PRÁCE 🧰

Víte, od čeho se odvíjí náhrada škody z povinného ručení?

31. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je ze zákona povinné. Kromě legislativně upraveného minimálního pojistného limitu je ale čistě v koncepci pojišťoven, co vše v rámci pojistky svým klientům nabídnou.

Od čeho se odvíjí náhrada škody z povinného ručení?

Náhrada škody z povinného ručení záleží na vzájemné dohodě

Každá pojišťovna, která povinné ručení nabízí, musí splňovat minimální zákonný limit, který činí 35 milionů korun. Tato částka ale může být v mnohých případech nedostatečná (např. hromadná nehoda, újmy na zdraví, či životě apod.), proto pojišťovny nabízí mnohem vyšší limity a celou řadu připojištění. Na klientovi pak je, co si v rámci povinného ručení sjedná a na co bude mít v případě nehody nárok.

A tady se otevírá prostor pro diskuzi. Spousta řidičů totiž vybírá povinné ručení pouze na základě ceny pojistného, což je poměrně krátkozraké. Nejlevnější pojistka obvykle nabízí jen velmi omezenou pojistnou ochranu a nízké (byť zákonem minimálně dané) limity. Tady ale platí, že vše nad sjednaný limit hradí pojistník sám z vlastní kapsy. Pokud ovšem s automobilem nejezdíte často, případně si dražší pojištění nemůžete dovolit, může být i to nejlevnější povinné ručení dostatečné.

Jak funguje povinné ručení a náhrada škody?

Spousta klientů pojišťoven se také mylně domnívá, že povinné ručení kryje kromě jiného i škody na jejich vlastním vozidle. Pokud si k zákonnému pojištění nesjednáte další připojištění (například skel, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, odcizení či vandalismus nebo okus zvěří), pojistka kryje výlučně škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla ostatním účastníkům silničního provozu.

Náš tip: Produkt, který ochrání váš vůz, jeho vybavení i posádku se jmenuje havarijní pojištění a vzhledem k jeho povaze bývá obvykle dražší než klasické povinné ručení. Pokud si ale obě pojistky sjednáte u jedné pojišťovny, můžete na pojistném ušetřit klidně i několik stokorun.

Odškodnění z povinného ručení může získat i viník nehody

Jak z výše uvedeného vyplývá, řada pojišťoven nabízí ke klasickému povinnému ručení i balíčky připojištění, díky kterým může provozovatel vozidla vůz ochránit například v případě střetu se zvěří, vandalismu, odcizení nebo třeba vykradení. Vždy ale samozřejmě záleží na konkrétní nabídce vybrané pojišťovny a připojištění, které si klient vybere.

Náš tip: O tom, jaké připojištění se vyplatí k řádnému povinnému ručení sjednat, jsme se rozepsali v jednom z předchozích článků.

Na tomto místě je samozřejmě potřeba říci, že pojistka bude vlivem sjednaných připojištění dražší. Pokud si ale nechcete sjednávat povinné ručení a havarijní pojištění odděleně, je rozšíření zákonného pojištění o balíčky připojištění zajímavou alternativou, jak ochránit svoji peněženku, vlastní vůz, ale i jeho vybavení a zejména posádku.

Dávejte si pozor na rozsah pojistné ochrany a pojistné limity

Při výběru povinného ručení se řiďte nejen cenou pojistného, ale zejména rozsahem pojistné ochrany. Zvýšenou pozornost věnujte také pojistnými limitům a raději se nedržte minimálních částek stanovených zákonem. Řada pojišťoven nabízí limity ve výši 100, 150 i 200 milionů korun. A některé pojišťovny dokonce horní limit neomezují.

Při výběru vhodného povinného ručení se vyplatí využít praktický srovnávač, který za vás dostupné produkty najde, seřadí a porovná podle ceny nebo dalších parametrů. Vy si pak můžete vybrat konkrétní pojistku a porovnat ji s konkurencí skrze nabízené připojištění nebo právě zmíněné pojistné limity. Pozornost při výběru věnujte také výlukám, které najdete v pojistných podmínkách vybraného produktu.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články