PRÁCE 🧰

Jaké druhy odškodnění po dopravní nehodě zahrnuje nemajetková újma?

4. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Základní info k odškodnění po nehodě

Při dopravní nehodě může dojít k nemajetkové újmě. Nemajetkovou újmou rozumíme takovou újmu, která pro poškozeného není zásahem do jeho majetku, ale přesto je zásahem do jeho zdraví nebo života, a je tudíž potřeba tento zásah adekvátně kompenzovat. O jaké druhy odškodnění můžete v rámci nemajetkové újmy žádat?

Nemajetková újma při dopravní nehodě a adekvátní odškodnění

Články na téma odškodnění po dopravní nehodě:

  1. Odškodnění po dopravní nehodě z vás může udělat milionáře
  2. Nemajetková újma při dopravní nehodě a adekvátní odškodnění - právě čtete
  3. Víte, jak postupovat při dopravní nehodě a získat odškodnění?
  4. Na odškodnění po dopravní nehodě mají nárok i spolujezdci
  5. Kompletní průvodce odškodněním po dopravní nehodě pro rok 2024 - již brzy

Kdo je oprávněný žádat náhradu nemajetkové újmy?

Požadovat adekvátní odškodnění nemajetkové újmy může prakticky každá osoba, která se stala obětí autonehody. Nemusí to být tedy jen řidič vozidla nebo spolujezdec, ale také třeba cyklista, chodec nebo další účastník silničního provozu. Důležitou informací v tomto případě je, že oprávněná osoba zároveň nesmí být viníkem dopravní nehody!

Právo žádat odškodnění nemajetkové újmy vyplývá z nového občanského zákoníku a ze zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzn. povinného ručení). Oběť dopravní nehody zpravidla uplatňuje odškodnění za nemajetkovou újmu při dopravní nehodě u pojišťovny, kde je vozidlo viníka nehody pojištěno.

O jaké druhy odškodnění můžete žádat?

Definici nemajetkové újmy jsme si vysvětlili výše. Na tomto místě je potřeba zmínit, jaké náhrady může oprávněná osoba žádat. U nemajetkové újmy jde většinou o následující:

Nemajetková újma a náhrada škody je sice zakotvena v občanském zákoníku, ale pro její výpočet se aplikuje především Metodika Nejvyššího soudu, která může být pro laika poměrně komplikovaná. Proto je vždy lepší obrátit se se svými nároky na specialisty v oblasti odškodnění, kteří spolupracují s advokáty a dalšími profesionály. Společně pro vás vymůžou maximální odškodnění, na které máte nárok.

Nemajetková újma a náhrada škody: Kolik můžete získat?

Odškodnění za nemajetkovou újmu se vyjadřuje v penězích. Konkrétní částky jsou nicméně velmi individuální a jejich výše závisí nejen na konkrétním typu odškodnění, ale také na tom, zda se do procesu pustíte sami nebo oslovíte specialistu v oblasti odškodnění.

Pokud byste nemajetkovou újmu na zdraví řešili po vlastní ose, pravděpodobně od pojišťovny obdržíte formulář, který dáte k vyplnění svému ošetřujícímu lékaři. Na základě tohoto formuláře bude stanovena výše odškodného. Tento postup ale nedoporučujeme, protože stanovené odškodnění může být mnohem nižší, než na jaké máte skutečně nárok.

Vždy je proto lepší oslovit zkušeného specialistu, který pro vás v rámci nemajetkové újmy vymůže maximální výši odškodného. Služby tohoto specialisty jsou zcela zdarma, protože jeho odměna se stanovuje provizí z vymožené částky. Pokud se mu v rámci nemajetkové újmy a náhrady škody nepodaří žádné odškodnění vymoci, za jeho služby neplatíte.

Praktický tip závěrem: Jak je to s promlčením u nemajetkové újmy? Obecně lze říci, že promlčecí lhůta je v případě náhrady škody na zdraví tříletá a běží od okamžiku, kdy se o ní poškozený dozvěděl. 

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články