PRÁCE 🧰

Zvýší vám pojišťovna zákonné limity sama nebo o to musíte požádat?

15. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (lidově označované spíše jako povinné ručení) bude upravovat zcela nový zákon. Návrh z dílny ministerstva financí začátkem prosince schválili poslanci. Jedna ze změn se bude týkat i minimálních zákonných limitů. Co to znamená pro řidiče?

Musíte s pojišťovnou řešit navýšení zákonných limitů?

Zákonné limity povinného ručení se navýší

Návrh zákona počítá s účinností od 23. prosince 2023, což je lhůta pro převedení evropské (tzv. motorové) směrnice do národního práva členských států, čímž dojde ke sjednocení pravidel v rámci EU. Některé zdroje nicméně tvrdí, že se termín účinnosti posune až na příští rok. Půjde pravděpodobně o únor nebo březen.

To ovšem nic nemění na tom, že ve chvíli, kdy zákon vstoupí v platnost, pojišťovny již nebudou moci nabízet povinné ručení s původním minimálním limitem, který činí 35 milionů korun. Nově bude zákonná hranice posunuta na 50 milionů korun. Důvodem je vyšší průměrná škoda a také dražší ceny materiálů, energií i lidské práce.

Na tomto místě je ovšem dobré zmínit, že nejnižší zákonné limity si u povinného ručení platí jen hrstka řidičů. Většina z nich si sjednává mnohem vyšší limity v obavách, že škoda minimální zákonnou výši přesáhne a oni ji budou muset uhradit z vlastní kapsy. Pokud ovšem patříte mezi malé procento řidičů, kteří si platí povinné ručení s limitem 35 milionů korun, určitě vás bude zajímat, zda se vás jejich navýšení nějak dotkne.

Pojistka bude o pár procent dražší

Největší změnou pro řidiče bude nepochybně navýšení pojistného. To by mělo podle posledních údajů zdražit v průměru o sedm až osm procent. Za pojistku proto běžný řidič za rok zaplatí o několik desetikorun, maximálně stokorun více. Výjimkou jsou samozřejmě řidiči, kteří spadají do rizikové skupiny, případně vlastní silnější a dražší vozidlo. U těch se bude zdražení pohybovat v řádech tisícikorun.

Musíte limit povinného ručení sami navýšit?

Pokud si platíte povinné ručení s nejnižším zákonným limitem, a přemýšlíte proto, jestli je potřeba kontaktovat pojišťovnu s prosbou o jeho navýšení, můžeme vás uklidnit. Pojišťovny toto navýšení provedou s ohledem na účinnost zmíněného zákona automaticky a zpravidla vás o něm informují ve výročním dopise.

O změnu tak nemusíte nijak zvlášť žádat ani ji více řešit. Pokud byste s nově nastavenými limity a vyšším pojistným nesouhlasili, můžete stávající smlouvu bez sankcí vypovědět a sjednat si novou u konkurence. Jak na to, jsme si popsali v jednom z dřívějších článků.

  Srovnat nabídky povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články