PRÁCE 🧰

Poradíme, jak správně nastavit limity povinného ručení

28. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Limity pojistného krytí u povinného ručení představují maximální částku, která může být v případě škodné události vyplacena poškozenému z jeho povinného ručení. Jak pojistný limit povinného ručení správně nastavit? Poradíme a přidáme i pár praktických tipů!

Víte, jak správně nastavit limity povinného ručení?

Minimální limity povinného ručení stanovuje zákon

Zákon o povinném ručení kromě jiného stanovuje i minimální limit pojistného plnění, který v současné době činí 35 milionů korun na újmy na zdraví a 35 milionů korun u škod na majetku. V praxi to tedy znamená, že pojišťovny nesmí nabízet povinné ručení s nižšími než zákonnými limity.

Limit povinného ručení ovlivňuje cenu pojistky

Na cenu povinného ručení má vliv několik faktorů. Patří sem například věk a bydliště řidiče, druh vozidla a účel jeho použití, značka a model vozu, ale i rozsah pojistné ochrany, který jde ruku v ruce s pojištěnými riziky.

V neposlední řadě se do ceny pojistného promítá i předchozí bezeškodní průběh pojištění (tzn. bonusy), stejně jako navolené varianty připojištění (např. pojištění zavazadel, úrazové pojištění apod.) a u některých pojišťoven i frekvence a platba pojistného. Cenu pojistky ve velké míře ovlivňují ale i zmíněné pojistné limity.

Zákonný limit může být nedostatečný

Spousta řidičů si neumí představit, že by škoda způsobená při dopravní nehodě mohla vystoupat nad zákonem stanovených 35 milionů korun. Právě v tom se ale často mýlí, což je může ve finále stát spoustu komplikací a peněz.

Ročně se totiž odehrají desítky dopravních nehod, kdy škoda vystoupá hrubě nad zmíněný limit. Pokud nemá řidič sjednáno povinné ručení s vyššími limity, může se dostat do nepříjemné situace, která většinou končí závratnými dluhy.

V jakých situacích mohou vzniknout škody v řádech desítek milionů korun?

  • Hromadné dopravní nehody
  • Škody způsobené na kamionech, které převážejí velké množství drahého zboží
  • Škody na zdraví, nebo odškodnění pro pozůstalé osoby
  • Ušlý zisk v případě způsobení invalidity
  • Nehoda, při níž dojde ke znečištění půdy po úniku provozních kapalin z poškozeného vozidla

Jak limity povinného ručení správně nastavit?

Pojišťovny dnes již nabízí povinné ručení s limitem až do částky 250 milionů korun při škodě na zdraví a 250 milionů korun při škodě na majetku. Vyšší limity jsou ale obecně spjaty s dražším pojistným. Jak tedy postupovat při výběru povinného ručení, které ochrání vaši peněženku a zároveň vás nebude stát majlant?

Všeobecně je doporučován limit alespoň 50 milionů korun při škodě na zdraví a 50 milionů korun při škodě na majetku. Vždy samozřejmě záleží, jak často s vozidlem jezdíte nebo zda se pravidelně přemisťujete po hraničních silnicích.  V takovém případě by měly být limity ještě vyšší.

Věděli jste, že: Volba vyššího pojistného plnění zvyšuje výslednou cenu pojistného o 2 až 17 %?

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že rozdíl v cenách toho nejlevnějšího povinného ručení s nízkými limity a toho, které nabízí například 70 milionový limit, bývá jen pár stovek za rok.

Přes online srovnávač si povinná ručení, včetně jejich limitů, můžete během chvíle nezávazně porovnat, případně svou volbu probrat s pojišťovacím specialistou nebo rovnou sjednat z pohodlí domova.

  Srovnání povinného ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články