PRÁCE 🧰

Vyplatí se vám auto na CNG nebo LPG?

10. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zvažujete koupi auta na alternativní pohon a nevíte, zda se vám to vyplatí? Pojďme se podívat na pár výhod a nevýhod aut na LPG a CNG.

Vyplatí se auto na alternativní pohon

Výhody a nevýhody CNG

CNG je zkratka anglického Compressed Natural Gas, česky tedy stlačený zemní plyn, jehož hlavní složkou je metan. Auto na CNG jsou oproti kapalným pohonným hmotám mnohem šetrnější k přírodě. Při spalování zemního plynu totiž nedochází k uvolňování škodlivých ani rakovinotvorných látek. Nová auta na CNG již dnes splňují ekologické normy Evropské unie, které teprve v budoucnu začnou platit. Kvalita CNG je taktéž vždy zaručena, protože se do tohoto plynu nedá jednoduše nic přimíchat.

Za "plnou nádrž" pak zaplatíte třeba jen 450 korun a ujedete na ni až 400 kilometrů. To se však kompenzuje pořizovací cenou celého auta. Nejlevnější auto na CNG pořídíte v základu od 411 900 korun a je jím Seat Ibiza. Za takovou cenu však obdržíte litrový motor s turbem o výkonu 90 koní. Normální benzinovou Ibizu však koupíte již od 399 900 Kč.

Víte, že se zemní plyn, jako pohonná hmota, začal v České republice používat již od roku 1981?

Vyšší pořizovací cenu oproti benzinovému motoru tudíž kompenzujete právě nižšími náklady. V takovém případě je ale nutné opravdu pečlivě počítat, aby se vám tento alternativní pohon opravdu vyplatil. Pro občasné řidiče se tudíž tento pohon úplně nemusí vyplatit. CNG se vyplatí především v případě, kdy s autem musíte často jezdit. Auta na CNG jsou často vybírána do firemních flotil. Ve srovnání s naftovými vozy tvoří provoz auta na CNG asi 65-75 % nákladů. Při přestavbě auta na CNG se může dostavit znatelné snížení výkonu, kdy může být pokles až 20%.

Výhody a nevýhody auta na LPG

LPG - z angličtiny Liquified Petroleum Gas je směs uhlovodíkových plynů. Tento zkapalněný ropný plyn, známý jako propan-butan je často využíván především pro automobilovou dopravu. Výhodou tohoto alternativního pohonu je především nízká pořizovací cena. Tato cena je nízká hlavně kvůli nižší spotřební dani. Nejlepším autem na LPG do města může být například Volkswagen up!, který disponuje litrovým čtyřválcem o výkonu 68 koní. Nové auto na LPG jako je Volkswagen Up! koupíte již od 344 900 Kč a v základu najdete jak Bluetooth rádio, tak dokonce i klimatizaci.

Častá je také přestavba benzinových motorů na LPG. V tomto případě je velmi důležité si vybrat osvědčenou firmu a vhodné auto. V případě přestavby je také ale nutné počítat s tím, že spotřeba LPG bude asi o 10–20 % vyšší než byla vaše spotřeba benzínu. Při přestavbě na plyn auto kvůli nízké energetické hodnotě ztratí 5–10 % celkového výkonu.

Auta na plyn musí také procházet každoroční revizí nádrže a její výměnou (ne všechny, například Dacia Duster má nádrž, u které není předepsána výměna po 10 letech, ale její životnost je teoreticky nekonečná). Kromě těchto výdajů mají auta na LPG ještě další omezení a tím je vjezd do podzemních garáží. To je dáno především tím, že je propan těžší než vzduch a v případě úniku je nutné prostory vyvětrat. V praxi je však porušení tohoto nařízení a následné pokutování velice diskutabilní, jelikož se nejedná o pozemní komunikaci v pravém smyslu. A ochranka v nákupních centrech rozhodně nekontroluje každé auto, jestli má nebo nemá nádrž na plyn.

Zdroj info: Autopunkt, Seat, CNG, EON, Plyn, Hybrid.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články