PRÁCE 🧰

Náhradní vozidlo z povinného ručení

14. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Výhoda sjednaného zákonného pojištění tkví v tom, že si můžete zvolit další připojištění, která vás budou chránit na cestách. Zapůjčení náhradního vozidla je tak v určitých situacích k nezaplacení.

Náhradní vozidlo z povinného ručení

Náhradní vozidlo může klient získat na základě připojištění k autopojištění nebo pak jej může využít v rámci balíčku asistenčních služeb. Je vhodné se u pojišťovny zeptat, v jakém rozsahu můžete případně využít toto vozidlo, některé z nich totiž mají limity a nebo službu nabízí k určitým produktům z jejich nabídky.

Kdo má nárok na náhradní vozidlo?

Podle novely Občanského zákoníku lze požadovat náhradní dopravu z pojištění viníka nehody a to v případě, kdy je vaše auto nepojízdné. Jedná se tak o nutné a účelné vynaložení nákladů na pronájem náhradní vozidla. Výhodou je, že auto si může nárokovat jak běžný člověk, tak i podnikatel. Jediné, co je k pronájmu nutné doložit, je, že vaše vozidlo je opravdu nepojízdně a vy automobil potřebujete, například k výkonu povolání.

Auto je půjčováno vždy ve stejné nebo nižší kategorii než je poškozený vůz. Vůz je klientovi k dispozici na nezbytnou dobu, dokud se klientův automobil neopraví a nebo na dobu, kterou pojistitel klientovi oznámí – to se děje v případě totální škody. 

Ve většině případů je náhradní vozidlo využito spíše ke škodám, které jsou způsobeny neznámým viníkem nebo jste si je způsobili sami. Sem patří například závada na motoru, odcizení vozu nebo zničení vlivem nečekaných živlů. Pro tyto účely je vhodné mít službu sjednanou právě u povinného ručení. V jakých případech a za jakou cenovou relaci, máte uvedeno v pojistné smlouvě.

Před sjednáním se informujte o produktu

Pojištění náhradního vozidla poskytuje většina tuzemských pojišťoven, avšak každá s trochu jinými podmínkami. Proto doporučujeme, abyste se prvně na pobočce na daný produkt zeptali a podle toho se rozhodli, že ho chcete. Samozřejmě se to může odrazit i na zvednutí částky za platbu povinného ručení. 

Při dopravní nehodě si dejte pozor na lovce nehod, kteří se obvykle objevují dříve než samotná policie. Často využívají stresu účastníků nehody a snaží se, aby jim lidé podepsali nesmyslné dokumenty. Slíbí náhradní vozidlo, ale nedodají, že na něm proděláte kalhoty. Nepodepisujte tedy nic, s čím nesouhlasíte a především od lidí, kteří ani nepozdraví a už vám do ruky cpou propisku.

  Kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Kooperativa.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články