PRÁCE 🧰

Cena CNG: za kolik natankujete CNG v Praze, Brně a dalších městech?

28. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

CNG se stává velmi populární alternativou ke klasickým palivům. Má mnoho výhod a nabídka aut schopných spalovat tento plyn, je dost široká.

Cena CNG

Články na téma cena CNG a LPG:

  1. Tankování CNG
  2. Tankování LPG
  3. Cena CNG - právě čtete
  4. Cena LPG
  5. Vývoj ceny CNG
  6. Vývoj ceny LPG

Ceny CNG v Praze, Brně a Ostravě

Průměrná cena CNG je v současné době v docela širokém rozsahu. Pohybuje se od 25 korun po 33,50 za kilogram. Například v Praze lze kilogram CNG pořídit za 26,90, ale taky klidně za zmíněných 33,50. Cena CNG v Brně je trochu levnější než v Praze a to samé CNG v Ostravě, ale vždy záleží na čerpací stanici.

Tankuje se na kilogramy

Jak jste si asi všimli, u CNG se cena neuvádí za litr, ale za kilogram tohoto paliva. Plyn jako takový je totiž zkapalněný a v této podobě se i tankuje. K jeho zplynování dojde při přechodu z vysokotlaké části systému auta (od nádrže po rozdělovač) na nízkotlakou (od rozdělovače po motor). Rozdělovač musí být mimochodem ohříván, většinou prostřednictvím chladicího okruhu motoru, protože s poklesem tlaku CNG se dramaticky snižuje i jeho teplota.

Výhody CNG

Řidiči si auta na CNG pořizují nejčastěji kvůli nižším provozním nákladům. Pokud bychom totiž přepočítali náklady na litry a ujeté kilometry, vyšlo by nám, že provoz na CNG je stejně náročný, jako kdyby litr benzínu stál kolem 15-17 korun. Čím to? Může za to nižší cena, na kterou má zase vliv mnohem nižší spotřební daň (3,9 koruny za kg). Další skvělou vlastností je, že spalování CNG je docela ekologické. Tedy ne že by to bylo úplně čisté, to se rozhodně říct nedá, ale při spalování vzniká daleko méně škodlivin a karcinogenů.

Nevýhody CNG

Úprava na spalování zemního plynu je docela drahá záležitost, pokud se provádí dodatečně. Navíc to není vždy úplně jednoduché a obvykle je třeba i konstrukčně upravit motor. Nejlepší je koupit auto, které má úpravy už z továrny. Počítejte také s tím, že CNG má svou speciální nádrž. Ta zabírá místo třeba v kufru nebo namísto rezervy a je poměrně objemná. Dojezd na zemní plyn také není nikterak zázračný a po 250-500 kilometrech se zásoba vyčerpá a auto přepne na benzín.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články