PRÁCE 🧰

Auto na plyn - v čem je lepší a vyplatí se koupit?

8. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Auta na alternativní pohon v dnešní době jedou - především pak auta na plyn. Takové auto si můžete rovnou koupit a nebo své stávající na tento pohon přestavět. Na jakém principu taková auta fungují a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Auta na plyn, jejich výhody a nevýhody

Na jakém principu fungují auta na plyn

Provoz auta na plyn je levnější a ekologičtější, než provoz benzinového, či dieselového vozu. Benzinové automobily mají tu výhodu, že kromě benzinu mohou spalovat i něco jiného - a tím může být například plyn. Auto sice vždy startuje na benzin, ale poté se hned přepne na plyn. Plyn se tankuje do otvoru, který najdeme vedle nádrže na benzin.

Rozdíl mezi CNG a LPG

Základním rozdílem mezi CNG a LPG je jejich složení. LPG je zkratka pro Liquified Petroleum Gas, což v překladu do češtiny znamená zkapalněný ropný plyn. Tento plyn vzniká jako "odpadní produkt" při zpracování ropy. Do auta se tankuje v kapalném skupenství. Dříve se této směsi přezdívalo propan-butan. Kromě alternativního pohonu se využívá také pro vaření a topení, kdy se plní do plynových lahví. Možná jste si všimli, že auta na tento plyn nemohou vjíždět do podzemních garáží. To je z důvodu, že LPG je těžší než vzduch. Udržuje se u podlahy a při možném úniku tak není možné jeho samovolné odvětrání.

CNG je zkratka pro Compressed Natural Gas, což je stlačený zemní plyn. Ten se do auta tankuje v plynném skupenství a v případě BioCNG (stlačený biometan) se jedná o velice vyhledávaný a hlavně obnovitelný alternativní pohon. Vozidla s tímto pohonem mají velmi nízké emise. Tento plyn se při úniku jednoduše odvětrá, tudíž je možné s tímto autem vjíždět do podzemních garáží. Čerpacích stanic na CNG je oproti LPG o dost méně.

Výhody a nevýhody auta na plyn

Oba tyto plyny mají jednu velikou výhodu. A tou jsou velmi nízké náklady na provoz - které zařídila česká vláda tím, že zvýhodnila sazbu spotřební daně. Díky tomu můžete s autem na plyn jezdit asi za 1 korunu na 1 kilometr.

Mezi nevýhody můžeme u LPG uvést již zmíněný zákaz vjíždění do podzemních garáží. U CNG pak nižší počet čerpacích stanic. Při tankování na zahraničních čerpacích stanicích můžete narazit na to, že koncovky mohou být jiné. Redukce bývají u obsluhy k zapůjčení avšak není dobré na to vždy spoléhat a redukci si raději předem koupit.

Zdroj info: EON, Plyn.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články