PRÁCE 🧰

Auta na CNG (zemní plyn) - co nabízí přímo automobilky

30. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Technologie

Alternativou k běžným palivům - benzínu a naftě, je i CNG. Auta na stlačený zemní plyn nejsou nějak zásadně dražší a na provozu se dá hodně ušetřit.

Škoda Octavia na CNG

Škoda Octavia G-Tec

Snad nejpopulárnější vůz na CNG u nás. Jezdí prakticky stejně jako klasická Octavia a na první dojem nic nepoznáte. CNG se do auta vejde 17 kilogramů, ale spotřebujete ho zhruba 5 kilo na sto kilometrů. S ohledem na cenu zemního plynu se s náklady na kilometr jízdy budete pohybovat zhruba kolem 1,2 koruny, což je velmi příjemné. Jedinou CNG motorizací je čtyřválcová jedna-pětka, kterou můžete mít buď se šestistupňovým manuálem, nebo sedmistupňovým automatem. Za nejlevnější výbavu si Škoda řekne 554 900 korun.

Volkswagen Caddy CNG

Další koncerovný CNG automobil - velmi, velmi praktické. V tuto chvíli Volkswagen Caddy jako nové auto na CNG budete shánět hodně těžko, možná nějakou zapadlou skladovku... Čeká se totiž na příchod nového modelu auta na CNG pohonem. Koukněte se ale klidně po zánovních i starších ojetinách. Od roku 2006 se caddyna dělala s povedeným motorem 2.0 MPI, který už ve fabrice dostal CNG, a to v dlouhém provedení Maxi. V roce 2015 už se prodávala modernější verze s motorem 1,4 TGI, který se dával i do starší Octavie. Za nás je tenhle Volkswagen jedním z nejlepších aut pro potřeby rodin s dětmi. Díky svému krabicoidnímu tvaru zastane i roli příležitostného stěhováka.

Fiat Panda

Fiat Panda

Jestli chcete jezdit autem na stlačený zemní plyn (CNG) opravdu co nejlevněji, tak je tu panda. Tedy spíš Panda. Roztomilé autíčko z Itálie, které je i vcelku praktické - na malém půdorysu zvládne nabídnout docela hodně místa pro posádku. Za ani ne tři sta tisíc dostanete autíčko s motorem 0.9 CNG TWINAIR, který je skromného objemu a ještě skromnějšího počtu válců (ty jsou celé dva!). Na druhou stranu v plynu to bude dost úsporný vůz. Tedy pokud se spokojíte s výkonem 52 koní a zrychlením z nuly na sto za skoro čtvrt minuty...

Audi A5 Sportback g-tron

Další CNG auto na trhu je Fiat Audi A5 Sportback g-tron. Toužíte-li po něčem malinko luxusnějším, ale pořád na CNG, je tu Audi se svojí "á pětkou". Dvoulitrový agregát TFSI zvládne jezdit za 5 litrů zemního plynu na sto, takže nemusíte mít strach, že byste ho neuživili. Dáte za něj sice přes milion, ale pak už jezdíte za levno. Problém bude, toužíte-li po čtyřkolce, tu s ohledem na umístění nádrží nedostanete.

Zdroj médií: Škoda, Fiat.

Podobné články