PRÁCE 🧰

Vývoj ceny LPG v roce 2022

12. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ceny za litr LPG se zatím drží skoro ve stejných cenách, jako tomu bylo vždy. Pojďme se však podívat na vývoj ceny LPG na čerpacích stanicích od začátku roku 2022.

Vývoj ceny LPG

Články na téma cena CNG a LPG:

  1. Tankování CNG
  2. Tankování LPG
  3. Cena CNG
  4. Cena LPG
  5. Vývoj ceny CNG
  6. Vývoj ceny LPG - právě čtete

LPG - z angličtiny Liquified Petroleum Gas je směs uhlovodíkových plynů. Tento zkapalněný ropný plyn, známý jako propan-butan je často a hojně využíván v domácnostech, ať už pro vaření, vytápění nebo dokonce i svícení. V posledních desítkách let je také velmi důležitý pro automobilovou dopravu. Jako palivo pro zážehové motory se používá právě LPG.

Výhodou LPG je jeho nízká cena a to především díky nízké spotřební dani. Kromě toho je také pohon na LPG šetrnější k životnímu prostředí oproti například benzinu nebo naftě. Možným mínusovým bodem může být snížení výkonu o asi 5-10 % (u CNG může být pokles klidně i 20 %).

Cena LPG za litr

Aktuální cena propanu podle webu Trading economics je 1,28 amerických dolarů za 1 galon. Tudíž asi 7,58 korun za 1 litr.

Cena LPG je na rozdíl třeba od CNG na čerpacích stanicích uváděna v litrech, tudíž je na první pohled jednoduší rozhodnout o výhodnosti jednotlivých paliv (kromě ceny CNG, která je udávána v kilogramech). Tyto ceny se v posledních měsících, kvůli dění na blízkém východě, mohly vyšplhat až na neuvěřitelných 27 korun za litr. Naštěstí se ale tyto ceny pomalu ale jistě vrací do normálu a aktuální cena LPG je nyní asi 22 korun za litr.

Zdroj info: mBenzin, kurzy, Trading Economics.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články