PRÁCE 🧰

Poranění krční páteře při autonehodě a odškodnění: Víte, kolik vám může pojišťovna viníka vyplatit?

7. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Bolestné po nehodě

Ročně dochází k více než sto tisícům dopravních nehod. Mnohé z nich se neobejdou bez zranění. Mezi nejčastější typy úrazů patří ty, které se týkají krční páteře. I když jde často o méně závažné komplikace, po viníkovi nehody můžete požadovat (sta)tisíce!

Víte, kolik můžete od viníka nehody dostat za poranění krční páteře?

Články na téma odškodnění fyzické bolesti po nehodě:

  1. Víte, kolik můžete od viníka nehody dostat za poranění krční páteře? - právě čtete
  2. Dopravní nehoda a úraz: Jak na pojistné plnění z povinného ručení? - již brzy
  3. Jak získat adekvátní odškodnění za dopravní nehodu se zraněním? - již brzy
  4. Na jak vysoké odškodnění máte nárok při nezaviněné dopravní nehodě? - již brzy

Poranění krční páteře při autonehodě aneb „Whiplash syndrom“

Podle statistik pojišťoven patří poranění krční páteře mezi ty vůbec nejčastější úrazy. Obecně se tyto problémy označují jako whiplash syndrom, chcete-li opěrkový syndrom, který se ovšem nemusí projevit hned. Příznaky poranění krční páteře se mohou projevovat nenápadně a až po nějaké době aktivně udeřit. Spousta poškozených tak svůj nárok na odškodné neřeší. A to je škoda! Po viníkovi totiž mohou vysoudit nemalé částky.

Měli byste vědět: Zranění krční páteře je v nejjednodušší formě hodnoceno dle položky podvrknutí a natažení krční páteře 30 body, přičemž pro letošní rok je bod stanoven na 403,53 Kč. Za zranění krku tak můžete získat minimální odškodnění ve výši 12 100 Kč. V případě komplikovanějších úrazů nebo trvalých následků je ale odškodnění mnohonásobně vyšší a sčítá se!

Bolest krční páteře po nehodě klidně za 12 000 Kč

Pokud jste nehodu nezavinili a od střetu neuplynuly tři roky, můžete se o svůj nárok na odškodnění bez obav přihlásit. Rozhodně totiž nejde o malé částky, které vám může pojišťovna viníka vyplatit. Například za bolest krční páteře po nehodě, kdy jste museli týden nosit speciální límec, můžete od viníka dostat až 12 000 korun!

Pokud však bude poranění vážnějšího charakteru a bude vyžadovat dlouhodobou léčbu, případně vám ztíží běžné fungování, pak se odškodnění může vyšplhat do mnohem vyšších částek. Poranění krční páteře při autonehodě totiž může způsobit nejen pracovní neschopnost, ale také pravidelnou potřebu návštěv řady lékařů a v závažnějších případech též vznik trvalých následků.

Obecně lze okruh náhrad odškodnění pro whiplash syndrom stanovit na:

  • Bolestné,
  • ušlý výdělek,
  • náklady léčení,
  • cestovné,
  • náklady péče,
  • trvalé následky (jinak také ztížení společenského uplatnění),
  • případné další nemajetkovou újmu.
Měli byste vědět: Vaše právo na odškodnění se však odškodněním např. bolestného nevyčerpává. K jedné částce se dále může připočíst náhrada za trvalé zdravotní následky neboli ztížení společenského utrpení, jehož výši vypočítává specializovaný znalec v oboru zdravotnictví.

Sami se do řešení raději nepouštějte

Způsobů, jak získat adekvátní odškodnění je samozřejmě několik. Zkusit ho můžete vyjednat sami přímo s pojišťovnou viníka. Pojišťovna vám většinou zašle formulář pro vašeho ošetřujícího lékaře, na základě kterého stanoví výši odškodného. To bude ale s největší pravděpodobností mnohem nižší, než na jaké máte skutečně nárok.

Navíc jde o poměrně náročný, zdlouhavý a komplikovaný proces, který vyžaduje spoustu vašeho drahocenného času a dokládání nespočtu dokumentů i lékařských zpráv, takže je vždy lepší oslovit specialistu, který se odškodnění po dopravních nehodách dlouhé roky aktivně věnuje. Protože má s podobnými případy nemalé zkušenosti, ví, na co pojišťovny „slyší“, spolupracuje s advokáty, a proto pro vás dokáže vyjednat nejvyšší možné odškodnění.

To samozřejmě bez toho, abyste museli do procesu sami aktivně vstupovat. Většinou stačí udělit dotyčnému plnou moc a doložit lékařské zprávy. V rámci běžných případů, kdy je ukončeno léčení, jsou prostředky připsány poškozenému na účet zhruba v horizontu jednoho měsíce. Za služby specialisty v oblasti odškodnění dopředu nic neplatíte. Jeho odměna je stanovena provizí z vymožené částky. Pokud by při řešení případu přece jen neuspěl, nebude vám účtovat ani korunu!

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články