PRÁCE 🧰

Padající sníh ze střechy a další zimní škody: Víte, jaké pojištění vás ochrání?

16. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění Nároky z povinného ručení

Zimní období je spojeno s několika specifickými škodami, které řidiči s pojišťovnami každoročně řeší. Nejčastěji jde o škody způsobené odlétnutým štěrkem nebo situace, kdy vůz poškodí větev zlomená tíhou sněhu, či rampouch, led nebo sníh padající ze střechy. Získat v těchto případech adekvátní plnění je mnohdy obtížné.

Typické zimní škody a jak se před nimi pojistit

Škody způsobené odlétnutým kamínkem

Nejčastěji se zástupci pojišťoven setkávají se situací, kdy štěrk nebo kamínek odlétne od kola auta jedoucího před vozidlem pojistníka. V takovém případě má mnoho řidičů dojem, že škodu musí řešit přímo s řidičem, od jehož auta kamínek odlétl. To je ale častá chyba, která výplatu pojistného zbytečně zdržuje.

Ačkoliv dřív se tyto škody opravdu hradily z povinného ručení viníka, dnes tomu tak již není. Důvodem bylo podle zástupců pojišťoven to, že na zbloudilé kamínky řidiči svalovali vinu i tehdy, když poškození čelního skla nebylo způsobeno touto příčinou.

Jak tedy situaci řešit? Odpovědí je připojištění čelního skla, které si sjednáte k běžnému povinnému ručení. I když povinné ručení škody na vlastním vozidle nekryje, připojištění se již na tyto situace vztahuje. Výhodou je i nízká spoluúčast (zpravidla okolo 500 Kč) a skutečnost, že případné pojistné plnění nemá vliv na bezeškodní průběh dosavadního pojištění (tj. bonusy).

Náš tip: Škodu na předním skle můžete uplatnit i z havarijního pojištění. Tady je už ale spoluúčast citelně vyšší a dochází ke krácení bonusu, což může v opakovaných případech vést ke zdražení havarijního pojištění. Proto je potřeba dobře počítat, zda se vám oprava skla z „havarijka“ vyplatí.

  Online kalkulačka povinného ručení

Spadlé větve pod tíhou sněhu

Specifickou škodou jsou i stožáry nebo větve, které spadly na zaparkované auto vlivem tíhy sněhu. Škodu na vozidle způsobenou pádem předmětu na auto lze krýt z havarijního pojištění.

Na tomto místě je ale potřeba zmínit, že pojišťovny často řeší, zda řidič auto nezaparkoval na nevhodném místě, kde existovalo zvýšené riziko pádu větve nebo stožáru zatíženého sněhem.

V takovém případě tak může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Pokud tedy hlásí nepříznivé počasí, je dobré automobil zaparkovat jinam než pod strom.

Rampouchy, led a sníh padající ze střechy

V tomto případě je situace asi nejkomplikovanější. Tou nejjednodušší a nejrychlejší cestou, jak peníze od pojišťovny získat, je proplacení vzniklé škody z havarijního pojištění, které si pro tyto případy platíte.

Tady je ovšem potřeba podotknout, že škoda vám bude uhrazena jenom v případech, kdy je součástí havarijního pojištění i pojištění proti živelním pohromám, mezi které pád sněhu nebo ledu patří. Řidiči také musí počítat se spoluúčastí a snížením bonusu.

Dalším způsobem, jak nehradit škodu na vozidle „z vlastního“, je nárokovat plnění po majiteli nemovitosti. Jak už asi tušíte, v tomto případě je cesta k penězům skutečně nejistá a extrémně komplikovaná.

Jakmile dohledáte, komu budova, z níž sníh, led nebo rampouch na auto spadl, patří, je potřeba vznést nárok na náhradu škody s doložením důkazů a požádat majitele o řešení vzniklé situace. Pro tyto případy si vlastníci nemovitosti platí tzv. pojištění odpovědnosti.

Často se ovšem stává, že majitel nemovitosti svou povinnost ignoruje, takže řidiči nezbývá nic jiného než škodu na autě uhradit z vlastní kapsy, případně zkusit situaci řešit přes příslušný soud.

  Výhodné havarijní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články