PRÁCE 🧰

Mýto na dálnici A4 v Polsku

27. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

Když jsme vypustili do světa článek o tom, jak se v Polsku platí mýto a kde jsou zpoplatněné úseky, nečekali jsme, že nám bude následně chodit tolik dotazů na konkrétní úseky a poplatky. Proto vzniká tento doplňující text, kde rozebereme jenom dálnici A4.

Polsko – dálnice A4 a mýto

A4 je nejdelší polská dálnice a spojuje východ se západem, přičemž celou dobu se táhne kousek od hranic s Českem. To patrně stojí i za zmíněnými dotazy, které nám přistávají v emailové schránce. Podívejme se tedy na to, jak to je na polské A4 s mýtem, začneme od východu a půjdeme na západ.

Placený úsek Katovice – Krakov

Nejčastější otázky padají na úsek Krakov-Katovice. Mýto se platí od nájezdu Balice u Krakova, což je na úrovni Letiště Jana Pavla II. Pakliže tedy sjedete z letiště na A4 a pojedete na západ (na Katovice), platíte. Když se vydáte směrem na východ, respektive spíš jih, protože zde se dálnice stáčí a Krakov obíhá, neplatíte.

Úsek výběru mýtného je mezi křižovatkami Jeleń a Brzęczkowice, kde je mýtná brána. Brzęczkowice je místo, kde se kříží rychlostní silnice S1 s dálnicí A4. Pakliže se tedy zde napojíte z S1 na A4 a míříte na Katovice, neplatíte. Pakliže se dáte na Krakov, platíte.

Kolik budu platit?

Těžká otázka s jednoduchou odpovědí, kterou naleznete na webu Autostrada Malopolska. Velmi jednoduše zvolíte úsek, který hodláte projet, dopravní prostředek, jakým se budete pohybovat a dozvíte se, kolik za mýto zaplatíte. A uvidíte i velmi přehledně, odkud už platit nebudete.

Praktický tip: Chtěli byste v létě uskutečnit dovolenou v Polsku a rádi byste jeli autem? Sjednejte si před cestou cestovní pojištění online. Zdlouhavé vyhledávání jednotlivých nabídek může být nuda, proto využijte kalkulačku cestovního pojištění, která provede srovnání za vás a navíc díky ní ušetříte. 

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Polska

Jak budu platit?

Možnosti jsou dvě, respektive tři. Předně je možné zaplatit na mýtné bráně, a to kartou, nebo hotovostí. Pokud máte polské zloté v mincích, použijte klidně ty. Eury a americkými dolary můžete platit rovněž, ale pouze bankovkami s tím, že nazpět dostanete zloté.

Pakliže si to chcete urychlit, můžete využít bránu označenou symbolem kamery na žlutém podkladu. Načte si značku vašeho vozidla a zaplatit tak lze pomocí aplikací Autopay, SkyCash, IKO nebo mPay. Tyto aplikace se dají spárovat s registrační značkou auta a peníze se pak strhávají automaticky.

Placený úsek Wroclaw – Gliwice

Není to tak dlouho, co bylo zrušeno mýto na tomto úseku, konkrétně se tak stalo 1. července 2023. V Polsku se totiž blíží volby, takže krok premiéra Mateusze Morawieckiho lze vnímat jako pokus o udržení se u moci. Vláda krok komunikuje jako šanci pro zaměstnavatele, najít si kvalitní zaměstnance, kteří by byli schopni dojíždět i na větší vzdálenosti. Zároveň je to prezentováno i jako jakási vstřícnost a ohleduplnost k peněžence běžných Poláků. Na dálnicích vlastněných státem tedy bylo mýto zcela zrušeno.

Příprava na 100 %: Pokud chcete vyrazit v létě na zahraniční dovolenou, radíme pořídit si připojištění. Je totiž schopné pokrýt rizika, jež vás mohou na cestě zaskočit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autostrada Malopolska, etoll.gov.pl.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články