PRÁCE 🧰

Odškodnění duševních útrap po autonehodě: Jak získat maximální odškodnění?

11. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Trvalé následky po nehodě

Objevily se u vás v důsledku nezaviněné dopravní nehody psychické obtíže? Pakliže jste nuceni následkem těchto negativních psychických změn vyhledat odbornou pomoc, můžete po viníkovi nárokovat adekvátní odškodnění. Získat ho ale není ani trochu jednoduché.

Jak na odškodnění psychické újmy po dopravní nehodě?

Články na téma ztížení společenského uplatnění po nehodě:

  1. Jak získat adekvátní odškodnění za ztížení společenského uplatnění?
  2. Jak na odškodnění psychické újmy po dopravní nehodě? - právě čtete
  3. Jak získat adekvátní odškodnění za trvalé následky? - již brzy

Dvě roviny odškodnění duševních útrap

V oblasti odškodnění po dopravních nehodách rozlišujeme zpravidla dva druhy duševních útrap. První kategorií je psychická újma při úmrtí následkem autonehody, k níž může dojít ve chvíli, kdy vlivem dopravní nehody přijdete o blízkou osobu. Výše odškodnění za psychickou újmu se v tomto případě různí podle blízkosti vztahů se zemřelým a intenzitě utrpení včetně psychických následků.

Mohlo by vás zajímat: Zatímco obecně se odškodnění nejbližších po zemřelém pohybuje v rozpětí od 500 000 až do 1 000 000 Kč pro každého z pozůstalých, odškodnění duševních útrap se vždy řeší individuálně.

Druhou rovinou v oblasti odškodnění duševních útrap je psychická újma jako trvalý následek autonehody. Tato újma se řeší v rámci odškodnění trvalých následků autonehody (odborně jde o nárok na náhradu tzv. další nemajetkové újmy vzniklé poškozením zdraví).

Pokud tedy vznikne pracovní neschopnost nebo omezení v osobním či pracovním životě z psychických důvodů, coby následek těžké autonehody, má poškozený právo na adekvátní odškodnění. Typicky se u něj totiž může rozvinout šok po autonehodě, posttraumatická stresová porucha, úzkost, či deprese, kvůli nimž může dojít k těmto omezením.

Jak vysoké může být finanční odškodnění za psychickou újmu?

Jak už jsme zmínili výše, odškodnění za psychickou újmu se řeší individuálně a to dle výpočtového mechanismu Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Protože tento výpočet není jednoduchý, je vždy dobré jej přenechat specializovanému znalci.

Finanční kompenzace za psychickou újmu na zdraví může být samozřejmě vysoká, vymoci ji ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Psychická újma trvalého charakteru společně s odškodněním ztížení společenského uplatnění (tzn. trvalé následky) se prokazuje zejména zprávami od psychologa nebo psychiatra a do procesu zpravidla vstupuje také znalecký posudek, který má u poškozeného prokázat tyto psychické újmy.

Měli byste vědět: Celý proces může být proto pro laika velmi složitý a nesrozumitelný. Často ho také může odradit množství dokumentů a lékařských zpráv, které je potřeba pojišťovně viníka doložit.

Vymoci adekvátní odškodnění za psychickou újmu po autonehodě není jednoduché

Proto je vždy dobré obrátit se na specialistu v oboru odškodnění po dopravních nehodách, který si konkrétní případ důkladně nastuduje a zhodnotí, jaká je šance na vymahatelnost adekvátního odškodnění. Zmíněnému specialistovi stačí udělit plnou moc a předat mu veškeré lékařské zprávy.

Na tomto místě je potřeba doplnit, že služby tohoto specialisty jsou zdarma a jeho odměna je stanovena procentem z vymožené částky. Pokud by se přece jen stalo, že odškodnění v rámci psychické újmy po autonehodě pro klienta nevymůže, za jeho služby neplatíte.

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články