PRÁCE 🧰

Jaké vybrat letní pneu v rozměru 205/55 R16

3. 4. 2023 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy letních pneu Testy pneu dle rozměru Rádce motoristy

Letní pneumatiky v rozměru 205/55 R16 jsou jedny z nejužívanějších na dnešních, ale i starších modelech aut. Jejich nabídka je tudíž velmi rozsáhlá. Dnes si tak představíme modely pneumatik, které stojí za zvážení. Poradíme, jaké kvalitní levné i prémiové letní pneu vybrat, podíváme se i na zlatou střední cestu.

Jaké vybrat letní pneu v rozměru 205/55 R16

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R16:

  1. Test letních pneumatik 205/55 R16
  2. Test letních pneumatik v rozměru 195/55 R16 a 195/65 R15
  3. ADAC zveřejnila výsledky testování letních pneumatik 205/55 R16
  4. Jaké letní pneu v rozměru 205/55 R16 - právě čtete
  5. Průvodce letních pneumatik v rozměru 205/55 R16
  6. Test letních pneumatik 205/55 R16 2024 - již brzy
  7. Letní pneumatiky 205/55 R16 pro rok 2024 - již brzy
  8. Test celoročních pneumatik 205/55 R16 2024 - již brzy

Letní pneumatiky o rozměru 205/55 R16 se nejčastěji objevovaly na voze Škoda Octavia 1. generace, tyto letní pneu ale měla taky Octavia 2. i 3. generace. Ve velkém sortimentu gum velikosti 205/55 R16 je lehké se ztratit. Proto si nyní představíme několik modelů pneumatik, které si rozdělíme na ekonomické, střední třídu a prémiové.

Při výběru letních pneumatik je potřeba brát v potaz hned několik proměnných.

  • Jezdíte spíše na suchu nebo mokru?
  • Hledíte při užívání auta na hlučnost?
  • Chcete, aby váš automobil jezdil s tou nejnižší spotřebou?

K základnímu dešifrování těchto proměnných slouží povinné štítky, kterými je označena každá pneumatika. Nejlepší je hodnocení A, naopak nejhorší je hodnocení E. Například v případě hodnocení vlivu valivého odporu pneumatiky, který se odráží ve spotřebě paliva, může rozdíl mezi třídou A a E znamenat odchylku až 0,65 l/100 km. Přesto jsou štítky na pneumatikách spíše orientační a o reálném chování pneumatiky toho zas tak moc neřeknou.

Ekonomická třída pneu 205/55 R16

V této třídě je hlavní prioritou cena. Základní poučka sice zní, že na pneumatikách se šetřit nemá, protože jsou esenciálním prvkem bezpečnosti celého auta. Ne každý si ale může dovolit investovat do obutí vysoké obnosy, a ne každý také využívá své auto tak často, aby se mu investice do pneumatik vrátila. V této cenové hladině je časté použití starších, ale léty prověřených technologií. I v ekonomické třídě lze najít letní pneumatiky s dobrými vlastnostmi, jen je potřeba důkladně hledat. A to jsme přesně udělali.

Fortune FSR802

Letní pneumatika čínského výrobce Fortune je jednou z nejlevnějších gum na trhu. Cena za kus Fortune FSR802 se v rozměru 205/55 R16 pohybuje do 1 250 korun. Tato pneumatika dobře funguje na mokru, vliv na spotřebu paliva je ale hodnocený třídou C, což stále není vůbec špatné.

Sava Intensa HP2

Zavedený výrobce spadající pod značku Goodyear si s modelem Intensa HP2 vysloužil od uživatelů kladné recenze. Valivý odpor je sice hodnocený třídou C, pneumatiky ale potěší dobrými jízdními vlastnostmi a slušným komfortem. Cenovka je přibližně 1 590 korun za kus.

Laufenn S Fit EQ+ LK01

Letní pneumatiku značky Laufen si uživatelé chválí díky dobrému poměru cena/výkon. Hodnocení vlivu na spotřebu je sice hodnoceno třídou C, ale potěší vlastnosti na mokru hodnocené třídou B. Uživatelé kladně hodnotí i hlukový komfort. Cena Laufenn LK01 S Fit EQ+ je v průměru 1 390 korun za kus.

Matador MP47 Hectorra 3

Matador je tuzemskému zákazníkovi dobře známá značka. Pneumatika Hectorra 3 nabízí za cenu pod 1 550 korun slušné vlastnosti. Vyniká především v nízké hlučnosti. Majitelé si cení i dobré výdrže a slušné přilnavosti.

Letní pneu 205/55 R16 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Střední třída 205/55 R16 na letní sezónu

Zlatá střední cesta, tak by se dala shrnout tato třída pneumatik. Za zajímavé ceny lze v této třídě najít letní obutí od renomovaných výrobců s velmi dobrými vlastnostmi, které většině motoristů velmi dobře poslouží.

Kumho ES31 Ecowing

Výrobce Kumho je na trhu s pneumatikami zavedenou značkou, nejčastěji se pohybuje v ekonomické a střední třídě. Řada Ecowing, jak už název napovídá, se soustředí především na ekonomiku provozu. Vliv na spotřebu paliva je tak hodnocený dobrou třídou B, stejně tak, jako chování na mokru. Cena Kumho ES31 Ecowing se pohybuje pod částkou 1 500 korun za kus.

Hankook Ventus Prime 4

Tato pneumatika od společnosti Hankook je černým koněm našeho výběru. Nabízí totiž perfektní poměr cena výkon. V několika testech uspěla v ovladatelnosti na mokru i suchu. Nadprůměrná je i z pohledu životnosti. Cena letní pneumatiky Hankook Ventus Prime 4 navíc začíná už přibližně od 1 650 korun.

Firestone Roadhawk

Minimálně z pohledu jízdních vlastností dýchá pneumatice Hankook na záda značka Firestone s modelem Roadhawk. Ten se slušně chová na mokru, ale ještě lépe na suchu. Je na tom ale o něco hůře z pohledu životnosti. Potěší ale cenou, Firestore Roadhawk se dá sehnat pod 1 800 korun.

Fulda EcoControl HP2

Pneumatiky Fulda EcoControl jsou dobrou volbou pro řidiče, kteří nejezdí v deštivých podmínkách. Chování na suchu mají totiž dobré, za to v brzdění na mokré vozovce jsou podprůměrné. Potěší ale nízkou hlučností a vysokou životností. Cena EcoControl HP2 se pohybuje kolem částky 1 650 korun za kus.

Letní pneumatiky 205/55 R16 střední třídy s dopravou zdarma

Prémiová třída letních gum 205/55 R16

Nejdražší třída pneumatik od těch nejznámějších výrobců. Prémiové pneumatiky mnohdy nastolují nové trendy ve vývoji a zvládají i ty nejnáročnější požadavky. Za jejich vlastnosti si ale znatelně připlatíte.

Nokian WetProof

Výrobce Nokian Tyres je známý především výrobou zimních pneumatiky, které patří na špičku své třídy. Od modelu WetProof tak nečekejte nadprůměrné výsledky na suché vozovce. Název ale napovídá, že se tyto gumy hodí spíše na mokré silnice, kde dle testů excelují. Sám výrobce o tomto modelu mluví jako o nepříteli aquaplaningu. Potěší i velmi nízká hlučnost. Průměrně se cena Nokian WetProof pohybuje kolem 1 800 korun.

Pirelli P7 Cinturato

Pneumatiky Pirelli v testech excelují především na suchu. Chlubí se i velmi nízkou hlučností. Spíše průměrné výsledky ale mají na mokré vozovce. Z pohledu ceny ale oproti prémiové konkurenci potěší, protože se Pirelli P7 Cinturato průměrně pohybuje lehce okolo 2 100 korun.

Bridgestone Turanza T005

Výrobce Bridgestone se s letními pneu Turanza pravidelně umisťuje na předních příčkách ve srovnávacích testech. Kromě příkladného chování na mokré i suché silnici, potěší tyto pneumatiky i příznivým vlivem na spotřebu automobilu. Cena  Bridgestone Turanza T005 se pohybuje kolem 2 200 korun za kus.

Continental PremiumContact 6

Letní pneumatika značky Continental ve srovnávacích testech exceluje především na suché vozovce. Nadprůměrné výkony ale podává i na mokru. Velkou výhodou je víc než nadprůměrná životnost. Ceny PremiumContact 6 se pohybují do 2 200 korun za kus.

Dunlop Sport BluResponse

Prémiová pneumatika Dunlop potěší především nízkým valivým odporem a kladným vlivem na spotřebu automobilu. Nabízí při tom dobrý mix vlastností na suché i mokré vozovce a testy kladně hodnotí i její tichost. Průměrná cena Dunlop Sport BluResponse je 2 140 korun za kus.

Michelin Pilot Sport 4

V třídě prémiových letních pneumatik dlouhodobě kraluje Michelin s modelem Pilot Sport 4. Tato pneumatika je zaměřena i na výkonná vozidla. Podává nadprůměrné výkony na mokru i na suchu a pravidelně tak vyhrává srovnávací testy. Chlubí se i vynikající životností. Odpovídá tomu ale cena, která se pohybuje nad částkou 2 400 korun za kus. Na trhu je nyní k dispozici novější a podobně schopný model Pilot Sport 5.

Prémiové letní pneumatiky 205/55 R16 s dopravou zdarma

Zdroj info: ADAC, Autobild, AutoMotorSport, pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články