PRÁCE 🧰

Škody odlétnutým štěrkem: Z jakého pojištění se hradí?

18. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění Nároky z povinného ručení

Zvláště v zimních měsících a na začátku jara řeší řidiči specifický typ škod. Jsou jím škody způsobené odlétnutým štěrkem. Víte, kdo vám uhradí výměnu čelního skla a proč nemá smysl zastavovat řidiče auta, od kterého kamínek odlétl?

Jaké pojištění vám uhradí škody odlétnutým štěrkem?

S "viníkem" neztrácejte čas

Nejčastěji se setkáváme se situací, kdy štěrk nebo kamínek odlétne od kola auta jedoucího před vámi. Pokud v okamžiku víte, že štěrk způsobil škodu a čelní sklo bude potřeba s největší pravděpodobností vyměnit, s řidičem auta, od něhož kamínek odlétl, nemá vůbec smysl ztrácet čas. Z jeho povinného ručení se totiž škoda hradit nebude.

Měli byste vědět: Pokud kamínek na čelním skle způsobil větší škodu v tzv. stíratelné ploše, bude potřeba zastavit v nejbližším autoservisu. Toto je totiž považováno za závažnou škodu, za kterou vám hrozí vysoká pokuta a přidělení 5 trestných bodů. Policie vám dokonce může zabavit malý technický průkaz, pokud škoda na skle zabírá více než 50 % jeho plochy.

Nová pravidla kvůli nepoctivcům

Zatímco dříve se škody na čelním skle běžně hradily z povinného ručení viníka, dnes je tomu zcela jinak. Tyto škody již po viníkovi nárokovat nelze, protože se na ně povinné ručení nevztahuje. Důvodem bylo podle zástupců pojišťoven to, že na zbloudilé kamínky řidiči svalovali vinu i tehdy, když poškození čelního skla nebylo způsobeno touto příčinou.

  Online kalkulačka povinného ručení

Jak získat peníze od pojišťovny?

Ve výše uvedeném případě se doslova nabízí plnění z havarijního pojištění, které je pro podobné situace primárně určené. Bohužel ani havarijní pojistka ale nemusí být v tomhle případě výhrou. Pojištění čelního skla totiž není součástí základních balíčků a většinou je potřeba toto riziko připojistit zvlášť. Protože si toto připojištění spousta řidičů, kteří si havarijní pojistku platí, nesjednali, výměnu čelního skla budou muset uhradit ze svého.

Problémem může být i spoluúčast

Neodmyslitelnou součástí havarijního pojištění je i zvolená spoluúčast. Spoluúčast představuje částku, kterou při pojistné události budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast u havarijního pojištění zvolíte, tím nižší pojistné budete platit. Vybírat můžete z nabídek od 0 do cca 30 % spoluúčasti. Při výměně čelního skla z havarijní pojistky je ale potřeba dobře počítat, zda se vám oprava „na pojišťovnu“ vyplatí vzhledem ke zmíněné spoluúčast a krácení bonusu.

Měli byste vědět: Pokud budete plnění z havarijního pojištění uplatňovat často, počítejte s tím, že vás pojišťovna obešle s výročním dopisem, ve kterém oznámí zvýšení pojistného na následující pojistné období.

  Srovnat nabídky havarijního pojištění

Ideální je sjednat si extra připojištění

Jak se tedy před škodami způsobenými odletujícím štěrkem vhodně pojistit tak, aby vám pojišťovna skutečně peníze vyplatila a zároveň pojistku nezdražila? Ideální je sjednat si extra připojištění čelního skla ke klasickému povinnému ručení.

Připojištění skel totiž není nikterak nákladnou záležitostí a většinou se jeho cena pohybuje okolo několika stokorun ročně. Vždy samozřejmě záleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění a spoluúčasti, která se v tomto případě pohybuje okolo 500 Kč.

Výhodou tohoto extra připojištění je i skutečnost, že případné pojistné plnění nemá vliv na bezeškodní průběh dosavadního pojištění. Pojistné události tedy neovlivňují cenu tohoto pojištění, protože poškození čelního skla od kamínku či odletujícího štěrku nemáte možnost ovlivnit.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články