PRÁCE 🧰

Kde na Slovensku doplnit LPG? A jaké jsou ceny?

8. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Paliva cestou na Slovensko

Na Slovensko se nemusíte bát vyrazit ani s autem na LPG. Oproti benzinu a naftě dost možná ušetříte nějakou korunu a nemusí vás to stát žádné nervy navíc.

LPG na Slovensku – aktuální ceny a informace

Články na téma pohonné hmoty cestou na Slovensko:

  1. Ceny pohonných hmot na Slovensku
  2. Cena benzínu na Slovensku
  3. Cena nafty na Slovensku
  4. Cena benzínu a nafty na Slovensku
  5. Porovnání cen benzínu a nafty – ČR, Polsko, Slovensko
  6. LPG na Slovensku – aktuální ceny a informace - právě čtete

Stanice LPG na Slovensku skutečně nejsou nedostatkovým zbožím. Asi nejjednodušší pomůckou pro vyhledávání dostupných stanic jsou staré známé Mapy.cz. Do vyhledávače stačí zadat „čerpací stanice lpg na slovensku“ a mapa se vám vmžiku poseje body, kde LPG na Slovensku natankujete. U hlavních tahů a v každém větším městě máte na výběr hned z několika možností. Spoustu LPG stanic je navíc sdílených s klasickými čerpacími stanicemi na benzín a naftu.

Ceny LPG Slovensko

Podle aktuálních dat je cena LPG na Slovensku vyšší než v Česku. Ke konci července stálo LPG na Slovensku v průměru 0,79 eur, což je po přepočtu necelých 19 korun. Oproti tomu je cena v tuzemsku v průměru asi o čtyři koruny levnější. Při cestě na Slovensko tak bude lepší doplnit nádrž ještě před překročením hranic. Pokud se na Slovensku náhodou budete nacházet při hranicích s Polskem, vyplatí se kvůli úspoře čtyř korun zajet i tam. Naopak k Maďarům se zajížďka vůbec nevyplatí, cena LPG je tam vyšší než na Slovensku. Aktuální průměrné ceny LPG pro Slovensko si můžete ověřit třeba zde.

Věděli jste, že: Většina řidičů před cestou na Slovensko sjednává cestovní pojištění, aby měli jistotu, že je podrží i v nepříznivých situacích, o které v zahraničí nebývá nouze. Porovnejte si snadno a rychle jednotlivé nabídky pojišťoven přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší nabídky cestovního pojištění na Slovensko

Redukce netřeba

Zatímco benzín a naftu natankujete všude po Evropě bez jakýchkoliv zádrhelů, u LPG můžete narazit. Celkem se totiž pro doplnění LPG v Evropě používají čtyři různé typy koncovek – ACME, Bayonet, Dish, Euro. Většina Evropy, a východ zvlášť, používá koncovku DISH, někdy známou jako Italský typ. Je to totéž, co známe z České republiky. Dobrou zprávou je to, že se stejný typ používá i u čerpacích stanic LPG na Slovensku. Redukci tedy můžete nechat doma.

Omezení se nebojte

S LPG se obecně pojí nějaká ta omezení. Majitelé je velmi dobře znají z domova, takže je nemusíme rozebírat do detailu. Nejznámější je asi zákaz vjezdu do podzemních garáží. Na Slovensku v zásadě narazíte na úplně stejná omezení, takže v podzemních garážích také většinou nezaparkujete. V zahraničí lze narazit i na omezení vjezdu do tunelů, ty se však na Slovensku zatím moc nenacházejí.

Okrajově k LPG

LPG neboli zkapalnění ropný plyn se někdy řadí k alternativním palivům. Často je ale toto zařazení zpochybňováno, protože se ve své podstatě jedná o ropný produkt. Dříve byly přestavby na LPG velmi oblíbené, protože taková vozidla zajišťovala, a stále zajišťují, svému majiteli nižší provozní náklady v porovnání s benzínem. S nástupem přímovstřikových motorů, se kterými si ropný plyn moc nerozumí, ale tento trend opadl. Dnes si auto na LPG s tovární zárukou koupíte hlavně u Dacie. Jejich pohon je promyšlený a kombinace LPG a benzínu zajišťuje opravdu vysoký dojezd při zachování nízkých provozních nákladů.

Náš tip: Nechcete řešit problémy, jako je havárie, krádež či vandalismus a rádi byste si užili dovolenou na maximum? V tom případě využijte připojištění, které vám tato rizika pokryje. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně si dohodněte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: mylpg.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články