedostatky. Nabízí příkladný kilometrový výkon, krátkou brzdnou dráhu na suchu i celkově dobré jízdní vlastnosti.

Velmi solidním modelem je také pneumatika Continental PremiumContact 7. Experti od magazínu AutoBild v testu nových letních pneumatik 205/55 R16 nenašli žádný výraznější nedostatek. Mezi klady se řadí zejména nejkratší brzdná dráha na mokré i suché vozovce ze všech zúčastněných modelů nebo dobrý kilometrový výkon. Ani s tímto modelem tak motoristé nejspíš neudělají chybu a podobně je to také v případě modelu Bridgestone Turanza 6, jenž se umístil na třetím místě.

Propadákem testu model Vredestein Ultrac

Objevily se však i modely letních pneumatik, které v testu naprosto pohořely. V prvé řadě se jednalo zejména o pneumatiky Vredestein Ultrac, které si odnesly nepopulární poslední místo. Problémem je zejména zvýšený valivý odpor a experti uvedli, že na trhu je k mání celá řada jiných modelů, které za podobné peníze nabízí ideálnější výsledky.

O mnoho lépe na tom není ani model Maxxis Premitra HP5. Cenově se sice řadí k nejlevnějším, následně ale hrozí, že celková životnost tohoto modelu bude za ostatními konkurenty citelně zaostávat. Problémem těchto pneumatik je také výrazný valivý odpor, se kterým souvisí vysoká spotřeba paliva i poměrně vysoké emise skleníkových plynů. Tyto pneumatiky se zároveň ve své třídě řadí mezi ty nejhlučnější, což je rovněž možné hodnotit poměrně negativně.

Test letních pneumatik 205/55 R16
UmístěníNázev pneumatik
1.Michelin Primacy 4+
2.Continental PremiumContact 7
3.Bridgestone Turanza 6
4.Goodyear EfficientGrip Performance 2
4.Kumho Ecsta HS52
6.Firestone RoadHawk
7.Falken ZIEX ZE310 EcoRun
7.Hankook Ventus Prime 4
7.Toyo Proxes Comfort
10.Fulda EcoControl HP2
10.Dunlop Sport BluResponse
12.BFGoodrich Advantage
13.Kleber Dynaxer HP4
14.GT Radial FE2
14.Giti GitiSynergyH2
16.Pirelli Cinturato P7 C2
17.Nexen N Fera Primus
18.Uniroyal RainSport 5
19.Maxxis Premitra HP5
20.Vredestein Ultrac

Letní pneu 205/55 R16 s dopravou zdarma

Zdroj info: Tyres Reviews.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články