PRÁCE 🧰

Pneumatiky Michelin, vše o značce a kde koupit

5. 10. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Jakou značku pneumatik Rádce motoristy

Společnost vyrábějící prémiové pneumatiky založili v roce 1889 bratři André a Édouard Michelin v Bruselu. Sídlo firmy je ve městě Clermont-Ferrand ve Francii. Logo a maskot Michelinu se nazývá Bibendum.

Základní info o Michelin

Pneumatiky značky Michelin jsou známé svou prvotřídní kvalitou, vysokou bezpečností a dlouhou tradicí. Společnost mimo výrobu pneumatik podporuje cestování nebo rezervaci restaurací. Michelin dodává své pneu pro závody F1 a do roku 2005 byl největším výrobcem pneumatik.

Logo Michelin

Nabídka pneu podle období

Historie společnosti Michelin

Gumárenskou továrnu založili dva batři Édouard Michelin a André Michelin v roce 1889. V jeden den pracovali na opravě cyklistické pneumatiky, když v tom je napadl nápad na vyměnitelnou pneumatiku, o 2 roky později si ji nechali patentovat. Francouzský cyklista Charles Terront je použil ve slavném závodě Paris-Brest-Paris a celý závod vyhrál. Po těchto událostech se společnost rozhodla k velké inovaci a růstu. V roce 1989 bratři představili maskota Bibendum, známého také pod jménem Michelin Man a v průběhu let se stal marketingovou tváří firmy. Michelin později vyvinul radiální pneumatiku, která si po druhé světové válce podmanila celý automobilový trh. Postupem času se firma rozrostla, své pneumatiky expandovala do světa a momentálně je jednou z největších výrobnou pneumatik na světě. O prvenství bojuje s výrobcem pneumatik Bridgestone.

Společnost Michelin v číslech

  • 9 center výzkumu a vývoje po celém světě
  • 170 poboček značky Michelin
  • 117 výrobních závodů ve 26 zemích
  • 124 000 proškolených zaměstnanců

Michelin vlastní také 7 600 soukromých nebo franšížových center ve 30 zemích. 45% produkční kapacity je v Evropě, 32% v Severní Americe a 23% na ostatních kontinentech. 37% prodejů společnosti probíhá v Evropě, 35% v Severní Americe a 28% na ostatních kontinentech.

Zajímavosti o značce Michelin

Fiktivní postavička Michelin Man vznikla na automobilové výstavě ve francouzském Lyonu v roce 1894 náhodnou událostí, kdy Édouard viděl hromadu pneumatik a sdělil svému bratrovi, že mu připadá jako muž bez rukou a nohou. Pod koncern Michelin spadají také pneumatiky značek Kleber, BFGoodrich nebo Kormoran. Celková produkce je cca 200 milionů pneumatik za rok. Velice známý je také Michelinův průvodce, ze kterého vznikl Červený průvodce (Michelin Red Guide), podle kterého se udělovaly hotelům a restauracím slavné hvězdy. Společnost vydala také Zeleného průvodce (Michelin Green Guide) pro cestování a turistický ruch. Dnes je získání hvězdy Michelin nejvyšším uznáním, jaké může restaurace získat. Michelin dosáhl v roce 2018 tržeb ve výši 22 miliard USD.

Hodnocení pneumatik Michelin v testech

Výsledky Michelin plášťů v nezávislých testech redakcí jsou na skvělých pozicích. Vypsali jsme pro vás stručný výčet vítězů testů podle období.

Letní pneu testy

Německý časopis AMS ohodnotil v roce 2006 Michelin Pilot Primacy HP ZP prvním místem. V roce 2009 se Michelin Primacy HP umístily na prvním místě v testu od ADAC/ÖAMTC, vítěz stejného testu byly v roce 2013 pro změnu Michelin Energy Saver+. Nezávislý katalog AutoBild a o ADAC/ÖAMTC umístily rok po sobě na vítěznou příčku pneumatiky Michelin Primacy 3. V roce 2018 se v testech letních pneumatik umístily opět gumy Michelin Primacy 3. V posledních letech dominuje model Michelin Pilot Sport 4 a Michelin Primacy 4.

Jste fanoušci značky Michelin? Zajímavají vás testy letních, zimních nebo celoročncíh pneumatik? Dbáte při výběru pneu na nezávislé testy? Podívejte se do naší sekce Rádce pneu, ve které jsme vám přehledně rozřadili všechny testy publikované na Portálu řidiče.

Zimní pneu testy

První vítězství zaznamenal Michelin Apin A2 v německém testu ADAC roku 2003. V roce 2007 byly Michelin Primacy Alpin PA3 ohodnocené jako nejlepší zimní pneumatiky. Na začátku dekády umístily organizace ADAC/ÖAMTC a AutoBild pneu Michelin Alpin A4 na první příčku svých testů. V roce 2020 převzaly pomyslnou štafetu výher pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5.

Moto pneu testy

I přesto, že nejsou hlavní doménou společnosti motocyklové pneumatiky, tak se Michelin umísťuje v moto testech na úctihodných pozicích. Pneumatiky Michelin Pilot Power 2CT a Michelin Pilot Road 2 byly dokonce dvakrát vítězové.

Pneumatiky Michelin s dopravou zdarma

Produktové řady pneumatik Michelin

Michelin své pneumatiky kategorizuje do 7 produktových řad, které zobrazuje tabulka níže:

Produktové řady pneumatik Michelin
Název produktové řadyOznačení pneumatiky Michelin
CrossClimateCrossClimate+, CrossClimate Suv, Agilis CrossClimate, CrossClimate
PilotPilot Sport 4, Pilot Sport 4 SUV, Pilot Sport Cup 2, PILOT SPORT CUP 2 CONNECT, Pilot Sport EV, Pilot Alpin 5, Pilot Alpin 5 Suv, Pilot Alpin PA4, Pilot Sport 3, Pilot Sport 4 S, PILOT SPORT CUP 2 R
LatitudeLatitude Tour HP, Latitude Cross, Latitude Sport 3, LATITUDE ALPIN LA2
AlpinAlpin 6, Alpin 5, Pilot Alpin 5, Pilot Alpin 5 Suv, Pilot Alpin PA4, Agilis Alpin, LATITUDE ALPIN LA2
AgilisAgilis CrossClimate, Agilis 3, Agilis Camping, Agilis +, Agilis Alpin, Agilis 51 Snow-Ice, Agilis 51
EnergyEnergy Saver+
PrimacyPrimacy 4, E·PRIMACY, Primacy 3

Výhody pneumatik Michelin

  • Kilometrový výkon
  • Nízký valivý odpor
  • Dlouhá životnost
  • Skvělá ovladatelnost

Nevýhody pneumatik Michelin

  • Pořizovací cena

Videa o pneumatikách Michelin

Zdroj médií: Michelin, Internet, YouTube.

Podobné články