PRÁCE 🧰

O kolik by mohlo zdražit povinné ručení v roce 2024?

15. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Začátkem ledna vláda schválila novelu zákona o silničním provozu. Zákon prošel Sněmovnou a ministerstvo financí jeho účinnost stanovilo na 23. prosince 2023. Kromě jiného zákon mění také pravidla a podmínky povinného ručení. Mnohé pojišťovny tak začaly mluvit o jeho zdražení.

Povinné ručení v roce 2024 opět zdraží. Kolik za něj zaplatíme?

Zdražení povinného ručení je na spadnutí

Nový zákon kromě jiného upravuje také zákonnou výši limitů povinného ručení v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody, a to ve všech případech ze současných 35 milionů korun na 50 milionů korun. Růst průměrné škody je podle zástupců pojišťoven dlouhodobým problémem, kvůli kterému často musí měnit aktuálně platné ceníky.

Kvůli novým limitům je tak potřeba počítat s dalším navýšením ceny pojistného. Zatímco některé pojišťovny tvrdí, že pojistné nechtějí zvedat plošně, ale pouze u rizikových klientů, jiné se zdražení napříč trhem i spektrem klientů nevyhýbají. Kolik si za pojistné připlatíte, je ale zatím ve hvězdách a informace jednotlivých pojišťoven jsou zatím jen velmi kusé.

Ke zdražení přispěla i inflace

Zástupci pojišťoven se svorně shodují na tom, že sazby a ceny, za které si dnes na trhu můžete povinné ručení sjednat, nejsou dlouhodobě dostatečné. V čase by se tedy měly zvyšovat. Problémem je samozřejmě i vysoká inflace, která znamenala ještě razantnější zvýšení cen materiálů, dílů i práce v autoservisech.

Mohlo by vás zajímat: Průměrné pojistné před 20 lety u povinného ručení činilo 5 600 Kč. Nyní je to na úrovni 3 600 Kč. Průměrná škoda pak za stejné období vzrostla z 50 000 na průměrných 95 000 Kč!

Pojišťovny o povinném ručení: Zdražení ve výši jednotek procent!

O kolik by se tedy mohlo povinné ručení reálně zdražit v nadcházejícím roce 2024? Podle některých pojišťoven půjde o jednotky procent. Nejčastěji se hovoří o sedmi až osmi procentech. Ve výsledku by tak šlo o několik stokorun u běžných (ne rizikových) řidičů. Ti, které ovšem pojišťovny považují za rizikové řidiče, budou muset z peněženky vytáhnout i několik tisícovek navíc.

Jedná se především o mladé řidiče, kteří mají řidičské oprávnění krátkou dobu, za kterou ještě nestihli nasbírat potřebné bonusy, případně řidiče, kteří často bourají. U nich ale většinou přistoupily pojišťovny ke zdražení již v průběhu pojistné doby a plošnější zdražování nechystají.

Se zdražením budeme muset počítat i do budoucna

Bohužel trend zdražujícího pojistného bude podle prognóz i nadále pokračovat, což může znamenat, že avizované zdražení nebude konečné. Zdražení jde totiž ruku v ruce nejen s ekonomickou situací, ale také vysokou inflací a neustále se zvyšující ceně lidské práce, materiálů, ale i náhradních dílů.

Na pojistné navíc neušetří ani ti řidiči, kteří by si chtěli sjednat povinné ručení na zkušenějšího řidiče s maximálními bonusy. I pro tuhle oblast totiž budou od prosince platit nová pravidla, o čemž jsme ostatně informovat v jednom z předchozích článků.

  Nabídky online povinného ručení

Zdroj info: Hospodářské noviny, Generali Česká pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články