PRÁCE 🧰

Muzeum 2. světové války v Gdaňsku dává lekci z historie

3. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

V Gdaňsku jsme navštívili Muzeum druhé světové války a zanechalo v nás hluboký dojem. Máme pro vás praktické informace i jedno doporučení na závěr.

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku je jednou z nejnovějších turistických atrakcí v Trojměstí, respektive v Gdaňsku. Veřejnosti se otevřelo v roce 2017 a okamžitě se zařadilo po bok těch nejlepších muzeí s tématikou nejhoršího válečného konfliktu lidské historie. Navíc se nachází v těsné blízkosti historického jádra Gdaňska a je jednoduše dosažitelné pěšky. Pod budovou muzea, jehož výrazný architektonický háv zároveň slouží jako památník poslední světové války, se pak pro případ, že jedete autem, nachází velké parkoviště, na kterém máte po zakoupení lístku do muzea 30 minut zdarma a každá další hodina vás vyjde na 10 zlotých (cca 55 Kč).

Historický kontext

Fakt, že se jedno z nejlepších muzeí Druhé světové války nachází právě v Gdaňskumá své opodstatnění. Byl to totiž právě Gdaňsk a jeho poloostrov Westerplatte, na který dopadly první střely z německé pancéřové lodi Schleswig­Holstein, čímž 1. 9. 1939 definitivně započal nejničivější střet v historii lidstva. Druhá světová válka se pak Gdaňskem přehnala i na jejím konci v roce 1945, kdy ve městě svedli kruté boje Němci a Sověti, což mělo za následek úplné zničení téměř 90 % historického centra.

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku

Expozice

Expozice muzea se nachází na dechberoucí ploše 5 000 metrů čtverečných, čímž se toto muzeum 2. světové války řadí mezi největší expozice s touto tématikou v Evropě. Samotný vstup na výstavu je ale trochu složitější. Budova muzea totiž, kromě samotné expozice, obsahuje i knihovnu, přednáškové sály, kinosály, kavárnu, jiné výstavní prostory a další. Po vstupu do budovy je tak nutné sejít po schodech, nebo sjet výtahem do mínus třetího podlaží. Tam musíte povinně odložit bundy a batohy – na výběr máte bezplatnou šatnu nebo uzamykatelné skříňky za pár zlotých.

Muzeum pouští omezený počet lístků do online prodeje, jinak je ale samozřejmě možné je pořídit i přímo na místě. Na pokladně zaplatíte 25 zlotých (cca 140 Kč) za dospělého a 18 zlotých (cca 100 Kč) za snížené vstupné – na něj mají typicky nárok studenti do 26 let, senioři od 65 let věku a další. Platit je samozřejmě možné hotově i kartou. Pokud plánujete v Gdaňsku navštívit více placených prostor, vyplatí se pořídit gdaňskou turistickou kartu, se kterou se zadarmo dostanete i do Muzea druhé světové války. Za dalších 12 zlotých (cca 70 Kč) si pak můžete přikoupit audioprůvodce – český jazyk ale v nabídce chybí.

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku

Po vstupu do samotné expozice muzea se dostanete do nekonečně dlouhé betonové chodby se 14 metrů vysokým stropem, jehož prosklení pouští do muzea denní světlo. Z chodby pak postupně odbočujete do samostatných místnosti a průchodů a zase se na ní opětovně vracíte. Postupně se tak seznámíte s tím, co válce předcházelo, dozvíte se o vzestupu nacismu i socialismu a způsobu propagandy v zemích hlavních aktérů 2. světové války. Následně krok po kroku projdete napadením Polska a začátkem krvavého konfliktu.

Další části muzea se věnují bojům, partizánským odbojům nebo technice ve válce. Nezapomíná se ani na osudy běžných Poláků, hrůzy koncentračních táborů, aby pak vše vyústilo v mírová jednání a rozdělení Evropy na západní a východní blok. Historií vás pak provedou obrázky, dobové fotografie, videa, statické texty i interaktivní dotykové obrazovky. V muzeu se dokonce nachází i několik kinosálů, kde se promítají tematické válečné dokumenty. Vše je pak dostupné v polštině a angličtině.

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku

Celý dojem dokreslují autenticky zařízené místnosti nebo rovnou celé ulice. Poláci šli dokonce tak daleko, že do útrob železobetonové konstrukce muzejní budovy navždy pohřbili dvojici druhoválečných tanků nebo železniční vagón. Samozřejmostí je pak množství osobních věcí civilistů i vojáků, jejich uniformy, zbraně i jiné artefakty války.

Na závěr si vypůjčím oficiální popis muzea – "Výstava vypráví o tragické zkušenosti s Druhou světovou válkou, o její genezi a důsledcích, o obětech a pachatelích, o hrdinech i obyčejných lidech. Má připomínat lekci z historie, na kterou nesmíme zapomenout." A já pouze dodám, že Muzeum druhé světové války v Gdaňsku rozhodně stojí za návštěvu. Jen si na důkladné projití rezervujte alespoň pár hodin. Lehkou ochutnávku muzea si můžete prohlédnout v naší galerii.

Rodiné vstupné do muzea pořídíte za 60 zł a základní vstupenka pro dospělou osobu vyjde na 25 zł.

Ceník muzea druhé světové války v Gdaňsku

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text, muzeum1939.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články