PRÁCE 🧰

Máte jediné dopoledne ve Vysokých Tatrách? Poradíme, co musíte navštívit!

31. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Příprava na cestu na Slovensko

Slovensko je krásná země plná dechberoucích míst. Co vidět na Slovensku, konkrétně pak ve Vysokých Tatrách, a proč nepodcenit objednávku jízdenek na lanovky? To si nyní povíme.

Co navštívit ve Vysokých Tatrách?

Vysoké Tatry jsou nádherným kusem přírody, který prostě musíte zažít, abyste objevili jeho krásy. Zároveň jsou ale Tatry v poslední době zakletým místem pro některé Čechy, kteří vytrvale podceňují jejich velikost. Proto se při výběru toho, co navštívit ve Vysokých Tatrách, budeme držet spíše nenáročných kratších výletů. Slovo nenáročné zdůrazňujeme, protože pořádných vysokohorských výšlapů je jinak v Tatrách požehnaně. Poradíme také, jak na každém místě zaparkovat a budeme vycházet z vlastních zkušeností. Obě výletní místa jsme osobně navštívili za jediné dopoledne a vy to zvládnete také.

Lanovkou pod Lomnický Štít

Nemůžeme začít jinak než výletem lanovkou do hor. Výlet je to pravda dosti nenáročný a je vhodný i pro rodiny s dětmi. Pokud si ale chcete na Skalnaté pleso vyšlápnout po svých, zpotí se i zkušený horal. Samotná vyjížďka pod Lomnický Štít se skládá ze dvou jízd kabinkovou lanovkou – první z nich je malá, čtyřmístná, druhá je pak velká, moderní kabina. Dále je pak možné dokoupit jízdenku jednosedadlovou lanovkou na Lomnické sedlo. Tento vrchol v těsné blízkosti „Lomničáku“ je už opravdovým vysokohorským zážitkem s úchvatnými výhledy strmě do údolí.

Samotná lanovka na Lomnický Štít je ale pořádnou exkluzivitou. Jízdenky na lanovku, kde se lidé mačkají jako sardinky, se kupují na konkrétní den a čas online předem, a pokud lanovka třeba kvůli počasí náhodou nejede, jízdné se nevrací.  I pod druhým nejvyšším vrcholem Slovenska je to ale krásné. Kochat se můžete rozhledy do krajiny nebo si obejít stezku kolem křišťálově čistého Skalnatého plesa.

Skalnaté pleso

Buďte připraveni se vším všudy: Nalákali jsme vás na Vysoké Tatry a rádi byste sem vyrazili autem? Předejděte nepříjemným událostem na cestě a sjednejte si cestovní pojištění online. Nabídky za vás snadno a rychle porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění na Slovensko online

Pro výlet autem je to jako stvořené, hned u lanovky je totiž obrovské parkoviště, kde není problém zaparkovat. Za hodinu parkování zaplatíte 2 eura. My jsme celý výlet zvládli do dvou hodin a zaplatili jsme 4 eura. Na celodenní lístek si připravte 10 euro. A nyní k lanovkám. Obousměrná jízdenka na Skalnaté pleso pro dospělého vás vyjde na 29 euro, za lanovku na Lomnické sedlo si připlatíte dalších 11 euro, a kdo se chce vydat až na samotný Lomnický Štít, za ten si připočtěte ještě minimálně 49 euro.

Existuje ale možnost, jak ušetřit. Všechny lístky totiž můžete koupit online předem, čímž získáváte slevu až 9 euro. Kdo nestihl koupit online, ten může využít automaty GOPASS, které se nachází v těsné blízkosti parkoviště. Sice si budete muset na místě založit účet, pokud už ho nemáte, ale stále můžete, oproti nákupu na pokladně, ušetřit až 5 euro. Platit pak lze vše jednoduše pomocí bezkontaktní platby.

Procházka kolem Štrbského plesa

Dalším místem, co musíte vidět ve Vysokých Tatrách, je nejznámější ledovcové jezero na Slovensku. Opět se nejedná o žádnou náročnou túru a zvládnout se dá klidně s kočárkem. Na nasátí atmosféry místa přitom stačí i 1,5 kilometru dlouhá procházka po upravené stezce podél jezera. Dobrodruzi mohou obejít jezero celé, půjčit si loďku nebo vyjet lanovkou na Predné Solisko a užít si další pohledy do krajiny a na Štrbské pleso.

Zajímavostí je jistě i dvojice skokanských můstků nad jezerem. Aktuálně slouží pouze jako památník Mistrovství světa FIS 1970. Ti, co neradi sport, ale spíše kafe a dort, by rozhodně neměli vynechat cukrárnu v blízkosti parkoviště. Lákavým prodloužením výletu je jízda Tatranskou elektrickou železnicí, jejíž zastávka je také v blízkosti parkoviště. A když už jsme u toho parkování – parkovacích míst je tu dostatek, je tu totiž dvoupatrové parkovací stání. Cena je stejná pro velkou část Tater, tedy 2 eura za hodinu.

Štrbské pleso

Může se hodit: Pokud se chcete na dovolené vyhnout zbytečnému stresu, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Správně vybrané pojištění vás dokáže ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články