PRÁCE 🧰

GM a Michelin testují bezvzduchové pneumatiky

6. 6. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Technologie

Dvě známé značky představili prototyp pneumatiky bez vzduchu pro osobní auta s názvem UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System)

Ačkoliv to vypadá všelijak - toto jsou nové bezvzduchové pneumatiky

Pneumatika bez vzduchu?

Myšlenka vyrobit pneumatiky, které nepotřebují vzduch není nová. Společnost Michelin již vyrobila plášť Tweel, ten však ale nedošel do fáze, kdy by bylo možné ho použít místo klasických pneumatik.

Nové pláště UPTIS jsou vyrobeny z kompozitní pryžové směsi a polymeru skelného vlákna. To zajistí, že pneumatika může být používána při vysokých rychlostech, kterých vozidla dosahují například na dálnicích. Navenek sice pneumatika nepůsobí tak celistvě, jako tradiční gumové pláště, ale komfort by měla přinášet stejný.

Výměna pneumatiky bude snazší

UPTIS pneumatiky nabízejí také několik výhod. Nebude třeba mít v kufru rezervu, ani řešit tlaky ve vztahu k rovnoměrnosti opotřebení. Navíc výměna kol bude snazší a sníží se množství škodlivých plynů při jejich výrobě.

Momentálně se provádí testování UPTIS na vozech Chevrolet Bolt. Hotová verze by se podle očekávání měla objevit na výrobních vozech již v roce 2024. Zatím nebyly uvedeny konkrétní modely automobilů, pro které je plánováno využití tohoto nového typu pneumatiky.
 

Zdroj médií: michelin.

Podobné články