PRÁCE 🧰

Jaká je cesta do Vysokých Tater přes Brno?

5. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Nejlepší cesta na Slovensko

Při cestě do Vysokých Tater můžete zvažovat jednu z mnoha cest. My projeli dvě nejlepší a nyní vám je blíže představíme. V tomto případě se zaměříme na cestu přes Brno a hraniční přechod Starý Hrozenkov.

Cesta do Vysokých Tater přes Brno

Články na téma nejlepší cesta na Slovensko:

  1. Cesta do Vysokých Tater přes Olomouc
  2. Cesta do Vysokých Tater přes Brno - právě čtete
  3. Je lepší jet do Vysokých Tater přes Brno nebo přes Olomouc?
  4. Kde se zastavit po cestě do Vysokých Tater?

Cesta na Slovensko přes Brno je známá klasika. Vaším nejlepším přítelem na trase je dálnice D1, po které se budete pohybovat většinu času v Česku i na Slovensku. Nejdelší úsek mimo dálnice je mezi Brnem a Trenčínem. Oproti alternativní cestě přes Olomouc je to z Prahy o nějakých 18 kilometrů kratší a dle Google map i o kus rychlejší.

Kudy a kam?

Trasu přes Brno bude volit asi každý, kdo vyráží z jihu Čech a Moravy, a taktéž ten, kdo má ve svém itineráři Prahu. V Praze tedy začneme naši cestu na Slovensko i my. Začátek je vlastně velmi přímočarý – najedete na „déjedničku“ a pokračujete až kousek za Brno. Naše nejstarší a zároveň nejdelší dálnice je aktuálně po rekonstrukci, a tak vás po cestě nebudou zdržovat žádné velké stavební práce (tedy kromě omezení mezi 15. a 20. kilometrem) a cesta vám bude příjemně ubíhat. Velká převýšení s četnými kopci dělá z „déjedničky“ ne úplně ideální prostředí pro elektromobily. Z pohledu nabíjecí infrastruktury je na tom ale D1 velmi dobře, takže se není čeho bát.

Cesta do Vysokých Tater přes Brno

Z české D1 na Slovenskou D1

Z dálnice D1 sjedete až na exitu 210 Holubice a napojíte se na evropskou mezinárodní silnici E50, která vás dovede až daleko za hranice. Tady se jedná o klasickou mezinárodní silnici – je dostatečně široká, přehledná a nabízí dostatek míst k předjetí. A taky zde řidiči málokdy dodržují maximální povolenou rychlost. Jednoduše i tento nedálniční úsek příjemně odsýpá.

Nechvalně známým místem na trase jsou takzvané Buchláky – série pěkných zatáček s hladkým povrchem v kopcovitém terénu přibližně mezi obcemi Kozušice a Buchlovice. V létě se to tu jen hemží motorkáři a rychlými auty. V těsném závěsu jsou však policejní hlídky, které zde v hojném počtu dohlíží na pořádek. Po cestě na Slovensko se tak nenechte zlákat k závodění a Buchláky raději projeďte s klidem.

Cesta do Vysokých Tater přes Brno

Na co nezapomenout: Plánujete dovolenou v zahraničí a nemáte rádi nemilá překvapení? Sjednejte si cestovní pojištění, které vám pokryje nenadálé výdaje. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nabídky cestovního pojištění na Slovensko

Následně se cesta zase uklidní a přes Uherské Hradiště a Uherský Brod dojedete až na hraniční přechod Starý Hrozenkov. Poté pokračujete po silnici E50, která u Trenčína plynule přechází ve slovenskou „déjedničku“. Než se ale napojíte na samotnou dálnici, tak musíte překonat krátký úsek za obcí Drietoma, kde doslova trpíte na panelovém povrchu silnice.

Kdy už dostaví tu dálnici?

Největší předností trasy přes Brno je jednoznačně vysoký podíl dálnic. I na Slovensku tedy pohodlně svištíte po dálnici větší část cesty. Pak se ale dostanete k Žilině a s dálnicí se můžete na nějaký čas rozloučit. V samotné Žilině se pravděpodobně na pár minutek zaseknete. Jízdu vám naruší několik semaforů a hodně hustá doprava, která se nezřídka promění ve stojící kolonu.

Cesta do Vysokých Tater přes Brno

A ani za Žilinou se situace drasticky nezlepší. Kolem Hradu Strečno se totiž silnice začíná klikatit, hustota dopravy stoupá a místa k předjíždění v podstatě neexistují. V době naší cesty zde navíc probíhaly stavební práce, což situaci taky moc nepomohlo. Jednoduše je to úsek, který se musí přetrpět, ačkoliv pohledy do krajiny jsou zde úchvatné.

Tip na závěr: Pokud vyrážíte na Slovensko vlastním autem a rádi byste se vyhnuli výdajům spojeným s možnými riziky, jako je havárie, vandalismus nebo krádež, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění, které vám zmíněná rizika pokryje.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Na Slovensku mají prý problémy s ražením tunelů, a tak se sem tam objeví náhodný kousek dálnice, který vede odnikud nikam. To vás přesně čeká v další části cesty, než se zpět napojíte na známou silnici E50, po které se proplétáte údolím Váhu. Ružomberok pak projedete celkem hladce a opět se napojíte na „déjedničku“, po které tentokrát dojedete až k úbočí Vysokých Tater. Slovenská dálnice D1 je kvalitní a je příjemné po ní cestovat. Oproti její české sestře navíc nabízí hezká odpočívadla, takže vřele doporučujeme na některém zastavit k odpočinku.

Cesta do Vysokých Tater přes Brno

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Slovensko  🇸🇰

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Zdroj info: Autorský text, Google Maps.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články