PRÁCE 🧰

Test letních pneumatik 235/55 R18 2024 od AMS

23. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

Testy letních pneumatik pro rok 2024 připravil i populární a světově uznávaný časopis Auto Motor und Sport. Zaměřil se na 8 letních gum 235/55 R18, které se hodí pro SUV. Výsledky těchto testů mnohé řidiče překvapily.

Pneumatiky 235/55 R18 a nezávislé testy

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R18:

  1. Test letních pneumatik 245/55 R18
  2. Test letních pneumatik v rozměru 225/45 R17 + R18
  3. Test letních pneu 225/40 R18 AutoZeitung
  4. Pneumatiky 235/55 R18 a nezávislé testy 2024 - právě čtete
  5. Test letních pneu 215/40 R18 2024 - již brzy

Letní sezóna je tady a s ní souvisí i výměna pneumatik. Řada řidičů řeší i koupi úplně nových gum, a to mimo jiné i na jejich SUV. Výběr na trhu je s trochou nadsázky v podstatě neomezený. Značek i konkrétních modelů je celá řada a mnoho motoristů má občas problém se na tomto trhu dostatečně zorientovat. Tápou s výběrem těch nejlepších a neví, které pneumatiky na jejich SUV za to vlastně doopravdy stojí.

Právě takoví motoristé by měli sledovat výsledky nezávislých testů, které se snaží jednotlivé parametry po všech možných stránkách u zkoumaných gum porovnat. Řidiči díky tomu mají možnost zjistit, jaké pneumatiky se pro ně hodí a které se tedy vyplatí i vzhledem k ceně koupit. Často totiž platí, že vyšší cena automaticky neznamená záruku ideální koupě. Konkrétně v tomto ohledu napoví také výsledky testu letních pneumatik 235/55 R18 2024 od časopisu Auto Motor und Sport.

Test se zaměřil na 8 modelů pneu

Součástí tohoto testu bylo celkem osm oblíbených modelů. Konkrétně se jednalo o pneumatiky Continental PremiumContact 7, Hankook Ventus S1 evo 3 SUV, Vredestein Ultrac, Bridgestone Turanza 6, Goodyear EfficientGrip Performance 2 SUV, SUV Maxxis Victra Sport VS5, Falken Azenis FK520 a Michelin Primacy 4+.

V rámci provedeného testu se hodnotitelé zaměřili na celou řadu aspektů, které byly u jednotlivých modelů vzájemně porovnávány. Zajímala je délka brzdné dráhy na mokrém i suchém povrchu, ovladatelnost vozidla, odolnost vůči aquaplaningu, celkový komfort při jízdě i dopady užívání pneumatik na životní prostředí, a tedy i na samotné klima.

Vítězství zamířilo do koncernu Continental

Podobně jako v jiných testech se do čela žebříčku dostaly pneumatiky Continental PremiumContact 7, které ostatní konkurenty v mnoha sférách naprosto rozdrtily. Zejména šlo o jízdu na mokrém i suchém povrchu. Tyto gumy ale mají i své mezery, prozradily výsledky testů. V porovnání s dalšími zkoumanými modely vykázaly nejvyšší míru hlučnosti i nepříliš ideální valivý odpor či nízkou odolnost vůči aquaplaningu. I přes tyto nedostatky však hodnotitelé nenašli v případě kategorie letních pneu 235/55 R18 vhodnější alternativu.

Druhé místo poputovalo do Jižní Koreje, a to konkrétně do koncernu Hankook. Model Hankook Ventus S1 evo 3 SUV v případě zvážení všech parametrů hodnotitele poměrně zaujal. Nenašel se žádný aspekt, ve kterém by tyto gumy v porovnání s ostatními výraznějším způsobem zaostaly. Pneumatiky Hankook Ventus S1 evo 3 SUV jsou tedy zárukou komfortu a poměrně snadné ovladatelnosti, což z nich činí horké zboží na trhu.

Michelin propadl

Třetí místo poměrně překvapivě získal model pneumatik Vredestein Ultrac. Hodnotitelé uvedli, že šlo o nejlepší pneumatiku během deštivého počasí. Mezi plusy se řadí také dobré jízdní vlastnosti na suchém asfaltu nebo velmi dobrá přilnavost.

Testy však přišly i s jedním zklamáním. Konkrétně se jedná o model Michelin Primacy 4+, který téměř ve všech ohledech za konkurenty zaostal. Výjimkou byl akorát solidní valivý odpor, a tedy i poměrně příznivý dopad na životní prostředí a výslednou spotřebu. V jinačích aspektech tato pneumatika pohořela, což může být vzhledem ke všeobecné známosti této značky poměrně překvapující zjištění.

Test letních pneumatik 235/55 R18 2024 od AMS
UmístěníNázev pneumatik
1.Continental PremiumContact 7
2.Hankook Ventus S1 evo 3 SUV
3.Vredestein Ultrac
4.Bridgestone Turanza 6
5.Goodyear EfficientGrip Performance 2 SUV
6.SUV Maxxis Victra Sport VS5
7.Falken Azenis FK520
8.Michelin Primacy 4+

Letní pneu 235/55 R18 s dopravou zdarma

Zdroj info: tyrereviews.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články