PRÁCE 🧰

Tankování CNG a mapa čerpacích stanic CNG

11. 10. 2021 1 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

CNG zaznamenalo celkem solidní rozmach v poslední době. Je to ekologičtější alternativa k LPG, takže je asi logické, že je zároveň podporovaná ze všech stran.

Tankování CNG

Články na téma cena CNG a LPG:

  1. Tankování CNG - právě čtete
  2. Tankování LPG
  3. Cena CNG
  4. Cena LPG
  5. Vývoj ceny CNG
  6. Vývoj ceny LPG

CNG má jednu drobnou nevýhodu, kterou je zatím nepříliš rozšířená síť nabíjecích stanic. Ta se samozřejmě neustále rozrůstá a v tuhle chvíli jich je něco mezi 220 a 250, což na pokrytí celé republiky tak úplně nestačí. Naštěstí ale není problém si nejbližší CNG čerpací stanici rychle najít.

Jak najít CNG plnící stanici?

Pokud jste někde na cestách, tak asi nejjednodušším způsobem je prostě zadání "cng" do vyhledávání v Google Maps. Vyskočí vám nabídka těch nejbližších čerpaček a můžete se nechat okamžitě navigovat k té nejbližší.

Komplexní seznam i s mapkou najdete také na webu cng.cz. Buď lze vybrat ze zmíněného seznamu, nebo zadat požadovanou lokalitu do vyhledávání. Čerpací stanice jsou tam uvedeny všechny, včetně otevírací doby, počtu stojanů, možností platby a dokonce aktuální ceny CNG.

Jak tankovat CNG?

Ze samotného procesu tankování nemusíte mít strach, je to velmi podobné čerpání klasického paliva. Tankovací hadice se musí pevně připojit k ventilu a jsou dva druhy tankovacích pistolí - starší vyžadovala zapojení přes kroužek a zajištění páčkou, novější je víc podobná čerpání klasických tekutých paliv. Velice dobře to vysvětlují videa od innogy.

Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCmz1FaEz72gmP82pmXS4BbA).
Jiří Kuchta, 27. 12. 2023 12:15
Ještě jsou třetí koncovky v některých jiných zemích, pak je nutno buď použít stojan s namontovanou redukcí, nebo ji vypůjčit u obsluhy. Obsluha plnění pak může být i trochu dobrodružná, je nutno zapojit inteligenci a eventuelně se zeptat.
U těch u nás používaných je nutno dbát na správné nasazení, i mírně zešikma to nejde !

Podobné články