PRÁCE 🧰

Vývoj ceny CNG v roce 2022

9. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ceny za litr CNG od nového roku pořádně provětraly naši peněženku. Pojďme se podívat na vývoj ceny CNG od začátku roku 2022.

Vývoj ceny CNG

Články na téma cena CNG a LPG:

  1. Tankování CNG
  2. Tankování LPG
  3. Cena CNG
  4. Cena LPG
  5. Vývoj ceny CNG - právě čtete
  6. Vývoj ceny LPG

Litr nebo kilogram CNG?

Při první návštěvě čerpací stanice s autem na CNG se často můžete velmi rychle zaradovat. Při pohledu na nízké ceny u CNG paliv se ale hned neradujte. Všechna konvekční paliva jsou totiž udávána v litrech, zatímco CNG je v kilogramech. Tento fakt nám tudíž zásadně mění celý pohled na věc, pojďme si to spočítat.

Srovnání a přepočet ceny CNG

U některých srovnávačů, které vám ukazují nejaktuálnější ceny CNG se můžete setkat s velmi líbivě vyhlížející jednotkou Kč/m3. Při pohledu na ceny u této jednotky se vám může vytvořit úsměv na tváři, bohužel to ale rozhodně není to samé, jako Kč/kg, a jak to tedy počítat? Obecně platí tato jednoduchá rovnice 1 m3 CNG = cca 1 litr benzinu / 1 kg CNG = 1,4 m3 CNG. Pokud bychom takhle pokračovali dál a chtěli si například přepočítat kolik je litr benzinu na CNG, došli bychom k hodnotě 1 m3 CNG, u nafty by to bylo 1,2 m3 CNG a u LPG 0,8 m3 CNG. Významně také ušetříte životní prostředí snížením škodlivých emisí.

Ekonomika vozů na CNG

Náklady na provoz vozidel s tímto alternativním pohonem se ve srovnání s benzinovými auty pohybují na 50-60 %. Ve srovnání s naftovými vozy tvoří provoz CNG asi 65-75 % nákladů. Mnoho uživatelů se často vychloubá, že u čerpací stanice natankují "plnou" za 450 korun a dokáží na ni ujet až 400 kilometrů. Mezi další "výhody" aut na alternativní pohon můžeme zařadit také osvobození vozidel, do 12 tun na CNG pohon, od silniční daně a také o 50 % nižší dálniční poplatky v České republice.

Vývoj ceny CNG v posledních měsících

Ceny za kilogram benzinu se v posledních měsících, při událostech na blízkém východě, výrazně zvýšily. Naštěstí tento jev byl pouze dočasný a cena CNG se již pomalu vrací do normálu. V takových dobách vystoupila cena za kg například v Praze až na 77 korun.

Aktuální ceny CNG se nyní pohybují kolem 60,15 korun za jeden kilogram a stále velmi rychle klesají. Uvidíme, zda se do normálu vrátí opět tak rychle, jak vystoupaly.

Zdroj info: CNG plus, CNG, mBenzin, euroCNG.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články