PRÁCE 🧰

Srovnali jsme ceny benzínu a nafty v Česku, v Polsku a na Slovensku

19. 7. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Paliva cestou na Slovensko

Vybíráte dovolenou na pomezí Polska, Slovenska a Česka? To se vám budou hodit aktuální ceny benzínu a nafty v těchto lokalitách. Kde natankujete nejlevněji?

Porovnání cen benzínu a nafty – ČR, Polsko, Slovensko

Články na téma pohonné hmoty cestou na Slovensko:

  1. Ceny pohonných hmot na Slovensku
  2. Cena benzínu na Slovensku
  3. Cena nafty na Slovensku
  4. Cena benzínu a nafty na Slovensku
  5. Porovnání cen benzínu a nafty – ČR, Polsko, Slovensko - právě čtete
  6. LPG na Slovensku – aktuální ceny a informace

Aktuální cena benzínu na Slovensku, v Polsku a ČR

Aktuálně nejlevnější benzín natankujete v Polsku. V červenci se průměrná cena pohybuje kolem 6,49 PLN, tedy v přepočtu asi 34,70 korun. Takovým mezistupněm jsou naši východní sousedé. Cena litru benzínu na Slovensku je aktuálně průměrně 1,49 eur, což je v přepočtu cca 35,30 korun. Nejvíc zaplatí motoristé za benzín v tuzemsku. Cena benzínu v ČR se v průměru pohybuje kolem 37,30 korun.

Aktuální cena nafty na Slovensku, v Polsku a ČR

Karta se ovšem obrací v případě nafty. Ta je totiž nejlevnější u nás. Cena nafty v ČR je aktuálně 32,50 korun. V závěsu za námi je opět Polsko. Tady naftu pořídíte za 6,25 PLN, tedy 33,35 korun. Moc neztrácí ani Slovensko. Cena litru nafty je na Slovensku aktuálně 1,46 eur, v přepočtu tedy cca 34,60 korun.

Praktický tip na cestu: Při cestě do zahraničí vás některé neočekávané události mohou přijít pěkně draho. Proto se před odjezdem vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější nabídky cestovního pojištění

Co může za rozdíly v cenách?

Kromě samotné ceny paliva a marží výrobce, popřípadě dodavatele, tvoří velkou část ceny spotřební daň. A jak asi správně odhadujete, ta není v každé zemi stejná. Omezující je pouze minimální sazba, kterou určuje Směrnice Rady 2003/96/ES. Pak už si výši spotřební daně určuje každá země sama.

Čerpací stanice

Obecně nejnižší spotřební daň z našich sousedů má Polsko, což je i důvod, proč je v průměru cena benzínu a nafty v Polsku vyrovnaná a poměrně nízká. Spotřební daň je i důvod, proč je aktuálně v ČR tak velký rozdíl mezi cenou nafty a benzínu. Dočasně máme totiž sníženou spotřební daň na naftu, a proto se její cena drží tak nízko. To se má ale v létě změnit.

Bude se zdražovat

V létě pohonné hmoty obecně zdražují, naftu ale čeká zdražení podstatně vyšší. Spotřební daň u nafty se v tuzemsku vrátí zpět k původní hodnotě, což dělá rozdíl 1,50 korun na litr. Cena nafty se tedy zřejmě srovná s našimi sousedy. Vyloučené vůbec není ani to, že nafta v tuzemsku nabere podobný trend, jako benzín, a bude rázem výrazně dražší než v sousedních zemích. Kromě toho se očekává tradiční navýšení marží pumpařů.

Příprava nade vše: Kromě paliv mohou být také významným zdrojem dovolenkových výdajů různé komplikace (např. porucha, krádež, vandalismus) Proto si raději sjednejte připojištění, které bude tato rizika krýt. Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: mbenzin, MFCR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články