PRÁCE 🧰

Cena přestavby na LPG v Polsku

28. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Do Polska se můžete vypravit nejen za levnějšími potravinami, ale třeba i za montáží vstřikovacího systému LPG. Ten pomůže srazit náklady na provoz auta a zejména třeba u starších atmosférických motorů s nepřímým vstřikováním se docela brzy zaplatí.

Přestavba na LPG – cena v Polsku

Cena přestavby na LPG v ČR

U nás přestavbu vyřešíte v Praze za cenu lehce nad 20 tisíc korun u těch levnějších systémů a v případě čtyřválcového motoru plněného atmosféricky. Velmi pravděpodobně se však částka bude pohybovat někde mezi 25 a 30 tisíci korunami. U přímého vstřikování počítejte 28 až 40 tisíc korun, pokud chcete solidní firmu se slušnými referencemi. Brno je obvykle o něco levnější než Praha, platí to i pro montáž LPG systémů. S trochou snahy a hledání se dostanete pod 20 tisíc korun a víceméně jsou ceny o něco nižší.

Cena přestavby na LPG v Polsku

Už kousek za hranicemi se začíná na trochu jiné cenové hladině. Pro starší agregáty s jednobodovým vstřikováním se začíná na cenách kolem 1 700 zlotých, což je zhruba 9 300 korun. Nejnovější generace LPG systémů pro motory s přímým vstřikováním vyjde u tříválců a čtyřválců na částku kolem 2 500 zlotých, tedy cca 13 800 korun. Jak vidno, české firmy moc těm polským minimálně cenou moc konkurovat nemohou.

Přestavba na LPG – cena v Polsku

LPG z Polska – rizika

Samozřejmě to není jen tak, přijet do Polska a nechat si vůz přestavět na LPG. Má to i svá úskalí a tím největším je asi problém s legalizací LPG systému u nás. Zkušenosti se v tomto bohužel dost liší, někdo tvrdí, že mu vše prošlo, odborníci uvádějí, že přestavba musí mít typové schválení od českého Ministerstva dopravy, jinde se dočtete, že polská firma potřebuje od toho samého ministerstva licenci na provádění přestaveb. Jak přesně to je, se raději doptejte předem na příslušném odboru dopravy. On si to také každý úředník může vykládat malinko jinak a co vám někde projde, jiný úřad zamítne.

Dalším otazníkem je kvalita. Nejeden nadšený český motorista se vypravil na montáž LPG pár kilometrů za naše severní hranice, aby po pár týdnech zjistil, že systém potřebuje patrně lépe seřídit. Samozřejmě znovu se do Polska každému třeba z Jižní Moravy nechce, takže si zaplatí třeba tisícovku dvě za seřízení u nás. Jenže český servis majiteli auta sdělil, že jeho LPG systém už má to nejlepší za sebou a patrně pochází z nějaké ojetiny. I takové jsou praktiky některých polských podnikatelů.

Nejedna zkušenost s reklamací LPG montovaného v Polsku skončila tím, že majitel přijel na místo, kde už firma provádějící montáže nebyla, případně tam byla firma úplně jiná. Pozor tedy na to, ať se v touze ušetřit nenachytáte na vábničku v podobě cenové dostupnosti.

Zdroj info: automix, salachna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články