PRÁCE 🧰

Placené dálnice v Polsku: Víte, které to jsou a jak tady zaplatit mýto?

6. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

Chystáte se k našim polským sousedům autem? Pak vás pravděpodobně překvapí nejen kvalita zdejších silnic a dálnic, ale také skutečnost, že zhruba 60 % dálnic tady můžete brázdit bezplatně. Jaké dálnice v Polsku jsou zpoplatněné a které projedete zdarma?

Jaké dálnice v Polsku jsou placené a které můžete brázdit bezplatně?

Dálnice v Polsku jsou ve většině případů zdarma

Našince u polských sousedů jistě překvapí informace, že 60 % polských dálnic může brázdit bez toho, aby musel pořídit dálniční známku nebo uhradit mýto, jako u nás nebo v okolních evropských státech. Bezplatně můžete od minulého roku projíždět veškeré dálnice, které vlastní stát. U ostatních je potom potřeba zaplatit mýto.

Jaké dálnice v Polsku jsou v roce 2024 placené?

Placené dálnice (pro osobní automobily do 3,5 tun) v Polsku některé úseky dálnic A2 a A4, které spravují soukromí investoři. Dálnice A1 je od 4. září 2023 (prozatím) do konce roku 2024 pro osobní vozidla a motocykly zdarma, a to včetně koncesního úseku.

Placené dálnice v Polsku znázorňuje tato mapa:

Placené dálnice v Polsku

Polské dálnice: Je potřeba koupit dálniční známku nebo zaplatit mýto?

V Polsku dálniční známky neexistují. Na vybraných úsecích dálnic soukromých investorů se platí mýto, na což vás v drtivé většině případů upozorní mýtné brány. Výjimkou je pouze dálnice A2, jejíž placené úseky můžete projet bez toho, abyste vůbec zaregistrovali, že jste na placeném úseku. Pokuta 500 zlotých pak přijde klidně i do Česka. Proto doporučujeme cestu do Polska předem důkladně naplánovat a ověřit, zda se placeným úsekům vyhnete.

Poplatky v Polsku za vybrané úseky zpoplatněných dálnic mapuje následující tabulka:

🇵🇱  Polsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto Dodávka Motocykl
0,00 PLN
0,00 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
71,00 PLN
413,22 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Motocykl
63,00 PLN
366,66 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto Dodávka
108,00 PLN
628,56 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
181,00 PLN
1 053,42 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Motocykl
14,00 PLN
81,48 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto Dodávka
30,00 PLN
174,60 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
54,00 PLN
314,28 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Placené dálnice v Polsku detailně

Pokud plánujete projíždět zmíněnou dálnici A1 v Polsku, která je prozatím pro osobní automobily a motocykly zdarma, případně vás cesta zavede na placené úseky dálnic A2 a A4 soukromých investorů, pak vás bude zajímat, kde všude je potřeba dálniční poplatky uhradit.

Dálnice A1, kterou spravuje společnost AmberOne, spojuje polské Trojměstí s jihem Polska, kde se napojuje na naši dálnici D1. Dálnice A1 je od 4. září 2023 do konce roku 2024 pro osobní vozidla a motocykly zdarma, a to včetně koncesního úseku. Zpoplatněným úsekem bude do budoucna část Rusocin – Nowa Wies na severu Polska, kde najdete klasické mýtné brány. Zaplatit mýto můžete pomocí aplikace AmberOne nebo v hotovosti, či platební kartou.

Dálnice A2 přetíná Polsko z východu na západ na dvě poloviny. Poplatky za tuto dálnici v Polsku jsou vybírány pouze na úseku Swiecko – Poznaň Zachód a Poznaň Wschód – Konin. I zde narazíte na mýtné brány, kde je možno zaplatit kartou nebo hotově.

Dálnice A4 na jihu Polska spojuje východ a západ a protíná města Krakow, Katowice nebo Wroclaw. Zpoplatněná je pouze část Mysłowice – Balice mezi městy Katowice a Krakow, kde opět narazíte na klasické mýtnice a mýtné tak můžete zaplatit kartou nebo v hotovosti. Pokud touto trasou projíždíte často, můžete poplatek za dálnici v této části Polska uhradit pomocí automatické platby A4Go nebo Telepasem.

Praktický tip závěrem: Nezapomeňte, že Poláci sčítají hmotnosti v soupravě. Pokud tedy překročíte 3,5 tuny, musíte platit poplatky i mimo dálnice. A to pomocí systému e-TOLL (u státních dálnic), případně prostřednictvím platebních metod jednotlivých společnosti (soukromé dálnice).

Zdroj info: AmberOn, Autostrada Wielkopolska, Autostrada Malopolska.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články