PRÁCE 🧰

Situace, ve kterých nemusíte dostat od pojišťovny z cestovního pojištění do zahraničí ani korunu

23. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Celý rok šetříte na vytouženou zahraniční dovolenou. A protože nechcete zbytečně riskovat, před odjezdem si sjednáte cestovní pojištění. Jaké ale bude vaše zděšení, pokud dojde k pojistné události a pojišťovna vám plnění odmítne vyplatit? Víme, kdy k tomu může dojít a na co si dát při sjednávání pojistky pozor!

Na co si dát pozor při sjednávání cestovního pojištění do zahraničí?

Situace č. 1: Cestuji na kartičku pojištěnce. Komerční pojištění nepotřebuji

Spousta cestovatelů se mylně domnívá, že jim na cestách po Evropě stačí „kartička pojištěnce“. V případě zdravotních komplikací se ale velmi diví, když jim pojišťovna odmítne náklady na péči uhradit, případně je musí zaplatit z vlastní kapsy a až poté nárokovat po své pojišťovně. Abyste se těmto situacím vyhnuli, je důležité si i na cesty po Evropě sjednat odpovídající komerční pojištění s dostatečnými limity krytí.

Situace č. 2: Spoléhám na pojištění k platební kartě

Dnes nejsou pojišťovny jediným subjektem na trhu, který vám cestovní pojištění nabízí. Můžete se setkat také s nabídkami bank, které vám „cestovko“ nabídnou ke kreditní nebo debetní kartě, případně jako samostatný produkt v internetovém bankovnictví. Cestovní pojištění do zahraničí ale nabízí i někteří mobilní operátoři. V zásadě to samozřejmě není špatně. Vždy je ale potřeba před cestou ověřit krytá rizika a zejména pak limity pojistného plnění.

Situace č. 3: Za cestovní pojištění nechci dávat majlant

Cenu cestovního pojištění do zahraničí samozřejmě ovlivňuje několik faktorů. Nejde jen o destinaci, do níž míříte, ale také o pojištěná rizika. Dražší budou pochopitelně pojistky pro milovníky rizikových nebo extrémních sportů a za cestovní pojištění zaplatí více i lidé cestující mimo Evropu. Obecně ale nemá smysl na pojistce šetřit a vybírat ji pouze na základě ceny. Nejlevnější pojištění totiž obvykle znamená jen velmi nízké limity a naopak bohatý seznam výluk.

  Nejlepší cestovní pojištění do zahraničí

Situace č. 4: Pojištění sportů nevyužiji

Před cestou je vždy potřeba se seznámit s tím, jaká rizika vybraná pojistka kryje. Pokud si na dovolené chcete vyzkoušet jízdu na vodním skútru, ferraty nebo třeba potápění, zpravidla bude nutné tyto aktivity připojistit zvlášť. Běžná pojistka se na ně totiž obvykle nevztahuje, a pokud tedy dojde k úrazu během výše zmíněných aktivit, od pojišťovny nemusíte dostat ani korunu.

Situace č. 5: Výluky neřeším

Každé cestovní pojištění do zahraničí je spojeno s řadou výluk, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Tyto výluky jsou uvedené v pojistných podmínkách vybraného produktu a seznámit se se s nimi byste se proto měli ještě před tím, než si vybrané „cestovko“ sjednáte.

Situace č. 6: Auto pojišťovat nepotřebuji. Platím si pojištění v Česku

Pokud vyrážíte na dovolenou vlastním autem, nezapomeňte také na jeho pojištění. Běžné povinné ručení, které si platíte v Česku, totiž platí jen v některých státech a vztahuje se pouze na škody, které způsobíte provozem vozidla třetí osobě.

Škody na vlastním vozidle kryje pojištění auta do zahraničí. To si můžete sjednat jako připojištění k běžnému povinnému ručení, v rámci krátkodobého havarijního pojištění nebo jako speciální balíček, který nabízí některé pojišťovny k cestovnímu pojištění pod obecným pojmem „autem do zahraničí“.

Pamatujte, že (při)pojištění nebo samostatné cestovní pojištění auta do zahraničí vás vyjde na několik stokorun a v případě nehody vás ochrání před vysokými výdaji. Proto nedává příliš smysl na něm zbytečně šetřit.

  Výhodné havarijní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články