PRÁCE 🧰

Tip na levný oběd v Polsku – čerpací stanice Orlen

6. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Trojměstí

V tuzemsku máme oběd na benzinové pumpě spojený s párkem v rohlíku nebo bagetou. V Polsku se ale na benzinkách najíte plnohodnotně, a ještě vás to vyjde levně.

Oběd na benzinové stanici Orlen

Polsko je známé svou hustou sítí rychlostních silnic a dálnic. Pokud tedy cestujete po silnicích našich severních sousedů, budete se z většiny pohybovat právě po těchto dopravních tepnách. V takovém případě se však málokomu chce sjíždět do přilehlých měst a hledat restauraci. Naštěstí existuje jednoduché řešení, díky kterému si dáte plnohodnotný oběd přímo u dálnice, a přitom se nejedná o fast food.

Oběd na Orlenu

U našich severních sousedů se totiž dobře najíte na čerpacích stanicích. Na vlastní kůži jsme to vyzkoušeli při cestě do polského Trojměstí. Čerpací stanice Orlen patří v Polsku jednoznačně k nejrozšířenějším, a tak jsme logicky zamířili tam. Polský Orlen můžete znát i od nás, kde postupně nahrazuje značku Benzina. I v tuzemsku se na jejich čerpačkách najíte, v Polsku je to ale trochu jiný level.

Oběd na benzinové stanici Orlen

Výběr

Na vybraných benzinových stanicích Orlen v Polsku máte na výběr hned z několika pokrmů. K dispozici je vždy výběr polévek, několik hlavních jídel, a dokonce i dezert. Samozřejmostí je káva, pití a drobné občerstvení. Jídla jsou pak z většiny typicky polská. Z polévek tedy nechybí žurek, z hlavních jídel pak můžete vybírat z vepřové kotlety, karbanátku nebo filetu z tresky. Přílohu mohou tvořit brambory, hranolky nebo třeba americké brambory.

Typicky polské jsou i pirohy. Ty mohou být plněny masem, nebo sýrem a bramborami. Hlavní chod může být i sladký – na výběr je několik druhů lívanců s různými přílohami. Dezerty tvoří čokoládový dort a jablečný nebo tvarohový koláč. Výběr je tady opravdu slušný. K dispozici jsou navíc i dětské porce.

Oběd na benzinové stanici Orlen

Cena

A co cena? Ta vás překvapí! My jsme stavěli u Orlenu kousek pod Poznaní a z menu si vybrali karbanátek s hranolky. Samotná objednávka funguje podobně, jako třeba v obchodním řetězci Ikea. Vezmete si tác, připravíte si příbor a u pultu s jídlem si vybere co chcete. U pokladny pak zaplatíte – lze samozřejmě hotově i kartou. Za zmíněný karbanátek s hranolky jsme zaplatili přibližně 90 českých korun, což je za nás skvělá cena. Jídla navíc byla slušná porce, a i chuťově to bylo v pořádku.

Samozřejmě nečekejte gurmánský zážitek, ale za tu cenu lze mnohé odpustit. Polské benzinky jsou navíc celkem příjemným místem. U dálnic jsou z většiny nově postavené nebo rekonstruované, uvnitř jsou doslova obrovské a nabízí příjemné místo k posezení a naobědvání se. Čisté a naddimenzované jsou třeba i sociální zařízení benzinek.

Oběd na benzinové stanici Orlen

Plánujte dopředu

Takovéto služby ale samozřejmě nenabízí každá benzinka Orlenu. Pokud hledáte oběd na cesty, hledejte na čerpacích stanicích Orlen logo Stop Cafe. Takových benzinek, na kterých se naobědváte, je v Polsku celkem 55. Ve hledání vám pomůže oficiální nástroj. Na dálnicích a rychlostních silnicích většinou bez problému najdete, ale narazit můžete na jiný problém. Poláci totiž svou síť dálnic a rychlostních silnic vystavěli tak rychle, že jim na některých místech benzinové stanice stále chybí. Jejich hustota tedy rozhodně není taková, jako známe od nás a klidně se vám může stát, že ujedete i stovku kilometrů, aniž byste narazili na jakoukoliv benzinku. S trochou plánování se ale na Orlenu najíte dobře a hlavně levně.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články