PRÁCE 🧰

Kolik zaplatíte za pojištění auta na dovolenou?

10. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Základní info k cestovnímu pojištění Cestovní pojištění na cesty

Podle průzkumu známé automobilky vyráží autem na dovolenou každoročně až 55 % Čechů. Pokud máte i vy letos obdobný plán, prozradíme, jak na zahraničních cestách ochránit auto i jeho posádku.

Kolik stojí pojištění vozu na dovolenou a co všechno pojistka kryje?

Bez pojištění auta na dovolenou raději nevyrážejte

Zatímco na dovolené většinou šetřit nechceme, u nejrůznějších pojistek často hledáme tu nejlevnější nabídku. Anebo spoléháme na štěstí a do zahraničí vyrážíme nepojištění. To je ale zbytečný risk, který se může v případě komplikací pekelně prodražit.

Ošetření v zahraničí totiž často bývá mnohem dražší, než u nás a Evropský průkaz pojištění vás před dodatečnými výdaji s největší pravděpodobností neochrání. Proto je potřeba si před cestou sjednat kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity, které by se u cest po Evropě měly pohybovat okolo 4 000 000 Kč.

Podobná situace nastává i v případě, kdy na dovolenou vyrážíte vlastním autem. Důvodů, proč jste se tak rozhodli, je nepochybně nespočet. Aby se ale vaše dovolená neproměnila v noční můru, je potřeba postarat se také o ochranu vozidla a jeho posádky.

Variabilní pojištění na dovolenou autem

Auto na dovolenou můžete pojistit několika způsoby. Buďto si sjednáte připojištění konkrétních rizik a rozšířené asistenční služby k povinnému ručení, které si u nás platíte, případně si před cestou uzavřete krátkodobé havarijní pojištění.

Obecně nejpružnější a v některých případech i nejvýhodnější řešení ovšem najdeme u pojišťoven, které nabízejí balíček připojištění k běžnému cestovnímu pojištění. To se, podobně jako výše uvedené krátkodobé havarijní pojištění, uzavírá jen na dobu vaší dovolené, takže za něj zbytečně nepřeplatíte.

  Krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí

Měli byste vědět: Před cestou vždy ověřte územní platnost vybraného připojištění. Zajímat by vás měla nejenom cílová destinace, do níž míříte, ale také to, zda se pojistná ochrana vztahuje i na státy, kterými projíždíte.

Co všechno pojištění auta na dovolenou kryje?

Tady vždy záleží na tom, jak jste si pojistku nastavili, případně k jakému produktu ji sjednali. Detailní informace o pojistné ochraně a limitech pojistného plnění jsou vždy uvedeny v pojistných podmínkách vybraného produktu.

Obecně ale platí, že pojištění auta na dovolenou kryje riziko nehody, poruchy nebo vandalismus. Je v něm ale také zahrnuta asistenční služba, která může při nehodách či jiných nepříjemnostech také výrazně pomoci.

Pojištění s vyššími limity a rozšířenými asistenčními službami pokryje také odtah vozidla nebo jeho opravu. Některé pojišťovny nabízejí též možnost zapůjčení náhradního auta nebo ubytování pro posádku vozidla. Ve vyšších balíčcích jsou kryta i zavazadla, případně repatriace auta zpět do Česka.

Kolik za pojištění vozu na dovolenou zaplatíte?

Na tomto místě je opět potřeba zmínit, že vždy záleží na tom, jaký produkt zvolíte. Čím více rizik si necháte pojistit, tím bude pojistka logicky dražší. Obecně se ovšem základní cena pojištění vozu na týdenní dovolenou pohybuje okolo 500 Kč. U komplexních balíčků, které v sobě většinou kombinují i cestovní pojištění, můžete zaplatit i třikrát tolik.

Na tomto místě je ale potřeba zmínit, že při cestách autem do zahraničí se nevyplácí na pojistce šetřit. Pokud totiž opravdu dojde k pojistné události, může vám správně nastavený pojistný produkt ušetřit náklady, které se mohou šplhat do desetitisícových výšin!

  Nejvýhodnější cestovní pojištění na dovolenou

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články