PRÁCE 🧰

Komu hrozí v Polsku zabavení automobilu, který následně propadne státu?

4. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cesta do Polska Dopravní předpisy v Polsku Cestování autem po Polsku

Podobně jako Lotyšsko nebo Rakousko, nově i Polsko hodlá řešit závažné přestupky na silnicích konfiskací auta. Novela, která měla vstoupit v platnost v průběhu roku 2023, začne platit od 14. března.

Zabavení automobilu v Polsku: Komu se to může stát?

Články na téma dopravní předpisy v Polsku:

  1. Alkohol za volantem v Polsku
  2. Dopravní předpisy Polsko
  3. Alkohol za volantem v Polsku - jaké jsou sankce?
  4. Dopravní předpisy v Polsku
  5. Polsko a řidičák na kolo pro děti
  6. Zabavení automobilu v Polsku: Komu se to může stát? - právě čtete

Komu hrozí zabavení auta na polských silnicích?

Pokud po 14. březnu letošního roku usedne za volant podnapilý řidič, který při namátkové silniční kontrole nadýchá 1,5 promile, riskuje nejen tučnou pokutu, ale také zabavení vozidla, které následně propadne státu. Polsko tímto způsobem nově hodlá bojovat proti nezodpovědným řidičům, kteří ohrožují nejen sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu.

Mohlo by vás zajímat: Za první polovinu roku 2023 bylo podle policejních statistik zadrženo 47 tisíc řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu.

Zmíněných 1,5 promile ale není bernou mincí ve všech případech. Pokud totiž opilý řidič způsobí nehodu, stačí k zabavení vozidla jedno promile alkoholu v krvi. Ještě více by se měli mít na pozoru řidičirecidivisté, kteří byli za alkohol v minulosti trestáni. Těmto nezodpovědným jedincům bude vůz zabaven už ve chvíli, kdy nadýchají půl promile.

Mohlo by vás zajímat: Konečné rozhodnutí bude vždy na soudu. Ten může o zabavení vozidla rozhodnout i ve chvíli, kdy má řidič v krvi 0,5 až 1 promile alkoholu.

Vychytralci se pěkně prohnou

Podobně jako například v Lotyšsku, kdy podobně tvrdé tresty platí již od roku 2022, novela trestního řádu myslí i na ty, kteří sednou pod vlivem do auta, které jim nepatří (typicky vůz vypůjčený nebo služební).

V takovém případě vůz státu nepropadne, nicméně po řidiči bude vymáhána částka v hodnotě vozu, kterým zrovna jede. Tržní hodnotu auta musí státu zaplatit i tehdy, když se auto při nehodě zcela zničí.

Zabavení auta i vězení

Dalším specifikem, které začne s novelou trestního řádu platit, je i situace, kdy řidič ujede z místa nehody. V takovém případě dotyčný opět o auto nevratně přijde.

Od 1. října minulého roku navíc hrozí řidičům, kteří jezdili pod vlivem alkoholu, tresty až do tří let vězení. Pokud pod vlivem někoho zranili nebo usmrtili, může je soud poslat do vězení na 16 až 20 let!

Důvodem pro zmíněnou novelu jsou tragické statistiky, z nichž vyplývá, že opilí řidiči ročně v Polsku způsobí okolo 100 000 dopravních nehod, které si vyžádají životy dvou tisíc nevinných osob.

Zásadní změny na polských silnicích od 14. března:

  • Pokud řidič sedne za volant pod vlivem alkoholu, může mu být zabaveno auto, které následně v aukci propadne státu. Kromě toho mu hrozí vysoké pokuty i kriminál.
  • V případě firemního nebo půjčeného vozidla, musí hříšník zaplatit tržní hodnotu vozidla, které řídí.
  • Při řízení s více než 0,5 promile alkoholu nově hrozí až tři roky ve vězení.
  • Pokud opilý řidič způsobí nehodu, při níž dojde k úmrtí, hrozí mu nově odnětí svobody na dobu pěti až dvaceti let, u nehody s těžkým zraněním je to tři až šestnáct let.
  • Řidičům v Polsku už také neprojde výmluva, že se alkoholu napili až po nehodě například kvůli nervozitě. Nově se na ně bude nahlížet stejně jako na řidiče, kteří by alkohol požili před jízdou.
  • I nadále by ale měla platit tolerance 0,2 promile alkoholu v krvi.
  • Pokud řidič ujede z místa nehody, opět mu hrozí, že o auto přijde.

Zdroj info: forsal.pl, stanice TVN24.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články